5 Tanda Anda Terlampau Stres di Tempat Kerja

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 05/12/2019 . 2 minit bacaan
Share now

Walaupun pekerjaan paling ideal, ia juga mendorong kepada stres terlampau (burnout). Semakin sukar anda bekerja, lebih bermotivasi untuk mencapainya dan semakin mudah untuk masuk ke kepala anda.

Stres terlampau adalah sebahagian daripada perasaan anda seperti tiada apa-apa yang  tinggal untuk diberikan. Keadaan kronik boleh menyebabkan masalah emosi dan penurunan kesihatan fizikal anda. Sebelum anda boleh mengendalikannya dan mencegahnya, anda perlu mengenalpasti tanda amaran apabila tiba masanya untuk mengambil tindakan.

Masalah kesihatan

Stres terlampau mempunyai kesan yang luas dan negatif terhadap kesihatan fizikal dan mental anda. Sama ada anda mengalami sakit belakang, kemurungan, penyakit jantung, obesiti atau anda sering sakit, anda mungkin ingin mempertimbangkan peranan kerja anda dalam hal ini. Anda akan mengetahuinya apabila ia membahayakan kesihatan anda dan anda hanya perlu menentukan sama ada pendekatan bekerja anda adalah akibatnya.

Kesukaran kognitif

Menurut satu kajian, tekanan menyerang korteks prefrontal, bahagian otak yang bertanggungjawab terhadap fungsi eksekutif. Fungsi eksekutif mempengaruhi memori, kebolehan membuat keputusan, kawalan emosi dan fokus. Apabila menyedari bahawa anda membuat kesilapan yang bodoh, melupakan perkara-perkara besar, mempunyai gangguan emosi atau membuat keputusan yang tidak baik, anda mungkin seperti diluar kawalan.

Mempunyai kesukaran kerja dan hubungan peribadi

Tekanan mempengaruhi semua perkara yang anda lakukan, terutamanya bagaimana anda berinteraksi dengan orang lain. Walaupun anda berasakan bahawa anda mengalami tekanan di tempat kerja, anda boleh melepaskannya di rumah. Biasanya hubungan anda yang menderita. Tekanan membuatkan ramai orang lebih cenderung untuk kecil hati dengan orang lain, kehilangan ketenangan, dan terlibat dalam konflik yang bodoh dan tidak dijangka. Orang lain lebih cenderung mengundur dan mengelakkan orang yang mereka sayangi.

Bawa tugasan balik ke rumah

Tahukah anda bahawa perasaan yang dahsyat apabila anda berbaring di tempat tidur memikirkan semua kerja yang anda tidak lakukan dengan harapan anda tidak terlepas sesuatu yang besar? Apabila tugasan yang tidak diselesaikan itu sentiasa terperangkap di kepala anda bila-bila masa, di mana sahaja, walaupun semasa anda berada di rumah, maka itu adalah satu tanda yang serius bahawa anda sedang terlampau stres.

Hilang motivasi

Kita memulakan pekerjaan dalam fasa percutian, melihat segala-galanya indah. Apabila anda dalam fasa ini, motivasi datang kepada anda secara semulajadi. Tetapi apabila anda terlampau stres, anda menderita dan  mencari motivasi untuk menyelesaikan tugas. Anda boleh menyelesaikan tugas, walaupun melakukannya dengan baik, motivasi yang digunakan untuk mendorong anda hilang. Daripada melakukan kerja itu sendiri, anda akan bermotivasi daripada ketakutan bahawa anda akan terlepas tarikh tamat, membiarkan orang kecewa atau lebih buruk lagi, dipecat.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Bagaimana Alam Boleh Melegakan Tekanan Anda

  Menurut Michael Posner, Profesor Emeritus di University of Oregon yang melakukan kajian mengenai kadar penumpuan manusia dengan merumuskan otak kita menjadi letih selepas tempoh bekerja yang panjang. Terutamanya ...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Farah Aziz
  Tips Kesihatan, Gaya Hidup Sihat 16/01/2019 . 2 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  kesan kesunyian

  MENGEJUTKAN, Ini Punca Sebenar Golongan Pekerja Ambil Banyak Cuti Sakit!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 10/03/2020 . 3 minit bacaan
  argh-esok-kembali-bekerja

  Argh, Esok Kembali Bekerja Tapi Masih Dalam Mood Bercuti. Apa Perlu Dilakukan?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 15/01/2020 . 4 minit bacaan

  Ini Sebab Mengapa Anda Perlu Letak Pokok Berhijau Di Meja Kerja, Barulah Terasa Ringan OTAK!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 14/01/2020 . 4 minit bacaan
  tekanan kerja

  Tekanan Kerja, Tidur Terjejas Tingkatkan Risiko Kematian

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Shelby
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 30/04/2019 . 3 minit bacaan