home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Tip Mendapatkan Otak Yang Lebih Efektif

Tip Mendapatkan Otak Yang Lebih Efektif

Dalam kesibukan tugasan dan pekerjaan harian, kita lebih memfokuskan kepada kesihatan fizikal kita dan kurang menitik beratkan kecergasan otak. Sedangkan otak merupakan antara menjalankan peranan penting untuk melaksanakan tugas mental, serta membantu kita menjalankan fungsi fizikal. Berikut adalah cara dan tip mendapatkan otak yang lebih efektif dan sihat.

Kaedah menjadikan otak lebih efektif

Dikatakan setiap hari, sebanyak 70,000 fikiran akan difikirkan otak dan kebanyakan pemikiran itu adalah fikiran yang berulang. Jadi apa kata kita lakukan sesuatu dan memikirkan tentang otak kita juga.

  1. Makanan berkhasiat

Tahukah anda otak hanya mempunyai berat 2% daripada berat keseluruhan badan tetapi menggunakan lebih 20% oksigen dan nutrien yang kita ambil? Menjaga pemakanan dengan mengambil makanan yang kaya nutrien adalah satu perkara yang baik untuk menjaga kesihatan otak. Asid lemak omega-3 telah dipercayai dapat menyokong kesihatan otak, malahan, buah-buahan seperti beri biru juga sangat baik untuk otak anda dan pastikan anda menghindari dari mengambil makanan yang tidak sihat.

  1. Fokus

Dikatakan individu yang melakukan lebih dari satu pekerjaan dalam masa yang sama akan mengambil 50% masa lebih lama dan membuat 50% lebih banyak kesilapan berbanding individu yang melakukan sesuatu tugasan secara fokus. Berdasarkan penyelidikan, membuktikan otak manusia tidak dapat memberikan perhatian sepenuhnya kepada dua tugas dalam masa yang sama.

  1. Memahami

Untuk kita boleh menjaga otak, kita harus memahami dan menghargai otak kita terlebih dahulu sebagai satu ‘hutan’ yang hidup dan sentiasa berkembang dengan berbilion neuron dan synapses (penghubung antara dua sel).

  1. Positif

Sentiasa berfikiran dan bertindak balas secara positif sehingga ia menjadi satu amalan biasa pada otak dan ia membantu anda untuk mencipta sesuatu yang indah setiap hari. Terlalu banyak tekanan dan kegelisahan – sama ada disebabkan faktor luaran atau disebabkan oleh pemikiran anda sendiri sebenarnya boleh membunuh neuron dan menghalang penghasilan neuron baru.

  1. Aktif

Kajian menunjukkan senaman sederhana selama 20-30 minit seperti berjalan, 3 kali seminggu, adalah apa yang anda perlukan untuk mendapatkan manfaat kepada otak. Anda tidak perlu menjadi seorang atlet. Perubahan pada gaya hidup seperti memilih untuk menaiki tangga berbanding lif, juga dapat membantu otak untuk kekal sihat. Sentiasa ingat bahawa otak adalah sebahagian daripada badan. Bersenam juga dapat menajamkan otak; senaman fizikal dapat meningkatkan neurogenesis.

  1. Cabar diri

Apabila belajar sesuatu yang baru atau berfikir tentang pemikiran baru, ia akan menstrukturkan otak anda. Semakin anda menggunakan otak, semakin baik otak anda dalam berfungsi. Satu lagi aspek penting untuk meningkatkan daya fikiran adalah untuk mencabar diri kita secara mental.

  1. Bersosial

Membina, mencipta dan memelihara persahabatan juga dapat merangsang otak. Interaksi sosial yang lebih kerap dan aktif akan mengurangkan risiko kemerosotan mental berbanding individu yang mengasingkan diri daripada komuniti. Sebaiknya dapatkan penglibatan secara langsung dan bukan hanya pada platform media sosial.

  1. Gembira

Ketawa dengan kerap dapat meningkatkan humor kognitif yang kompleks. Ia bukan sahaja menjadi hari anda lebih ceria malah secara tidak langsung ia juga membuatkan diri anda lebih bahagia dan positif serta menghindarkan diri daripada tekanan dan kemarahan.

  1. Rehat secukupnya

Badan yang letih dan tidak cukup rehat boleh menjejaskan prestasi dan juga tahap kesihatan anda. Kekurangan tidur atau tidur yang tidak berkualiti boleh menyebabkan otak berkerja lebih keras tetapi hasil yang diperolehi adalah tidak memuaskan. Tidur yang berkualiti, baik dan tidak diganggu adalah penting untuk memperbaiki tahap prestasi otak, dan mengurangkan tekanan fizikal dan mental.

health-tool-icon

Kalkulator BMI

Guna kalkulator ini untuk mengira Indeks Jisim Badan (BMI) dan semak tahap kesihatan berat badan anda. Anda juga boleh menyemak BMI anak.

Lelaki

Wanita

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

The Ten Habits of Highly Effective Brains

https://sharpbrains.com/blog/2007/08/22/10-habits-of-highly-effective-brains/ /Accessed on March 4, 2019.

 

10 Habits of Highly Effective Brains

https://www.huffpost.com/entry/10-habits-of-highly-effec_n_77369 /Accessed on March 4, 2019.

 

7 Habits Of Highly Effective Brains

http://thelifehabit.com/featured-articles-2/25-mental/423-7-habits-of-highly-effective-brains /Accessed on March 4, 2019.

 

7 Habits that Improve Brain Power

https://psych2go.net/7-habits-that-improve-brain-power/ /Accessed on March 4, 2019.

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Asyikin Md Isa Disemak pada 15/07/2020
Disemak secara perubatan oleh Dr. Amy Kor
x