Wahai Lelaki, Jangan Bercukur Di Bulan November

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 03/12/2019 . 2 minit bacaan
Share now

Di awal bulan November, anda mungkin akan lihat kebanyakan individu lelaki kelihatan seperti bayi, comel tanpa misai atau jambang. Tetapi, di akhir bulan? Pernah tengok beruang grizzly. Ada lah iras-iras sedikit. Jadi mengapa kebanyakan lelaki mempraktikkan budaya menyimpan segala jenis rambut pada tubuh badan sepanjang bulan November? Ikuti artikel ini untuk tahu berkenaan dengan kempen Movember dan NoShavember.

Movember atau NoShavember?

Jika dilihat pada objektif dua gerakan ini, ia serupa. Namun, kedua-duanya mempraktikkan perkara yang berbeza. 

Movember adalah merupakan program kesedaran yang dianjurkan oleh pertubuhan tidak berasaskan keuntungan (non-profit organization) di Melbourne, Australia pada tahun 2003. Ia bertujuan untuk memberikan kesedaran kepada masyarakat umum berkenaan dengan kanser prostat dan kanser testis. Mereka yang menyokong gerakan ini akan membela misai masing-masing sehingga ke akhir bulan bagi menunjukkan sokongan terhadap mereka yang sedang bergelut dengan kanser tersebut. Kini, kempen ini telah dilancarkan di 21 buah negara. Kempen Movember yang dianjurkan di Amerika Syarikat turut merangkumi kesihatan mental lelaki dan tahap kesihatan lelaki secara menyeluruh.

Noshavember pula dianjurkan pada tahun 2009 di laman web Facebook. Berbanding dengan kempen Movember, mereka yang menyertai kempen ini tidak mencukur mana-mana rambut di atas badan bagi memberi kesedaran terhadap kanser. Ini berikutan pesakit kanser kebiasaannya akan mengalami keguguran rambut akibat kesan sampingan rawatan kemoterapi. Pertubuhan tidak berasaskan keuntungan yang menganjurkan kempen ini juga menggalakkan orang ramai untuk mendermakan wang yang sepatutnya digunakan untuk berhias, memotong atau berdandan rambut kepada pertubuhan yang menjalankan kajian terhadap kanser.

Bagaimana cara untuk menyertai kempen ini?

Senang sahaja. Anda perlu bercukur secukupnya sehari sebelum permulaan 1 November. Kemudian, anda perlu “dermakan” wajah anda sehingga 30 November dengan cara tidak bercukur atau menyimpan misai. Setiap lelaki yang menyertai kempen ini bertindak sebagai papan tanda bergerak. Apabila rakan anda bertanyakan mengapa anda tidak bercukur, anda boleh menerangkan perihal kempen ini. Namun, adakah setakat itu sahaja sumbangan anda terhadap kempen ini?

Jawapannya, tidak. Anda boleh mengumpul dan menyumbangkan wang juga. Apa-apa kos yang sering digunakan untuk memotong rambut, pergi ke salon kecantikan dan sebagainya, boleh disumbangkan kepada pertubuhan kanser. Bergantung kepada pilihan individu, kebiasaannya seorang boleh mendermakan, sekurang-kurangnya RM10 (harga gunting rambut atau pisau pencukur) bagi membantu meringankan beban mereka yang mengalami kanser. 

Jika tiada misai?

Tidak semua individu boleh menyimpan misai ataupun jambang. Walau anda seorang wanita sekalipun, anda boleh menyertai kempen ini. Mulakan gaya pemakanan seimbang, galakkan suami dan anak-anak anda untuk keluar bersenam dan pastikan mereka mendapatkan tidur yang cukup. Movember dan Noshavember bukanlah berkaitan dengan rambut semata-mata. Kesihatan lelaki secara umum juga perlu dijaga kerana ia boleh menjadi faktor risiko kepada kanser. Ada juga wanita yang berhenti mencukur bulu kaki, tidak pergi ke salon untuk mendandan rambut dan menyumbangkan sejumlah wang kepada Persatuan Kanser Amerika.

Di penghujung bulan November, anda boleh buat apa yang anda suka. Cukur misai tersebut atau simpan, terpulang kepada anda.

Konklusi

Jika anda ingin menyertai kempen ini, mulakannya dari sekarang. Walaupun sudah seminggu bulan November bermula, tujuan kempen tersebut diadakan adalah untuk memberi kesedaran berkenaan dengan kanser. Amalkan gaya hidup sihat dan berikanlah sumbangan kepada Pusat Kanser Nasional. Inilah masa untuk kita memberikan sokongan padu kepada mereka yang sedang bergelut dengan penyakit kanser.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Penyakit Tak Mengenal Jantina, Ada 7 Sakit Orang Perempuan Boleh ‘Hinggap’ Pada Lelaki

  Ramai sering menganggap penyakit seperti kanser payudara dan osteoporosis adalah eksklusif untuk mereka yang bergelar wanita.Walau bagaimanapun...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Lelaki 03/12/2020 . 3 minit bacaan

  Mudah Saja Nak Dapatkan Prostat Yang Sihat, Salah Satunya Kena Banyak Minum Kopi- Kajian

  Mungkin ada yang menganggap kelenjar prostat sebagai organ yang tidak penting, namun peranannya dalam hubungan seksual dan sistem reproduktif manusia...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Kanser, Kanser Prostat 03/12/2020 . 3 minit bacaan

  Jangan Biarkan Alat Sulit Seperti Hutan Belantara, Ini 5 Kaedah Buang Bulu Bawah, Elak Rengsa

  Anda rimas dengan bulu alat kemaluan yang nampak kusut dan serabut? Jangan risau! Jom klik artikel ini untuk tahu cara mudah membuangnya.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Kulit 02/12/2020 . 3 minit bacaan

  Berapa Kali Boleh Guna Pisau Pencukur Yang Sama? Ini Tip Bercukur Selamat Tanpa Rosakkan Kulit

  Kaedah digunakan untuk cukur bulu di badan berbeza mengikut pilihan setiap individu. Bagi pengguna pisau cukur, berapa kerap pula boleh menggunakannya?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Kulit 27/11/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  radang prostat

  Untuk Kaum Lelaki! Ini Yang Anda Perlu Tahu Mengenai Kesihatan Prostat Anda

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 22/01/2021 . 4 minit bacaan
  cara hitamkan uban

  Rambut Uban Jejas Penampilan? Relaks, Boleh Cuba 7 Ramuan Tradisional Ini Di Rumah!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 15/01/2021 . 3 minit bacaan
  kesan mandi laut

  Ramai Gemar Mandi Laut Tanpa Tahu Efeknya Kepada Kulit, Bermanfaat @ Bahaya?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 29/12/2020 . 3 minit bacaan
  wanita suka lelaki berjambang

  Ternyata Kaum Hawa Lebih Tertarik Dengan Lelaki Berjambang! Ini Alasan Saintifiknya

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 18/12/2020 . 3 minit bacaan