Bagaimana Warna Mempengaruhi Mood?

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 17/09/2020 . 2 minit bacaan
Share now

Adakah anda tertanya-tanya mengapa anda suka beberapa pemilihan warna pada orang lain? Adakah anda pernah berfikir perasaan anda apabila memasuki sebuah bilik dengan warna yang tertentu, seperti biru, putih atau merah? Psikologi warna telah digunakan oleh seni, pemasaran, reka bentuk dan kawasan menarik lain walaupun kekurangan penyelidikan umum. Sekarang, kita akan meneroka bagaimana warna mempengaruhi suasana hati anda.

Kesan pemilihan warna

Mungkin, bagaimana seseorang merasakan tentang warna tertentu boleh menjadi bagaimana peribadi latar belakang individu, budaya dan rujukan peribadi.

Walau bagaimanapun, warna masih mempunyai beberapa makna universal yang dipersetujui secara meluas oleh kebanyakan orang di seluruh dunia.

Sebagai contoh, warna-warna hangat termasuk merah, oren dan kuning adalah dianggap warna-warna hangat yang mencetuskan perasaan kehangatan penerima serta kemarahan dan kadang-kadang permusuhan – merah sering digunakan sebagai amaran zon bahaya, kan?

Sejenis lagi warna adalah warna-warna sejuk termasuk biru, ungu dan hijau. Tenang dan meriah mungkin mengaitkan warna-warna ini tetapi anda sekali-sekala merasa sedih.

Kegunaan praktikal warna untuk meningkatkan mood seharian

Jadi, selepas belajar bagaimana subjektif perasaan tentang pemilihan warna, terdapat beberapa tip untuk kegunaan harian.

Hijau

pemilihan warna

Hijau adalah warna yang sangat menenangkan terhadap mata dan ia membuatkan anda kurang sakit mata. Oleh itu, pengguna komputer atau perlu meletakkan desktop hijau bagi menjadi lebih produktif.

Pemilihan warna oren

Warna senaman. Oren dikenali sebagai campuran semangat dan kegembiraan, masing-masing dari merah dan kuning.Oren juga menunjukkan rangsangan dan semangat. Apabila anda perlu bersenam, pakaian oren seolah-olah meningkatkan mood dan membuat anda berasa lebih bertenaga.

Merah dan Biru

Warna-warna untuk wanita dan lelaki ketika temu janji (date).

Merah meningkatkan perlumbaan jantung jadi jika seorang wanita memakai merah pada temu janji, jantungnya mungkin mula mengepam lebih cepat, mewujudkan kesan sesuatu apabila melihat temannya.

Dan dengan biru, bermakna tenang dan kestabilan. Ini adalah apa yang wanita biasanya kelihatan dalam seorang lelaki. Dan juga, biru boleh menjadi sangat santai.

Pemilihan warna hitam

pemilihan warna

Warna agresif. Di sesetengah negara, pegawai polis biasanya memakai hitam. Pasukan polis khas seperti SWAT juga kadang-kadang memakai hitam. Hitam melambangkan agresif dan kuasa. Adakah anda rasa takut dengan seorang lelaki dalam pakaian hitam atau biru?

Biru dan hijau

Warna-warna yang anda perlu digunakan untuk pejabat anda.Seperti yang dinyatakan, hijau adalah tenang dan meningkatkan produktiviti. Biru menggalakkan ketenangan dan juga harapan. Biru juga merendahkan kadar jantung dan hijau membuat anda rasa aman. Oleh itu, jika anda mahu pekerja-pekerja anda bekerja terbaik, biru dan hijau adalah pilihan yang hebat.

Kelabu

Warna yang anda tidak perlu gunakan dalam bekerja. Kelabu melambangkan kebosanan dan ketidakpedulian. Memakai warna kelabu, akan berakhir dengan perasaan mengantuk sepanjang hari. Walau bagaimanapun, anda boleh menangani kesan dengan mencampurkan dengan warna terang lain.

Ini hanya beberapa kegunaan umum warna. Sudah tentu, setiap orang mempunyai warna kegemaran masing-masing yang meningkatkan mood mereka dengan cara yang berbeza. Oleh itu, pilih warna yang sesuai untuk anda.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy"
Rujukan

Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

Anda Fikir Aktiviti Mewarna Hanya untuk Kanak-kanak? Ketahui 7 Manfaat Aktiviti Mewarna untuk Orang Dewasa

Masuk sahaja ke mana-mana rangkaian kedai buku terkenal di Malaysia, anda pasti menyedari lambakan pilihan buku mewarna untuk orang dewasa. Aktiviti yang dahulunya dilihat khusus untuk kanak-kanak kini telah muncul ...

Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Amy
Ditulis oleh Helma Hassan
Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Mental 31/01/2019 . 3 minit bacaan

Artikel lain untuk anda

rabun warna

Orang Lelaki Lebih Ramai Yang Buta Warna Berbanding Kaum Wanita, Apa Sebabnya?

Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
Diterbitkan pada 10/07/2020 . 3 minit bacaan
fakta-anak-ketiga

Tegas & Garang Itulah Sifat Anak Ke-3 Tapi Dalam Diam Manja, Nak Tahu Fakta Menarik Lagi? Baca Ini

Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
Ditulis oleh Asyikin Md Isa
Diterbitkan pada 29/05/2020 . 3 minit bacaan
camelia

Drama Camelia: Satu Individu, Dua Identiti, Betul Ke Wujud?

Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
Diterbitkan pada 13/02/2020 . 4 minit bacaan
Gaya Tidur Menggambarkan Personaliti Individu

Gaya Tidur Gambarkan Personaliti Diri? Ada #7 Posisi Tidur Untuk Dikenal Pasti

Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Amy
Ditulis oleh Asyikin Md Isa
Diterbitkan pada 22/02/2019 . 3 minit bacaan