backup og meta

COPD, Berkait Dengan Tabiat Merokok

Disemak secara perubatan oleh Dr. Aisyah Syahira Abdul Hamid · Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 30/11/2021

  COPD, Berkait Dengan Tabiat Merokok

  Apabila anda mempunyai Penyakit Sekatan Pulmonari Kronik (COPD), berhenti merokok adalah perkara terbaik yang boleh dilakukan untuk melindungi jantung anda dan meningkatkan prognosis anda.

  Merokok, faktor risiko COPD

  Menurut kajian Smoking-related chronic obstructive pulmonary disease (COPD), risiko untuk COPD berkait dengan interaksi antara faktor genetik dan alam sekitar yang berbeza pendedahannya, yang juga boleh dipengaruhi oleh penyakit komorbid. Sesetengah individu mungkin mempunyai kecenderungan yang lebih tinggi terhadap COPD kerana diwarisi faktor genetik (Higgins et al, 1984).

  Asap tembakau mengandungi lebih daripada 4000 bahan kimia dalam setiap sedutan dan lebih daripada 70 bahan kimia atau karsinogen penyebab kanser (Pryor, 1997). Selain daripada nikotin, logam berat dan karsinogen, asap tembakau mendedahkan sel-sel dan tisu kepada kepekatan tinggi yang merosakkan oksidan dan radikal bebas (bentuk oksigen yang merosakkan kesihatan kita) yang terdapat dalam fasa gas dan tar asap rokok (Joneset al , 1980).

  Pengoksidaan termasuk spesies oksigen reaktif dan nitrogen reaktif, menghasilkan tekanan oksidatif, ketidakseimbangan dalam kerosakan spesies oksigen dan perlindungan pertahanan antioksidan. Tekanan oksidatif ini boleh menyebabkan proses keradangan dalam saluran pernafasan dan tisu paru-paru (Saetta, 1999), serta menyebabkan kerosakan tisu dan kematian sel berikutnya (Eiserich et al, 1995).

  Semua perokok mempunyai keradangan dalam paru-paru dan saluran udara mereka. Walau bagaimanapun, perokok yang membangunkan COPD mempunyai tindak balas yang lebih baik atau tidak normal untuk menyedut agen-agen toksik. Tubuh yang dalam keadaan normal, dapat pulih dengan baik dari kecederaan dengan memulakan proses penyembuhan dalam yang dikenali sebagai tindak balas keradangan. Ini penting untuk tisu badan dan pembentukan semula.

  Bagaimanapun, bagi COPD saluran udara terus terdedah kepada pelbagai bahan berbahaya dalam asap rokok. Ini mengakibatkan kitaran keradangan yang berterusan yang meningkatkan pengeluaran lendir (bronkitis kronik), kemusnahan tisu (emfisema) dan gangguan mekanisme pembaikan serta pertahanan normal.

  Pengeluaran lendir yang berlebihan dan ketidakmampuan untuk mengeluarkannya, kerana kegagalan silium (ciliary) yang disebabkan oleh asap tembakau, mengakibatkan batuk kronik dan ciri-ciri COPD. Selain itu, lendir menyebabkan keadaan hangat, lembap, dan mendorong pertumbuhan bakteria yang membawa kepada peningkatan yang biasa dalam COPD progresif (Tetley, 2005).

  Oleh itu, tidak mengejutkan bahawa COPD berasal dari lapisan epitelium saluran nafas yang terdedah kepada kebocoran asap rokok yang disedut (Yoshida dan Kaper, 2006).

  Sumber: http://diversityhealthcare.imedpub.com

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Disemak secara perubatan oleh

  Dr. Aisyah Syahira Abdul Hamid

  Dokter Umum · Hello Health Group


  Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 30/11/2021

  advertisement iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  advertisement iconIklan
  advertisement iconIklan