Memahami Bagaimana Otak Berfungsi

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 05/12/2019 . 4 minit bacaan
Share now

Otak ialah organ paling rumit dalam badan anda. Ia mengandungi kepintaran dan ilmu pengetahuan anda. Ia membantu anda untuk mempunyai perasaan, mengawal pergerakan dan perilaku anda. Otak adalah misteri kerana tiada seorang boleh tahu dengan jelas mengenainya dan bagaimana otak berfungsi. Akan tetapi, melalui artikel ini, anda boleh mendapat beberapa maklumat berkenaan bagaimana otak berfungsi.

Bahagian-bahagian & cara otak berfungsi

Otak anda bekerja seperti mesin. Ia mempunyai banyak bahagian untuk membantu anda bercakap, memahami apa yang anda lihat dan berfikir mengenai perkara di sekeliling anda. Bahagian-bahagian berikut adalah paling lazim diketahui:

Amygdala

Bahagian ini bekerja dengan memberi amaran kepada anda kepada situasi berbahaya. Ia membantu anda membentuk rasa takut dengan perkara yang mengejut yang berlaku dalam kehidupan seharian yang juga boleh mencederakan anda, seperti kuali panas. Amygdala juga memainkan peranan dalam mengajar anda supaya tidak takut pada sesuatu seperti tikus atau lipas.

Prefrontal cortex (PFC)

The prefrontal cortex (PFC) membantu anda membuat keputusan, merancang, membina idea, mengawal masalah dan mengadili sesuatu. Dalam beberapa kes, apabila anda berada dalam keadaan tertekan, bahagian ini boleh membantu anda mengawal amygdala. Sebahagian daripada korteks mengawal penggunaan memori masa pendek dan bawa semua memori masa panjang.

Anterior cingulate cortex (ACC)

Bahagian ini mempunyai pelbagai fungsi. Fungsi-fungsi ini berbagai daripada mengawal dan mengatur tindak balas emosi untuk membantu anda menumpukan pada perkara seperti tugas-tugas atau peperiksaan. Ia juga membantu anda mengenali kesalahan, termasuklah mencipta dan mengekalkan motivasi anda. ACC  membantu anda mengawal fungsi autonomik seperti tekanan darah dan kadar degupan jantung.

Hippocampus

Bahagian ini memainkan peranan penting untuk mencipta memori-memori baru. Jika hippocampus tidak berfungsi, anda mampu mengekalkan memori yang pernah tercipta dan kemahiran yang pernah dipelajari. Akan tetapi, anda tidak mampu mengingat perkara-perkara baru.

Struktur otak

Otak mempunyai pelbagai bahagian. bahagian-bahagia n ini bekerjasama untuk tugas masing-masing. Tiga bahagian utama ialah, forebrain, midbrain, hindbrain.

Forebrain

Forebrain, juga dikenali sebagai prosencephalon, bahagian dalam otak paling hadapan yang juga terletaknya serebrum – bahagian yang paling besar dan yang paling utama dalam otak. Ia mungkin adalah perkara pertama yang anda terfikir berkenaan otak. Ia berfungsi untuk mencipta memori, membuat perancangan, atau mengingat kawan-kawan anda. Serebrum membantu anda berfikir dan berimaginasi tentang perkara di sekeliling anda.

Serebrum terbahagi kepada dua hemisfera oleh belahan dalam di tengah-tengah serebrum. Hemisfera kiri mengawal anggota di sebelah kanan manakala hemisfera kanan mengawal bahagian kiri badan. Hemisfera kiri juga mampu menghasil perkataan-perkataan dan bahagian kanan tempat untuk mengawal kemahiran pemikiran seperti membaca buku dan membuat kira-kira.

Midbrain

The midbrain bahagian otak yang teratas yang mengawal refleks. Contoh pergerakannya ialah membuka suis dapur, menggunakan pensel untuk melukis, atau mengawal mata anda.

Hindbrain

Hindbrain termasuklah bahagian atas saraf tunjang, pangkal otak, dan serebelum. Ia mengawal fungsi paling penting: tekanan darah, kadar jantung berdegup, suhu badan, dan kadar pernafasan. Serebelum pula membantu anda membuat pergerakan seperti bermain badminton, bermain instrumen muzik seperti piano atau biola.

Geografi pemikiran

Setiap hemisfera mengandungi empat lobus yang mengawal fungsi berbeza.

Lobus hadapan

Setiap hemisfera mengandungi salah satu dari dua lobus hadapan. Lobus ini terletak betul-betul di belakang dahi. Lobus ini mengawal cara berfikir, membuat perancangan, merancang masa hadapan. Fungsi-fungsi ini hanya menggunakan memori jangka pendek.

Kawasan motor berfungsi untuk mengawal pergerakan sukarela seperti menggunakan pisau atau membuka lampu. Area broca memainkan peranan untuk membantu anda bercakap dengan menterjemahkan apa yang anda fikir dalam bentuk kata-kata.

Lobus parietal

Lobus parietal terletak di belakang kedua lobus hadapan. Kawasan ini dikenali sebagai tempat menterjemah maklumat yang diterima oleh deria. Sebagai contoh seperti rasa dan tekstur makanan, suhu, sentuhan tangan, kaku atau mana-mana anggota tubuh anda.

Lobus belakang

Lobus belakang  terletak di bahagian otak yang belakang. Ia membantu anda memahami sesuatu gambar. Ini adalah fungsi  kedua lobus ini. Mereka menghubungkan gambar yang anda lihat dan gambar di dalam memori anda.

