backup og meta

JANGAN Main-main! Makin Ramai Yang Dijangkiti Demam Campak Jika Tahap Suntikan Vaksin Semakin Menurut.

Fakta Disemak oleh Dr. Shelby


Ditulis oleh Muhammad Wa'iz · Disemak pada 10/07/2020

  JANGAN Main-main! Makin Ramai Yang Dijangkiti Demam Campak Jika Tahap Suntikan Vaksin Semakin Menurut.

  Pada tahun 2000, measles atau demam campak diisytiharkan telah dihapuskan di Amerika Syarikat, apabila tiada transmisi virus yang dilihat di negara itu selama lebih daripada 12 bulan. Walau bagaimanapun, pada hari ini, Amerika Syarikat dan banyak negara lain yang juga telah menghilangkan penyakit ini sedang mengalami kembali penularan wabak campak akibat penurunan peratusan liputan vaksin campak.

  Menurut laporan penyelidikan yang dilaksanakan oleh pakar-pakar penyakit berjangkit di National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID), sebahagian daripada National Institutes of Health, dan Milton S. Hershey Medical Center, Penn State University College of Medicine, sekiranya tidak memberi fokus tumpuan yang diperbaharui terhadap usaha vaksinasi campak, penyakit tersebut mungkin akan kembali dengan sepenuhnya.

  Penyelidikan tersebut diterbitkan dalam jurnal New England Journal of Medicine.

  Bagaimana demam campak berjangkit?

  demam campak

  Demam campak atau measles adalah penyakit yang sangat berjangkit yang ditularkan melalui titisan pernafasan dan zarah aerosolisasi yang boleh kekal di udara sehingga dua jam.

  Penyakit ini sering dilihat berjangkit dalam kalangan kanak-kanak kecil, dan gejala penyakit ini dicirikan oleh demam, malaise, kesesakan hidung, konjunktivitis, batuk dan ruam merah.

  Kebanyakan individu yang mempunyai demam campak pulih tanpa komplikasi dalam masa seminggu. Walau bagaimanapun, untuk bayi, individu yang kekurangan imun, dan populasi terdedah yang lain, kesan jangkitan measles boleh menjadi sangat teruk.

  Komplikasi yang jarang berlaku boleh berlaku, termasuklah radang paru-paru, ensefalitis, jangkitan sekunder yang lain, buta dan juga kematian. Sebelum vaksin campak dapat dibangunkan, penyakit ini telah membunuh antara 2 hingga 3 juta orang setiap tahun di seluruh dunia.

  Hari ini, campak masih menyebabkan lebih daripada 100,000 kematian di seluruh dunia setiap tahun.

  Pentingnya vaksin demam campak diambil

  demam campak

  Demam campak dapat dicegah melalui vaksin yang sangat efektif dan selamat. Setiap komplikasi dan kematian yang berkaitan dengan jangkitan ini adalah “tragedi yang boleh dicegah yang boleh dielakkan melalui vaksinasi’.

  Sesetengah individu enggan untuk memberi vaksinasi kepada anak-anak mereka berdasarkan maklumat palsu berkenaan vaksin.

  Sebagai contoh, mereka mungkin takut bahawa vaksin itu akan menimbulkan risiko autisme terhadap anak mereka, kepalsuan berdasarkan tuntutan yang salah dan palsu.

  Sebilangan kecil individu mempunyai kontraindikasi perubatan yang sah terhadap vaksin campak, seperti kekurangan imun tertentu, tetapi hampir semua individu boleh divaksin dengan selamat.

  Kesan imuniti berkelompok hasil daripada vaksin demam campak

  demam campak

  Apabila paras liputan vaksin jatuh, ia akan melemahkan perlindungan yang akan diberikan oleh imuniti kelompok. Imuniti berkelompok ialah perlindungan secara tidak langsung yang menghasilkan peratusan masyarakat yang cukup tinggi, yang kebal terhadap jangkitan penyakit .

  Tanpa imuniti berkelompok ini, kanak-kanak kecil yang tidak divaksin dan individu yang tidak mempunyai sistem imun yang kuat akan berisiko besar untuk mendapat jangkitan sehingga boleh membawa maut.

  Terdapat satu contoh kes di mana seorang kanak-kanak yang mempunyai demam campak telah menjangkiti 23 kanak-kanak lain di sebuah klinik onkologi pediatrik. Jangkitan tersebut telah menyebabkan adanya kes kematian dengan kadar kematian sebanyak 21 peratus.

  Kesimpulan

  Sekiranya kadar pengambilan imunisasi terus menurun, wabak demam campak ini mungkin akan berlaku dengan lebih kerap. Ia adalah satu hal atau prospek yang digambarkan oleh penyelidik-penyelidik sebagai sesuatu yang “membimbangkan.’

  Walau bagaimanapun, menurut kajian, untuk mencapai matlamat ini, ia amat memerlukan tindakan kolektif atau tindakan secara bersama dalam kalangan ibu bapa dan pengamal penjagaan kesihatan.

  Baca juga:

 • WHO Cadangkan Siri Pertama Vaksin Difteria Bermula Seawal Umur 6 Minggu
 • Vaksinasi Kanak-kanak Menurun di Sebahagian Besar Negara-negara Afrika
 • Fakta Tentang Vaksin yang Anda Perlu Tahu
 • PERHATIAN! Ini 10 Jenis Vaksin Bayi, Remaja & Orang Dewasa Perlu Ambil, Siap Ada Harga Lagi
 • Kaum Adam, Ini Senarai LENGKAP 21 Pemeriksaan Kesihatan & Vaksin Perlu Buat!
 • Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Fakta Disemak oleh

  Dr. Shelby


  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz · Disemak pada 10/07/2020

  advertisement iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  advertisement iconIklan
  advertisement iconIklan