Tip Untuk Kekal Sihat Dan Cergas

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 15/07/2020 . 2 minit bacaan
Share now

Pernahkah anda berdepan dengan situasi di mana anda menjadi terlalu malas untuk melakukan apa sahaja aktiviti atau tugasan dan anda hanya menginginkan untuk tidur dan berbaring sepanjang hari? Malah, situasi ini mendorong anda untuk memilih pemakanan yang tidak sihat. Jadi bagaimana untuk mengekalkan kesihatan dan kecergasan diri? Ikuti tip berikut untuk membantu anda kekal sihat dan cergas.

 1. Positif

Mulakan hari anda dengan sesuatu yang positif. Sebaiknya elakkan sebarang perkara yang boleh menjejaskan emosi anda, terutama pada waktu pagi. Jangan lupa untuk bersarapan untuk memberikan anda tenaga untuk memulakan hari anda dengan lebih bertenaga.  Anda juga boleh memilih untuk berada dalam persekitaran individu yang positif, ini secara tidak langsung, dapat membantu anda menjadi lebih positif.

 1. Menjaga diri

Mengambil berat tentang diet pemakanan anda, perbanyakan memakan buah-buahan dan sayuran dengan bijirin. Pilih diet pemakanan rendah kandungan lemak tepu dan kolesterol, kandungan gula, garam dan lemak yang seimbang. Dalam masa yang sama, luangkan masa sekurangnya 30 minit untuk aktif secara fizikal, sekurang-kurangnya 3kali seminggu. Jika tidak dapat meluangkan masa 30 minit sehari, pecahkan kepada 3 sesi dengan 10 minit pada setiap sesi. Anda boleh memilih sama ada untuk berjalan, bersukan, menari, yoga, berlari atau mungkin sebarang aktiviti lain yang anda gemari.

 1. Minum air

Perbanyakan untuk minum air sekurang-kurangnya 8 liter sehari, ini turut membantu mengurangkan keinginan makan anda. Elakkan minuman manis atau berkarbonat yang boleh merosakkan kesihatan gigi anda, sekali gus meningkatkan risiko peningkatan berat badan dan masalah kesihatan seperti diabetes. Sebolehnya elakkan pengambilan minuman beralkohol tetapi jika anda tidak boleh mengelaknya, mungkin anda boleh kurangkan pengambilan minuman beralkohol.

 1. Kurangkan terdedah kepada matahari

Pendedahan secara berlebihan kepada matahari boleh membawa kepada risiko kanser kulit termasuk masalah melanoma yang kronik. Elakkan dari berada di bawah cahaya matahari antara pukul 10 pagi hingga 4 petang. Jika perlu berada di bawah cahaya matahari, pastikan anda memakai krim pelindung matahari dengan SPF15 dan ke atas, memakai baju berlengan panjang dan memakai topi sebagai pelindung kepada.

 1. Mengurangkan berat badan

Masalah berat badan berlebihan adalah punca utama yang menyebabkan diri berisiko untuk menghidapi pelbagai masalah kesihatan. Antaranya seperti:

 • Tekanan darah diri
 • Kandungan kolesterol tinggi
 • Diabetes type 2
 • Penyakit jantung
 • Stroke
 • Beberapa jenis kanser

Mengalami masalah berat badan berlebihan juga cenderung untuk mengalami masalah berkaitan kecederaan berkaitan berat. Masalah umum berkaitan arthritis adalah seperti pada bahagian tulang belakang, pinggul dan lutut.

Jika anda sememangnya mengalami masalah berat badan, langkah pertama yang harus anda lakukan adalah untuk mengelakkan sebarang pertambahan berat berat terlebih dahulu sebelum anda bersedia mencuba untuk mengurangkannya.

 1. Elakkan merokok

Merokok dan tembakau sememangnya satu habit yang mendatangkan keburukan kepada diri. Ia boleh menyebabkan penyakit jantung, kanser mulut, tekak atau paru-paru. Tabiat ini juga menjadi faktor utama kepada masalah kesihatan seperti emfisema dan penyakit pulmonari obstruktif kronik (COPD). Anda mungkin mengalami kesukaran untuk berhenti pada mulanya, malahan anda mungkin akan menemui kegagalan walaupun telah mencuba lebih 5-6 kali untuk berhenti. Jangan berputus asa. Kurangkan bilangan jumlah rokok yang dihisap dari hari ke hari untuk mengelakkan badan anda dari terkejut kerana kehilangan nikotin. Jika masih merasa sukar, pelbagai program berhenti merokok tersedia untuk anda sertai.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

  Adakah artikel ini membantu anda?
  happy unhappy"
  Rujukan

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  BMI Sana, BMI Sini. Apakah Sebenarnya Kepentingan BMI Ni?

  Ramai yang selalu menyebut kepentingan BMI apabila bercakap mengenai berat badan masing-masing. Tetapi apakah sebenarnya yang disebut sebagai BMI ini?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Gaya Hidup Sihat, Diet/Pengurusan Berat Badan 14/11/2019 . 2 minit bacaan

  Jangan Percaya 4 Mitos Senaman Ini!

  “Jangan berhenti pergi gim. Nanti otot bertukar jadi lemak!”. Ini adalah mitos senaman. Ikuti artikel ini untuk maklumat selanjutnya.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Gaya Hidup Sihat, Kecergasan 21/10/2019 . 3 minit bacaan

  Peninju MMA Amalkan Terapi Minum Air Kencing Untuk Lebih Kuat? Betul Ke?

  Pada tahun 2009, Juan Manuel Marquez telah mempromosikan terapi air kencing untuk memperolehi kebaikan nutrisi. Persoalannya, bukan ada bakteria ke?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Gaya Hidup Sihat, Fakta Menarik 17/10/2019 . 3 minit bacaan

  Diet Simple Ini Bantu Anda Kurangkan Beban Masalah Di Dalam Minda

  Kini terdapat cara yang jauh lebih berkesan untuk membantu anda mengurangkan beban masalah yang dialami dan dikatakan boleh mengurangkan kemurungan.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Tips Kesihatan, Gaya Hidup Sihat 15/10/2019 . 2 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  tahun baru cina

  Apa Lagi Yang Boleh Anda Lakukan Semasa Cuti Tahun Baru Cina?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 23/01/2020 . 3 minit bacaan
  manfaat serat

  Ketahui, Makan Sihat Bukan Hanya Untuk Badan, Tetapi Juga Untuk Mental Anda!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 08/01/2020 . 4 minit bacaan
  tips kekal sihat

  Nak Lebih Sihat Dengan Cara Mudah? Cuba Mula Dengan Makan Popcorn!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 17/11/2019 . 2 minit bacaan
  kanak-kanak sekolah

  Berdasarkan Kajian, Kanak-kanak Sekolah Rendah Kurang Bersenam

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 15/11/2019 . 2 minit bacaan