What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other

Malaysia Di Tangga Ke-10 Demam Campak Peringkat Global

Malaysia Di Tangga Ke-10 Demam Campak Peringkat Global

Demam campak atau measles menunjukkan peningkatan dalam bilangan kes di Malaysia. Menurut Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah, sebanyak 724 kes demam campak telah dilaporkan sehingga 31 Mei lalu. Jumlah ini menunjukkan peningkatan sebanyak 22.% berbanding 529 kes pada tempoh yang sama tahun lepas.

Liputan vaksin MMR berkurang

Ketua Pengarah Kesihatan turut menegaskan bahawa peningkatan kes demam campak di negara ini berpunca daripada liputan vaksin MMR (campak, beguk, rubella) yang semakin berkurang dalam kalangan rakyat Malaysia.

Mengikut rekod, liputan imunisasi MMR untuk bayi berusia 12 bulan menurun kepada 92.08% pada tahun 2017 berbanding 94.37% pada tahun sebelumnya. Penurunan sebanyak 2.29% ini dikhuatiri akan meningkat pada tahun ini dan seterusnya melihat kepada ‘golongan’ anti-vaksin yang semakin popular, khususnya di media sosial.

Untuk memastikan imuniti kelompok (herd immunity) kekal tinggi, liputan vaksin harus melebihi 95%. Ini adalah penting untuk mengekang penularan demam campak dalam kalangan masyarakat.

Apakah jalan penyelesaiannya?

Masyarakat perlu sedar kepentingan vaksin, bukan sahaja untuk anak-anak mereka, tetapi juga kanak-kanak lain di dalam komuniti. Ini bukan sekadar soal peribadi, tetapi merupakan tanggungjawab di dalam masyarakat.

Jika halal menjadi isu, Jabatan Fatwa Perlis telah mengeluarkan fatwa bahawa vaksin adalah halal. Kenyataan yang sama juga dikeluarkan oleh Jabatan Fatwa Wilayah Persekutuan. Malah, kedua-duanya termasuk fatwa kebangsaan mengharuskan penggunaan vaksin.

Kerajaan harus mengambil langkah untuk merancakkan lagi kesedaran serta capaian terhadap vaksin di seluruh negara. Menjadikan vaksin wajib bagi setiap kanak-kanak mungkin boleh dipertimbangkan, seperti yang telah dilaksanakan oleh beberapa negara termasuk Amerika Syarikat, Australia, Perancis dan Jerman.

Jika pola penurunan liputan vaksin ini terus dibiarkan, lebih banyak kes yang akan tercatat dan semakin tinggi beban yang perlu ditanggung oleh kerajaan dan masyarakat.

Mulakan hari ini dengan mendapatkan anak anda vaksin!

health-tool-icon

Kalkulator BMR

Guna kalkulator pengambilan kalori ini untuk menentukan keperluan kalori seharian yang anda perlu, berdasarkan tinggi, berat, umur dan tahap aktiviti anda.

Lelaki

Wanita

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan
Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Muhamad Firdaus Rahim Disemak pada 28/11/2019
Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel