Jangan Terburu-Buru Sebar Maklumat Palsu Virus Korona, Ada Netizen Ditangkap!

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 10/06/2020 . 4 minit bacaan
Share now

Untuk mendapatkan lebih banyak info tentang coronavirus di Malaysia, sila dapatkannya di sini.

Di saat dunia sedang riuh dengan jangkitan virus korona baharu, terdapat golongan tidak bertanggungjawab menyebarkan maklumat palsu demi kepentingan diri sendiri.  

Jangkitan virus korona kini (31 Januari 2020) sudah menjangkiti hampir 10,000 individu di seluruh dunia. Ia merupakan wabak yang lebih agresif berbanding dua jangkitan virus korona sebelumnya, iaitu sindrom pernafasan akut teruk (SARS) dan sindrom pernafasan timur tengah (MERS).

Penyebaran maklumat palsu bukan sahaja berupaya untuk menimbulkan kekeliruan di kalangan masyarakat, malah, ia boleh menyebabkan perbalahan dan tindakan yang tidak selaras dengan apa yang disarankan oleh pihak berkuasa!

Statistik kes di Malaysia, seperti berikut:

Perkembangan Terkini COVID-19
Negara: Malaysia
Statistik Kes

25,742

Disahkan

9,196

Sembuh

221

Kes Kematian
Peta sebaran

Hukuman berat buat penyebar maklumat palsu

Penggunaan aplikasi telefon pintar Whatsapp memudahkan penyebaran berita palsu berkaitan dengan virus korona. 

Kebanyakan mereka yang tidak mempunyai kesedaran untuk menyiasat terlebih dahulu sumber berita itu, seringkali bertindak mengirimkannya kepada individu lain. Ini menyebabkan wujudnya satu rantaian panjang yang sukar untuk diputuskan.

Baru-baru ini, Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) dengan kerjasama Polis Diraja Malaysia (PDRM) telah menahan beberapa orang suspek yang berusia di antara 24 hingga 49 tahun.  

Mereka telah disiasat di bawah akta Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia (AKM) 1998. Jika disabit kesalahan, mereka boleh didenda RM50,000 maksimum atau penjara tidak melebihi satu tahun atau kedua-duanya sekali.

Setakat ini, beberapa mesej palsu yang sedang menular di media sosial telah diperjelaskan oleh pihak Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM). 

Banyak ura-ura yang menyatakan ada rakyat Malaysia yang dijangkiti dengan virus korona. Namun, mengikut laporan KKM, setakat ini, hanya 8 kes yang telah disahkan positif virus korona baharu dan kesemuanya di kalangan rakyat China.

Baru-baru ini, terdapat juga berita yang mengatakan kononnya ada satu kes positif virus korona di Kuantan. Namun, menurut penjelasan pihak berkuasa, pesakit tersebut bukanlah positif virus korona baharu.

Perkara seperti inilah yang boleh menimbulkan spekulasi negatif terhadap usaha KKM dalam membendung jangkitan virus ini. Individu yang tidak bertanggungjawab tidak mempunyai maklumat dan inisiatif untuk menyiasat.

Pihak PDRM telah mengeluarkan kenyataan bahawa mereka tidak teragak-agak untuk menangkap individu yang bertanggungjawab menyebarkan maklumat palsu.

Baca juga:

4 Individu Ini LEBIH BERISIKO Dijangkiti COVID-19, Info Lengkap Coronavirus Anda Wajib Tahu

Kesan sebar maklumat palsu

Jika anda prihatin terhadap kesejahteraan masyarakat setempat, anda akan lebih berhati-hati dalam menyebarkan sesuatu maklumat.

Kegiatan penyebaran maklumat palsu sering berlaku di bawah topeng orang yang tidak dikenali. Media sosial kebiasaannya menjadi tumpuan pada penyebar berita palsu memandangkan di sini mereka boleh meraih perhatian melalui perkongsian post.

Jadi, bagaimanakah cara untuk memastikan maklumat yang dibaca atau dikongsi sahih dan tidak mempunyai unsur-unsur berita palsu? 

Mungkin ada yang berpendapat tindakan berkongsi kiriman yang tidak diketahui kesahihannya itu tidak akan memberikan mudarat yang besar. Namun, apabila dibaca oleh individu lain, ia akan mempengaruhi tindakan yang bakal diambil oleh mereka.

Sebagai contoh, apabila tular berita palsu berkenaan dengan kes positif virus korona baharu dalam kalangan rakyat Malaysia, ramai yang mengecam tindakan dan keupayaan pihak berkuasa tanpa menyiasat terlebih dahulu akan berita yang dikongsikan.

Ia sama seperti berita palsu penyakit lain yang disebarkan oleh pihak tidak bertanggungjawab.

Baca juga:

Daun buluh belimbing, sebagai contoh, pernah diuar-uarkan sebagai alternatif terbaik untuk menyembuhkan masalah kekuningan bayi (jaundice). Akibatnya, bayi yang disapu dengan daun tersebut mengalami alahan dan keradangan kulit berbentuk ruam.

Sebagai individu yang bertanggungjawab, seharusnya anda siasat akan kesahihan maklumat terlebih dahulu sebelum menyebarkannya. Jika ia bukan fakta, tidak terbukti oleh mana-mana kajian sains atau bertentangan dengan apa yang dinyatakan oleh pihak berkuasa, abaikan! 

