Hati-hati Melancong Dengan Kereta Ketika Musim Banjir!

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 03/12/2019 . 3 minit bacaan
Share now

“Masuk hujung tahun je mesti musim hujan, selamat ke kita nak pergi travel ni?”, tanya Nizam kepada isterinya yang sedang khusyuk mencari destinasi pelancongan mereka. Perbualan seperti ini pasti akan berlaku di antara individu yang sedang merancang untuk pergi melancong semasa musim hujan. Jadi, apa yang para traveler perlu tahu? 

Melancong semasa musim hujan

Kaki travel pasti tahu bahawa bencana alam adalah tidak boleh dielakkan. Oleh itu, perkara pertama yang perlu dipertimbangkan sebelum pergi melancong ke sesuatu tempat adalah kaji terlebih dahulu keadaan di destinasi yang hendak anda tuju.

Antara perkara yang perlu anda tekankan adalah keadaan cuaca di sana. Memandangkan sekarang adalah musim banjir di Malaysia, jadi cuba elak dari pergi ke destinasi yang berkongsi iklim khatulistiwa yang sama dengan negara kita.

Akan tetapi, anda juga perlu tahu bahawa bencana alam adalah rahsia sang pencipta dan ia mungkin berlaku tanpa diduga. Sebagai contoh, anda boleh lihat negara Jepun yang kini sedang dilanda Taufan Hagibis. Mahukah anda melancong ke tempat seperti ini?

Kita hanya mampu merancang tetapi Tuhan menentukan. Jadi, jika anda sedang melancong di sesuatu destinasi dan tempat itu dilanda banjir, apa yang perlu dilakukan?

melancong kereta

#1. Berpatah balik

Jika anda melancong dengan kereta dan anda mendapat khabar berita bahawa destinasi pelancongan anda sedang ditenggelami banjir, maka batalkan perjalanan anda. Ini kerana risiko kereta anda dibawa arus air banjir.

Namun, jika anda melancong dengan kapal terbang atau pengangkutan awam yang lain, tiada pilihan untuk berpatah balik. Jadi, teruskan membaca tip yang seterusnya.

#2. Segera berlindung di kawasan tinggi

Sebaik sahaja tiba di destinasi travel dan anda dapati kawasan tersebut sedang dilanda banjir, maka cari tempat yang paling tinggi untuk anda berlindung. Oleh itu, cuba cari hotel yang bertingkat dan minta untuk dapatkan bilik yang paling atas. 

Jika anda masih dalam perjalanan, cuba cari kawasan bukit atau bangunan yang tinggi untuk berlindung dan tunggu sehingga bantuan sampai.

#3. Jangan bergerak merentasi air banjir

Air banjir mempunyai arus yang sangat deras. Jadi, jangan sesekali cuba untuk bergerak merentasinya. Selain itu, kereta anda juga berisiko tinggi ditarik oleh pusaran air yang tidak mungkin dapat diketahui punca dan kedudukannya.

Untuk lebih selamat, berlindung sahaja di tempat yang tinggi di dalam kereta. Pun begitu, ada beberapa perkara lain yang perlu anda pertimbangkan.

#4. Jauhi wayar & pencawang elektrik

Jika air banjir sudah mula memasuki tempat perlindungan anda, segera tinggalkan kawasan itu dan cari tempat yang lebih tinggi untuk berlindung. Ini kerana arus elektrik boleh mengalir melalui air. Jadi, elakkan 2 perkara ini; air banjir dan sumber elektrik untuk mengelak dari terkena renjatan elektrik, ya?

#5. Berhati-hati dengan haiwan berbahaya

Ketika dalam perjalanan untuk mencari tempat perlindungan, berhati-hati dengan apa yang tidak anda nampak dalam air banjir contohnya seperti haiwan berbahaya. Sebagai contoh, ular atau haiwan berbisa lain yang mungkin akan memasuki kereta dan menyerang jika anda secara tidak sengaja mengancam mereka.