Lobus temporal

Lobus temporal terletak di sisi lobus hadapan dan parietal. Lobus ini berfungsi memproses memori dan deria rasa, bunyi, penglihatan, bau dan sentuhan.

Membuat rangkaian hubungan

Otak terdiri daripada sel yang banyak, tapi sel yang paling penting digelar neuron. Semua isyarat perlu melepasi neuron, dan akan diterjemah kepada perasaan, perangai, pergerakan, pemikiran, deria dan memori.

Neuron terdiri dari tiga bahagian:

 • Sel badan yang memastikan kemandirian neuron dan mengawal fungsi.
 • Dendrit : kelihatan seolah rangkaian kepada sel badan. Rangkaian ini menerima isyarat daripada neuron lain. Isyarat akan perlu melepasi dendrit dan sel badan.
 • Axon: selepas isyarat melepasi sel badan, mereka akan melepas axon dan pergi ke neuron-neuron lain, sel otot, sel jantung, sel hati. Mereka juga akan melalui sel lain di dalam badan bahagian penting yang dipanggil sinaps. Kepanjangan axon bergantung kepada jarak untuk membawa isyarat.

Neurotransmiter utama

Apabila neuron menerima mesej, mesej itu akan melalui dendrit ke sel badan dan akhir sekali axon. Di hujung axon, terdapat sinaps. Apabila sesuatu isyarat  tiba di hujung axon, ia akan melepaskan satu poket kecil yang menghasilkan kimia yang dipanggil neurotranmiter. Neurotransmiter ini akan ke reseptor di dalam dendrit sel yang terdekat. Kemudian proses ini berulang semula. Di akhirnya, neurotransmiter akan memberi isyarat ke sel lain. Sel tersebut ialah sel hati, sel kulit, atau membuat penhantaran mesej yang baru. Berikut merupakan neurotransmiter utama untuk penghantaran isyarat:

 • Serotonin merupakan neurotransmiter monoamin yang mengawal mood atau tidur anda. Ia juga menyempitkan saluran darah dan mengawal suhu badan.
 • Dopamin mengawal pergerakan dan emosi.
 • Asid gamma-aminobutyric mengawal aktiviti otot idan membantu untuk melihat.
 • Glutamat merupakan neurotransmiter yang lazim yang digunakan untuk menghantar isyarat. Ia memainkan peranan penting dalm pembentukan otak dan membantu peredaran elektrik dalam kalangan neuron

Otak merupakan anggota badan paling penting. Otak berfungsi untuk mengawal minda dan badan anda. Cara otak berfungsi adalah dengan mengeluarkan isyarat. Isyarat- isyarat ini akan bergerak ke pelbagai bahagian di dalam badan, membuat pergerakan untuk melakukan sesuatu dan perangai anda.

Hello Health Group tidak menyediakan khidmat nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Anda mungkin berminat untuk membaca artikel:

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Minuman Teh Beri Manfaat Kepada Struktur Otak

  Mereka yang suka minum teh cenderung untuk mempunyai tahap kesihatan otak yang baik. Baca artikel ini untuk tahu dengan lebih lanjut.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Gaya Hidup Sihat, Pemakanan 06/01/2020 . 4 minit bacaan

  Pesakit Koma Ibarat Hidup Menanti Mati, Adakah Dia Boleh Dengar Apa Yang Kita Cakap?

  Dahulu, penulis sering tertanya-tanya, apakah rasanya jika berada dalam keadaan otak koma? Adakah mereka tidak sedar? Lanjutkan Hello Doktor sekarang!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Gaya Hidup Sihat, Fakta Menarik 18/11/2019 . 2 minit bacaan

  Dalam Keadaan Kekurangan, Diskriminasi Berlaku Lebih Cepat – Kajian

  Menurut kajian yang oleh Cornell University, diskriminasi dan tingkah laku bias lebih mudah berlaku apabila berada dalam keadaan kekurangan atau kegawatan.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Ahmad Wazir Aiman Mohd Abdul Wahab
  Berita, Berita Antarabangsa 01/11/2019 . 2 minit bacaan

  Ini Satu Sebab PENTING Mengapa Anda Perlu Tutup Lampu Apabila Tidur, Patutlah!

  Cahaya tiruan ketika waktu malam seperti lampu bilik tidur mengganggu penghasilan melatonin dalam tubuh badan. Apakah kesan lampu bilik kepada tidur anda?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Tips Kesihatan, Gaya Hidup Sihat 23/10/2019 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  hilang ingatan

  Penggemar Minuman Keras Akan Cepat Hilang Ingatan! Ada 9 Lagi Tabiat Lain Yang Buat Anda Jadi Pelupa

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 01/10/2020 . 3 minit bacaan
  bunuh diri

  Berniat Nak Bunuh Diri Tanda Ada Masalah Otak? Ini Fakta Yang Anda MESTI Tahu!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 05/06/2020 . 3 minit bacaan
  klimaks seks

  Ini Sebab Klimaks Penting Semasa Hubungan Intim, Ada Kaitan Dengan Otak

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 08/05/2020 . 3 minit bacaan
  memori jangka pendek

  Mudah Terlupa? Sebenarnya Memori Boleh Lebih Teruk Pada Waktu Pagi! Ini Sebabnya…

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 08/01/2020 . 3 minit bacaan