Lap Punggung Dengan Tisu Tandas Terbukti Tak Bersih, Tiba Masa Untuk STOP Guna!

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 17/07/2020 . 3 minit bacaan
Share now

Pernah atau tidak anda terlupa untuk memeriksa air paip di tandas awam sebelum mula membuang? Penulis pernah! Akibatnya, terpaksalah penulis beristinjak dengan menggunakan tisu tandas.

Kesannya, punggung penulis berasa sangat tidak selesa seperti masih ada sisa atau baki najis yang masih tertinggal dan melekat pada sekitar lubang dubur.

Selepas peristiwa itu, penulis pun terfikir, ada betulnya juga jika ada orang cakap perbuatan mencuci punggung dengan tisu tandas sebenarnya tidak bersih.

Kenapa? Jom sama-sama kita ikuti artikel ini untuk tahu dengan lebih lanjut mengenainya!

Cuci punggung dengan tisu tandas 

tisu

Mungkin bukan semua, tapi ada dalam kalangan rakyat Malaysia yang menggunakan tisu tandas untuk mencuci punggung setiap kali selepas membuang air besar. Ya, memang masih ada yang melakukannya.

Tidak percaya? Cuba lihat di tandas awam di sekitar anda, kebanyakannya disediakan dengan gulungan tisu yang sengaja diletakkan di sebelah jamban. Ini menujukkan bahawa kita masih berada di takuk yang lama.

Bukan sahaja di negara kita, tisu tandas juga digunakan hampir di seluruh dunia bagi tujuan yang sama. Menurut kajian, Amerika Syarikat adalah negara yang paling popular dengan kaedah mencuci punggung dengan tisu.

Sementara itu, negara seperti Jepun, Itali dan Greece telah mula beralih kepada bidet untuk mencuci lubang dubur selepas membuang air besar. Mengapa tidak kita juga berubah sepeti mereka?

Apa kata pakar tentang tisu tandas?

Menurut Rose George, pengarang buku The Big Necessity: The Unmentionable World of Human Waste and Why It Matters, tisu adalah perkara terakhir yang anda perlu capai untuk mencuci punggung selepas membuang air besar. Beliau turut menegaskan bahawa air adalah pilihan yang terbaik.

Ini kerana tisu memang berupaya ‘menggerakkan’ najis tapi ia tidak akan ‘membersihkan’ secara total daripada lubang dubur anda. Sebagai analogi, tiada individu yang akan mandi menggunakan tuala kering. Jadi, bagaimana anda boleh fikir tisu tandas boleh mencuci najis anda? Sila ubah fikiran anda segera!

Partha Nandi, pakar gastroenterologi pula menyatakan bahawa penggunaan bidet atau paip air untuk mencuci punggung selepas membuang air besar akan menurunkan risiko buasir.

Selain itu, individu yang sudah sedia ada masalah buasir juga sebenarnya perlu elak menggunakan tisu untuk beristinjak kerana tisu tandas yang kasar boleh mengakibatkan iritasi.

Dalam pada itu, tisu tandas juga sebenarnya boleh menyebabkan infeksi pada saluran kencing (UTI). Ia akan berlaku disebabkan oleh bakteria yang selalu berada di tempat yang kotor seperti tandas awam.

Paling menakutkan, ia akan menyebabkan rasa yang sangat sakit apabila sedang atau hendak membuang air kecil. Bukan itu sahaja, infeksi ini juga akan menjadikan air kencing anda berwarna keruh dan berbau busuk.

tisu tandas

Jika kecemasan, apa yang boleh digunakan selain tisu tandas?

Jadi, kita sudah tahu tisu tandas tidak mampu membersihkan punggung kita secara keseluruhan. Persoalannya, bagaimana jika ketika itu tiada bidet atau paip air di sekitar anda?

Adakah kita perlu menelefon kenalan kita yang berada di luar tandas untuk membawakan anda air? Namun, bagaimana jika ketika itu anda sedang keluar seorang diri?

Antara alternatif yang boleh digunakan adalah tisu basah yang selalu digunakan untuk mencuci punggung bayi. Ya, memang agak mustahil untuk sentiasa membawanya. Jadi, sila bawa botol air bersama anda setiap masa.

Konklusi

Jadi, kita semua sebenarnya perlu sentiasa bersedia dengan membawa tisu basah atau botol air ke mana-mana sahaja. Ini kerana ia sangat berguna di waktu kecemasan.

Kita semua juga tahu bahawa tandas awam di Malaysia tidak boleh dipercayai. Kadangkala, tiada notis pemberitauan yang mengatakan bahawa tandas itu sebenarnya tidak mempunyai air atau tisu tandas.

Sebaiknya, sila perisa terlebih dahulu paip air sebelum melabuhkan punggung anda ke jamban untuk buang air besar kalau tidak mahu guna tisu tandas!

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis, atau rawatan.

Baca juga:

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

  Adakah artikel ini membantu anda?
  happy unhappy"
  Rujukan

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Ada Sebab Kita MESTI Berdehem Ketika Kencing! Jika Tidak, Boleh Jadi Punca Batu Karang?

  Ramai yang percaya bahawa tidak berdehem ketika kencing juga boleh jadi punca batu karang. Adakah ia benar? Jom klik artikel untuk tahu lebih lanjut!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid

  Jangan Main Kongsi Jamban Terutamanya Jenis Duduk, Boleh Terkena STD Yang Ini!

  Apa Itu Trichomoniasis? Ia adalah penyakit jangkitan kelamin yang dikatakan boleh tersebar melalui jamban! Benarkah? Jom klik untuk tahu!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Gaya Hidup Sihat, Seks Hubungan 29/07/2020 . 3 minit bacaan

  Tembak Asyik Miss, Jangan Biarkan Jika Kencing Bercabang, Ada Yang Bahaya

  Masalah air kencing bercabang lazim berlaku terutamanya dalam kalangan lelaki. Jangan tak tahu, fenomena buang air kecil ini boleh jadi tanda penyakit.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Lelaki 15/07/2020 . 3 minit bacaan

  Anak Dapat Kencing Kotor Jika Berendam Dalam Buih Sabun, Betul Ke? Ada Lagi 8 Punca UTI Berlaku

  Masalah kencing kotor sememangnya lazim dalam kalangan kanak-kanak terutamanya perempuan. Oleh sebab itulah aspek kebersihan perlu dijaga dengan sebaiknya.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Keibubapaan, Penjagaan Kanak-kanak 08/07/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  kerap buang air kecil

  Sudah Berapa Kali Anda Buang Air Kecil Hari Ini? Kalau Terlebih Ini Mungkin Tanda Penyakit!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 11/09/2020 . 3 minit bacaan
  kencing kotor

  BAHAYA! Hentikan Tabiat Buruk Sering Menahan Kencing Jika Tak Nak Dapat Penyakit Ini

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 10/09/2020 . 3 minit bacaan
  punca kencing malam

  Usah Percaya Dengan Tangkal Lagi, Jom Ketahui 7 Punca Sebenar Terkencing Waktu Malam!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 04/09/2020 . 3 minit bacaan
  rawatan buasir

  Katanya Selain Pembedahan, Buasir Boleh Dirawat Guna Kaedah Suntikan, Selamat Ke?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 28/08/2020 . 3 minit bacaan