#6. Berjaga-jaga dengan gas berbahaya 

Risiko kebocoran gas karbon monoksida juga mungkin akan berlaku dalam kereta anda jika meredah air banjir. Jadi, pastikan anda dapat bernafas dengan tertib serta tidak berlaku apa-apa kesukaran dan masalah pada sistem pernafasan anda. Untuk lebih selamat, tutup pendingin hawa kereta anda dan buka tingkap bagi mendapatkan oksigen.

Konklusi

Kesimpulannya, rancang perjalanan anda dengan sebaiknya atau batalkan sahaja niat melancong terutamanya jika anda hendak pergi travel semasa musim hujan. Ini kerana risiko banjir berlaku adalah tinggi! Nizam juga mungkin perlu memujuk isterinya menangguhkan niat untuk pergi travel semasa musim hujan pada hujung tahun ini. 

Holiday di rumah juga tidak kurang seronok bersama orang tersayang, kan?

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis, atau rawatan.

Baca juga

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

    Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

    Kenapa Anak Selalu Jatuh Sakit Jika Terkena Hujan? Ini Bukan Salah Hujan, Sebaliknya Ada Sebab Lain!

    Salah faham berkaitan dengan kanak kanak demam berpunca daripada mandi hujan memang sering diperdebatkan. Persoalannya, kenapa perkara tersebut berlaku?

    Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
    Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
    Gaya Hidup Sihat, Tips Kesihatan 05/08/2020 . 3 minit bacaan

    Seronok Berenang Sampai Air Masuk Telinga? Bahaya, Usah Biarkan! Ini 5 Cara Mudah Keluarkannya!

    Pernahkah air masuk telinga anda semasa sedang seronok berenang? Ya, ia memang biasa berlaku. Jom klik artikel untuk tahu 5 langkah perlu buat!

    Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
    Ditulis oleh Ahmad Farid
    Keadaan Telinga, Hidung/Tekak, Pusat Kesihatan 29/07/2020 . 3 minit bacaan

    Jangan Terkejut, Terlebih Minum Air Boleh Jadi Punca Mabuk Yang Bawa Maut!

    Hmmm...sebenarnya berapa keperluan air bagi seseorang individu? Bagaimana kalau terlebih minum air? Adakah ia boleh mendatangkan bahaya?

    Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
    Ditulis oleh Asyikin Md Isa
    Pemakanan Sihat, Tips Pemakanan Sihat Lain 14/07/2020 . 2 minit bacaan

    Cuaca Panas Terik Di Luar Buat Badan Lesu? AWAS! Ini 15 Tanda Anda Dehidrasi Masa Berpuasa

    Terdapat banyak faktor yang boleh menyebabkan anda mengalami tanda tanda dehidrasi semasa berpuasa di bulan Ramadan. Ini 15 gejala yang boleh dialami.

    Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
    Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
    Pemakanan Sihat, Tips Pemakanan Sihat Lain 18/05/2020 . 3 minit bacaan

    Artikel lain untuk anda

    minum air sebelum tidur

    Jangan Amalkan Minum Air Sebelum Tidur! Jika Tak Kena Gayanya, Boleh Ganggu Tidur

    Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
    Ditulis oleh Nisreen Nadiah
    Diterbitkan pada 17/12/2020 . 3 minit bacaan
    air masuk dalam telinga

    JANGAN Biarkan Kalau Air Masuk Telinga, Tapi Elak Buat 3 Cara Ini, BAHAYA!

    Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
    Ditulis oleh Ahmad Farid
    Diterbitkan pada 02/12/2020 . 3 minit bacaan
    penyebab badan gemuk

    Bukan Hanya Banyak Makan, 5 Perkara Ini Juga Jadi Punca Utama Anda Cepat Gemuk!

    Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
    Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
    Diterbitkan pada 13/11/2020 . 3 minit bacaan
    perut buncit

    Betul Ke Makan Bersulam Air Punca Perut Buncit? Jom Bongkar 3 Hal Yang Dikaitkan Dengannya

    Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
    Ditulis oleh Asyikin Md Isa
    Diterbitkan pada 09/11/2020 . 3 minit bacaan