Tip Mendapatkan Otak Yang Lebih Efektif

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 15/07/2020 . 2 minit bacaan
Share now

Dalam kesibukan tugasan dan pekerjaan harian, kita lebih memfokuskan kepada kesihatan fizikal kita dan kurang menitik beratkan kecergasan otak. Sedangkan otak merupakan antara menjalankan peranan penting untuk melaksanakan tugas mental, serta membantu kita menjalankan fungsi fizikal. Berikut adalah cara dan tip mendapatkan otak yang lebih efektif dan sihat.

Kaedah menjadikan otak lebih efektif

Dikatakan setiap hari, sebanyak 70,000 fikiran akan difikirkan otak dan kebanyakan pemikiran itu adalah fikiran yang berulang. Jadi apa kata kita lakukan sesuatu dan memikirkan tentang otak kita juga.

 1. Makanan berkhasiat

Tahukah anda otak hanya mempunyai berat 2% daripada berat keseluruhan badan tetapi menggunakan lebih 20% oksigen dan nutrien yang kita ambil? Menjaga pemakanan dengan mengambil makanan yang kaya nutrien adalah satu perkara yang baik untuk menjaga kesihatan otak. Asid lemak omega-3 telah dipercayai dapat menyokong kesihatan otak, malahan, buah-buahan seperti beri biru juga sangat baik untuk otak anda dan pastikan anda menghindari dari mengambil makanan yang tidak sihat.

 1. Fokus

Dikatakan individu yang melakukan lebih dari satu pekerjaan dalam masa yang sama akan mengambil 50% masa lebih lama dan membuat 50% lebih banyak kesilapan berbanding individu yang melakukan sesuatu tugasan secara fokus. Berdasarkan penyelidikan, membuktikan otak manusia tidak dapat memberikan perhatian sepenuhnya kepada dua tugas dalam masa yang sama.

 1. Memahami

Untuk kita boleh menjaga otak, kita harus memahami dan menghargai otak kita terlebih dahulu sebagai satu ‘hutan’ yang hidup dan sentiasa berkembang dengan berbilion neuron dan synapses (penghubung antara dua sel).

 1. Positif

Sentiasa berfikiran dan bertindak balas secara positif sehingga ia menjadi satu amalan biasa pada otak dan ia membantu anda untuk mencipta sesuatu yang indah setiap hari. Terlalu banyak tekanan dan kegelisahan  – sama ada disebabkan faktor luaran atau disebabkan oleh pemikiran anda sendiri sebenarnya boleh membunuh neuron dan menghalang penghasilan neuron baru.

 1. Aktif

Kajian menunjukkan senaman sederhana selama 20-30 minit seperti berjalan, 3 kali seminggu, adalah apa yang anda perlukan untuk mendapatkan manfaat kepada otak. Anda tidak perlu menjadi seorang atlet. Perubahan pada gaya hidup seperti memilih untuk menaiki tangga berbanding lif, juga dapat membantu otak untuk kekal sihat. Sentiasa ingat bahawa otak adalah sebahagian daripada badan. Bersenam juga dapat menajamkan otak; senaman fizikal dapat meningkatkan neurogenesis.

 1. Cabar diri

Apabila belajar sesuatu yang baru atau berfikir tentang pemikiran baru, ia akan menstrukturkan otak anda. Semakin anda menggunakan otak, semakin baik otak anda dalam berfungsi. Satu lagi aspek penting untuk meningkatkan daya fikiran adalah untuk mencabar diri kita secara mental.

 1. Bersosial

Membina, mencipta dan memelihara persahabatan juga dapat merangsang otak. Interaksi sosial yang lebih kerap dan aktif akan mengurangkan risiko kemerosotan mental berbanding individu yang mengasingkan diri daripada komuniti. Sebaiknya dapatkan penglibatan secara langsung dan bukan hanya pada platform media sosial.

 1. Gembira

Ketawa dengan kerap dapat meningkatkan humor kognitif yang kompleks. Ia bukan sahaja menjadi hari anda lebih ceria malah secara tidak langsung ia juga membuatkan diri anda lebih bahagia dan positif serta menghindarkan diri daripada tekanan dan kemarahan.

 1. Rehat secukupnya

Badan yang letih dan tidak cukup rehat boleh menjejaskan prestasi dan juga tahap kesihatan anda. Kekurangan tidur atau tidur yang tidak berkualiti boleh menyebabkan otak berkerja lebih keras tetapi hasil yang diperolehi adalah tidak memuaskan. Tidur yang berkualiti, baik dan tidak diganggu adalah penting untuk memperbaiki tahap prestasi otak, dan mengurangkan tekanan fizikal dan mental.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Penggemar Minuman Keras Akan Cepat Hilang Ingatan! Ada 9 Lagi Tabiat Lain Yang Buat Anda Jadi Pelupa

  Hilang ingatan atau gangguan memori cenderung untuk berlaku seiring dengan peningkatan usia manusia. Oleh itu, elak daripada melakukan 9 perkara ini!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Habit Sihat 01/10/2020 . 3 minit bacaan

  Berniat Nak Bunuh Diri Tanda Ada Masalah Otak? Ini Fakta Yang Anda MESTI Tahu!

  Adakah niat atau perasaan ingin bunuh diri itu dianggap sebagai satu penyakit otak? Atau sekadar kesan gangguan mental? Ini penjelasan yang anda mesti tahu!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Cegah Bunuh Diri, Kesihatan Mental 05/06/2020 . 3 minit bacaan

  Ini Sebab Klimaks Penting Semasa Hubungan Intim, Ada Kaitan Dengan Otak

  Klimaks seks merupakan salah satu daripada cara untuk meningkatkan perkembangan otak manusia. Hormon yang dirembeskan mampu memberikan kesan positif ini.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Hubungan Yang Sihat, Kesihatan Mental 08/05/2020 . 3 minit bacaan

  Mudah Terlupa? Sebenarnya Memori Boleh Lebih Teruk Pada Waktu Pagi! Ini Sebabnya…

  Adakah manusia susah untuk ingat pada waktu pagi, petang ataupun malam? Betul ke memori jangka pendek bergantung pada masa?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli

  Artikel lain untuk anda

  makanan tidak berkhasiat

  Memori Otak Anda Akan Lebih ‘Power’ Kalau Kurang Ambil 5 Jenis Makanan Ini!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 19/01/2021 . 3 minit bacaan
  perkembangan otak bayi

  Mahu Anak Yang Bijak? Ibu Cuba Lakukan 9 Rangsangan Ini Pada Si Manja, Baik Untuk Otak

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 14/01/2021 . 3 minit bacaan
  struktur otak

  Bagaimana Perubahan Otak Berlaku Seiring Dengan Peningkatan Usia

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 07/01/2021 . 3 minit bacaan
  kesihatan usus

  Benarkah Saluran Usus & Otak Saling Berkaitan? Ini 4 Keadaan PATUT Anda Ketahui…

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 19/11/2020 . 3 minit bacaan