Tip elak sebar maklumat palsu

Sebelum anda menyebarkan sesuatu maklumat, pastikan anda mengikuti 4 langkah berikut bagi mengelakkan diri anda daripada menyebarkan maklumat palsu.

 • Kenal pasti maklumat yang diberikan
 • Semak kesahihan maklumat menggunakan rujukan yang sahih
 • Sediakan bahan untuk menyebarkan kiriman
 • Sebarkan kiriman

Jangan mudah percaya dengan berita yang disampaikan tanpa mengetahui rujukan yang digunakan oleh penyampai. Jika ia merupakan pernyataan daripada badan-badan rasmi seperti Kementerian Kesihatan Malaysia dan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), maka ia merupakan maklumat yang dianggap sahih.

Penyebar di Whatsapp kebiasaannya akan menggunakan nama pertubuhan berkaitan untuk menguatkan lagi kesahihan berita palsu mereka.

Jika anda berada dalam situasi tersebut, pastikan anda menyemak laman web rasmi dan cari maklumat berkaitan dengan kiriman tersebut.

Jika maklumat yang disebarkan tidak mempunyai sumber yang sah, jalan yang paling selamat adalah untuk tidak mengendahkannya. Jika anda ingin mengetahui kesahihan berita tersebut, pastikan anda merujuk kepada laman web yang boleh dipercayai atau cari jurnal berkaitan.

Ya, proses pencarian maklumat memang sukar namun jika berita tersebut sahih, anda mempunyai kefahaman yang mendalam berkaitan dengan berita tersebut. Jangan kongsi perkara yang anda sendiri tidak faham.

Jika sesuatu maklumat itu sahih, buat kiriman kongsi dan simpulkan isu tersebut mengikut kefahaman anda. Selain mengelakkan salah faham, ia juga boleh mewujudkan perdebatan jika terdapat unsur keraguan pada berita yang disampaikan. Ingat, aset bagi seorang pengirim adalah pembaca kiriman tersebut.

Jika mereka berpengetahuan, anda sendiri boleh mempelajari sesuatu yang baru. 

Konklusi

Perkongsian maklumat palsu boleh mencetuskan huru-hara dan mengganggu keharmonian masyarakat setempat. Jika anda ingin berkongsikan sesuatu maklumat, buat kajian terlebih dahulu. 

Jika maklumat itu betul, simpulkan apa yang anda faham berkaitan dengan kiriman tersebut. Jika itu merupakan maklumat palsu, kongsikan fakta yang sebenar bagi mengelakkan salah faham.

Virus Korona (COVID-19): Apa yang anda perlu tahu?

Jangan terlalu panik dengan keadaan semasa COVID-19 ni. Lebih penting, amalkan langkah berjaga-jaga!#hellodoktor #hellohealthgroup #hellohealthcoronavirus

Hello Doktor 发布于 2020年2月15日周六

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis, atau rawatan.

#HelloHealthGroup, #HelloDoktor, #HelloHealthCoronaVirus

Baca juga:

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Kawasan Utara Semenanjung Diserang COVID-19! Ini Petanda Wabak Belum Berakhir!

  Jangan anggap bilangan kes sedikit bermaksud virus korona sudah berakhir! Coronavirus di Malaysia ada dan belum pulih lagi.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Coronavirus, COVID-19 17/08/2020 . 3 minit bacaan

  Tiada Jalan Lain, COVID-19 Hanya Boleh Dihentikan Jika 50% Penduduk Dunia Buat 3 Perkara Ini!

  Umum sudah tahu bahawa virus korona baharu adalah bahaya. Hanya 3 perkara ini sahaja yang mampu mencegah dan melawan ia dari terus berleluasa!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Coronavirus, COVID-19 06/08/2020 . 3 minit bacaan

  Stres Lepas Kena Buang Kerja? Ini 11 Langkah Yang Boleh Anda Ambil Untuk Move On

  Mesti stres kalau kena buang kerja semasa PKP kan? Ekonomi masih lagi terjejas dan kini anda tidak tahu bagaimana nak move on. Ketahui 11 cara mudah.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Mental 29/07/2020 . 3 minit bacaan

  Hikmah Di Sebalik PKP, Kajian Buktikan Orang Malaysia Pilih Amal Gaya Hidup Sihat

  Selepas PKP, lebih ramai rakyat Malaysia yang ambil berat terhadap kesihatan diri. Tambah lagi, ramai yang makin cakna menggunakan teknologi telekesihatan.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Berita, Berita Tempatan 28/07/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  virus corona

  Sudah Sembuh Daripada COVID-19? Anda Belum Boleh Tarik Nafas Lega! Ini Sebabnya

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nana Muhammad
  Diterbitkan pada 19/10/2020 . 3 minit bacaan
  suhu badan manusia

  Angkara Mahu Cepat, Ramai Yang Suka Scan Suhu Pada Tangan, Tepat Ke Bacaannya?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 08/10/2020 . 2 minit bacaan
  larangan rentas daerah di sabah

  Larangan Rentas Daerah Berkuatkuasa Jam 12 Malam Ini Di Sabah! Amerika Turut Bertindak?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 02/10/2020 . 3 minit bacaan
  pelitup muka

  Sakit Telinga Sebab Lama Sangat Pakai Pelitup Muka? Ini 5 Teknik Anda Boleh Cuba!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 17/08/2020 . 3 minit bacaan