Tip Menjadi Positif dan Menginspirasikan Positif

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 03/12/2019 . 2 minit bacaan
Share now

Berfikiran secara pesimis secara berterusan kebiasaannya mewujudkan satu habit yang tidak sihat dalam minda seseorang individu. Perubahan pada otak berlaku berdasarkan pemikiran, tingkah laku dan emosi, pemikiran negatif boleh meresap ke dalam otak. Dengan mengetahui bagaimana untuk mengubah pola pemikiran secara sedar, kita boleh mengurangkan kegelisahan, kemurungan dan melatih otak untuk menjadi positif dan menginspirasikan positif kepada individu sekeliling kita.

Berikut adalah beberapa tip dan kaedah yang boleh anda lakukan dalam kehidupan anda:

Realiti. Sentiasa berada pada tahap kesedaran yang terbaik sepanjang hari, dan menyedari bahawa walau apapun yang berlaku, anda akan sentiasa dalam keadaan yang baik.

Bernafas. Ambil masa rehat sebentar ketika sibuk menjalankan tugasan harian dan tarik nafas yang dalam dan panjang, dalam kiraan 6, sebelum anda menghembuskan nafas. Teknik pernafasan ini membantu mengurangkan kadar denyutan jantung dan melancarkan sistem saraf parasympathetic.

Melihat yang terbaik. Tidak kira apa halangan yang mungkin muncul, percayalah sentiasa ada sebab terbaik. Sentiasa ingat kepada perkara terbaik yang pernah berlaku pada kehidupan anda sebelum ini, yang akan berlaku pada masa kini dan pada masa akan datang.

Membayangkan. Bayangkan tentang apa yang anda ingin jadi, masa depan yang anda inginkan atau bagaimana anda menginginkan sesuatu peristiwa itu untuk berlaku dan membenarkan diri anda untuk merasakan emosi positif. Badan anda akan bertindak balas terhadap bayangkan mental anda sama ada ia mendatangkan manfaat atau tidak, gunakanlah ia sebaiknya.

Meditasi. Mengamalkan meditasi / kesedaran setiap hari dapat menguatkan kesihatan mental dan mengamalkan kelegaan, ketenangan. Meditasi merupakan cara untuk memproses emosi dan mencari ketenangan batin.

Beriadah. Pelbagai kajian mengaitkan alam semula jadi dengan pengurangan kegelisahan dan kemurungan. Keluar dan beriadah, dapat membantu proses penyembuhan dan menjadikan produktiviti kerja lebih baik.

Hadkan media dan elektronik. Mustahil untuk mengelakkan sebarang alat peranti ataupun platform media, tetapi cuba untuk berehat darinya. Ia dapat membantu menghindari segala perkara negatif. Cari sumber yang boleh mendatangkan inspirasi dan dorongan kepada anda.

Bersama individu positif. Seandainya mungkin, kelilingi diri anda dengan individu yang kreatif, pemberi semangat dan optimis.

Apabila berbicara tentang perkataan ‘positif’, kebanyakan antara kita mungkin terfikir tentang ‘kebahagiaan’. Walau bagaimanapun, ia bukanlah satu-satunya jenis positif yang wujud. Terdapat pelbagai cara untuk memberi inspirasi positif dalam hidup anda, walaupun ketika anda bersedih, marah, atau kemurungan. Malah, pada hakikatnya, daripada memilih untuk memberikan reaksi negatif, kita boleh memilih untuk mentafsir dan memberikan respons yang dengan cara yang berbeza.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat, diagnosis atau rawatan perubatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Berfikiran Positif Bantu Anda Hidup 7.5 Tahun Lebih Lama

  Terdapat juga laporan mengenai risiko kemurungan yang lebih rendah disebabkan oleh kawalan mood yang lebih baik dalam mereka yang berfikiran positif.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Amy
  Ditulis oleh Helma Hassan
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Mental 29/03/2019 . 3 minit bacaan

  Bagaimana Untuk Memperbaiki Mood Anda dalam Tempoh 12 Minit

  Setiap individu mempunyai remedi atau cara tersendiri dalam memperbaiki mood masing-masing seperti keluar membeli belah, makan coklat, mendengar muzik dan menonton filem di panggung wayang. Kebiasaannya, kita akan ...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Shelby
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Gaya Hidup Sihat, Tips Kesihatan 28/03/2019 . 2 minit bacaan

  Diabetes: Adakah Anda Bersedia Untuk Mengubah Tabiat Anda?

  Artikel ini ditulis dengan kerjasama Naluri. Dianggarkan bahawa sekitar 350 juta individu di seluruh dunia telah didiagnosis menderita diabetes. Berjuta-juta orang lain mungkin tidak didiagnosis memandangkan ...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Gaya Hidup Sihat, Pusat Kesihatan, Tips Kesihatan 19/03/2019 . 3 minit bacaan

  Bagaimana Mengendalikan Perubahan Dalam Kehidupan

  Bukan semua orang suka akan perubahan dallam kehidupan. Proses adaptasi akan mengambil masa. Ini 5 tips untuk bantu anda biasakan diri dengan perubahan.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Fakta Menarik, Gaya Hidup Sihat 06/03/2019 . 2 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  positif toksik

  Tak Semua Kata-kata Positif Itu Bagus, Tabiat Positif Toksik BAHAYA Kepada Mental Anda!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 18/01/2021 . 3 minit bacaan
  kekuatan mental

  Nak Mental Kuat Ada Caranya! Ikut 5 Langkah Ini, Termasuk Mandi Air Sejuk Waktu Pagi!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 12/01/2021 . 3 minit bacaan
  positif

  Mengapa “Berfikir Secara Positif” Tidak Selalunya Positif?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 17/01/2020 . 4 minit bacaan
  kekal positif dan bermotivasi

  Tip Kekal Positif Dan Bermotivasi

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 17/04/2019 . 2 minit bacaan