Wahai Lelaki, Jangan Bercukur Di Bulan November

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 03/12/2019 . 2 minit bacaan
Share now

Di awal bulan November, anda mungkin akan lihat kebanyakan individu lelaki kelihatan seperti bayi, comel tanpa misai atau jambang. Tetapi, di akhir bulan? Pernah tengok beruang grizzly. Ada lah iras-iras sedikit. Jadi mengapa kebanyakan lelaki mempraktikkan budaya menyimpan segala jenis rambut pada tubuh badan sepanjang bulan November? Ikuti artikel ini untuk tahu berkenaan dengan kempen Movember dan NoShavember.

Movember atau NoShavember?

Jika dilihat pada objektif dua gerakan ini, ia serupa. Namun, kedua-duanya mempraktikkan perkara yang berbeza. 

Movember adalah merupakan program kesedaran yang dianjurkan oleh pertubuhan tidak berasaskan keuntungan (non-profit organization) di Melbourne, Australia pada tahun 2003. Ia bertujuan untuk memberikan kesedaran kepada masyarakat umum berkenaan dengan kanser prostat dan kanser testis. Mereka yang menyokong gerakan ini akan membela misai masing-masing sehingga ke akhir bulan bagi menunjukkan sokongan terhadap mereka yang sedang bergelut dengan kanser tersebut. Kini, kempen ini telah dilancarkan di 21 buah negara. Kempen Movember yang dianjurkan di Amerika Syarikat turut merangkumi kesihatan mental lelaki dan tahap kesihatan lelaki secara menyeluruh.

Noshavember pula dianjurkan pada tahun 2009 di laman web Facebook. Berbanding dengan kempen Movember, mereka yang menyertai kempen ini tidak mencukur mana-mana rambut di atas badan bagi memberi kesedaran terhadap kanser. Ini berikutan pesakit kanser kebiasaannya akan mengalami keguguran rambut akibat kesan sampingan rawatan kemoterapi. Pertubuhan tidak berasaskan keuntungan yang menganjurkan kempen ini juga menggalakkan orang ramai untuk mendermakan wang yang sepatutnya digunakan untuk berhias, memotong atau berdandan rambut kepada pertubuhan yang menjalankan kajian terhadap kanser.

Bagaimana cara untuk menyertai kempen ini?

Senang sahaja. Anda perlu bercukur secukupnya sehari sebelum permulaan 1 November. Kemudian, anda perlu “dermakan” wajah anda sehingga 30 November dengan cara tidak bercukur atau menyimpan misai. Setiap lelaki yang menyertai kempen ini bertindak sebagai papan tanda bergerak. Apabila rakan anda bertanyakan mengapa anda tidak bercukur, anda boleh menerangkan perihal kempen ini. Namun, adakah setakat itu sahaja sumbangan anda terhadap kempen ini?

Jawapannya, tidak. Anda boleh mengumpul dan menyumbangkan wang juga. Apa-apa kos yang sering digunakan untuk memotong rambut, pergi ke salon kecantikan dan sebagainya, boleh disumbangkan kepada pertubuhan kanser. Bergantung kepada pilihan individu, kebiasaannya seorang boleh mendermakan, sekurang-kurangnya RM10 (harga gunting rambut atau pisau pencukur) bagi membantu meringankan beban mereka yang mengalami kanser. 

Jika tiada misai?

Tidak semua individu boleh menyimpan misai ataupun jambang. Walau anda seorang wanita sekalipun, anda boleh menyertai kempen ini. Mulakan gaya pemakanan seimbang, galakkan suami dan anak-anak anda untuk keluar bersenam dan pastikan mereka mendapatkan tidur yang cukup. Movember dan Noshavember bukanlah berkaitan dengan rambut semata-mata. Kesihatan lelaki secara umum juga perlu dijaga kerana ia boleh menjadi faktor risiko kepada kanser. Ada juga wanita yang berhenti mencukur bulu kaki, tidak pergi ke salon untuk mendandan rambut dan menyumbangkan sejumlah wang kepada Persatuan Kanser Amerika.

Di penghujung bulan November, anda boleh buat apa yang anda suka. Cukur misai tersebut atau simpan, terpulang kepada anda.

Konklusi

Jika anda ingin menyertai kempen ini, mulakannya dari sekarang. Walaupun sudah seminggu bulan November bermula, tujuan kempen tersebut diadakan adalah untuk memberi kesedaran berkenaan dengan kanser. Amalkan gaya hidup sihat dan berikanlah sumbangan kepada Pusat Kanser Nasional. Inilah masa untuk kita memberikan sokongan padu kepada mereka yang sedang bergelut dengan penyakit kanser.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

  Adakah artikel ini membantu anda?
  happy unhappy"
  Rujukan

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  9 Perkara Ini PERLU Anda ELAK Ucapkan Pada Pesakit Kanser! Bertimbang Rasa, Please

  Sama seperti insan lain, individu dengan penyakit barah juga mempunyai hati dan perasaan. Jangan lafazkan 9 perkara ini jika anda menziarahi mereka, okay?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Kanser Payudara, Kanser 21/09/2020 . 3 minit bacaan

  Apa Itu Kanser : Tanda, Punca Dan Rawatan Yang Anda Perlu Tahu

  Penyakit kanser atau barah sudah tidak asing lagi bagi rakyat Malaysia. Ketahui apa itu kanser, simptom, punca dan bila anda perlu berjumpa doktor.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Kanser 17/09/2020 . 6 minit bacaan

  Bagaimana Nak Tahu Jika Alami Kanser Kulit Melanoma? Ini Cara Periksa Sendiri Di Rumah

  Anda nampak tahi lalat pelik pada badan anda? Jaga-jaga, itu mungkin tanda kanser kulit. Kesan kanser melanoma melalui 2 kaedah mudah.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Pusat Kesihatan, Kanser Kulit 15/09/2020 . 3 minit bacaan

  ‘Wakanda Selamanya!’, 4 Tahun Mendiang Chadwick Boseman Berjuang Melawan Kanser Kolon

  Baru-baru ini, kita telah dikejutkan dengan pemergian Chadwick Boseman akibat kanser kolon. Jom ikuti artikel ini untuk tahu bahaya kanser jenis ini.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Kanser Kolorektal, Kanser 02/09/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  sakit pada payudara selepas menopaus

  Risau Payudara Selalu Rasa Sakit Selepas Menopaus? 5 Perkara Ini Mungkin Puncanya

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 25/09/2020 . 3 minit bacaan
  hpv adalah

  Bukan Alat Sulit Sahaja, Mulut Pun Boleh Dijangkiti HPV? Tolong Waspada 9 Tanda Ini!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 24/09/2020 . 3 minit bacaan
  bulu hidung

  Nak Cabut Bulu Hidung Jangan Terus Tarik Saja, BAHAYA! Ada Kaedah Lebih Selamat, Cuba Ini

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 23/09/2020 . 3 minit bacaan
  pembengkakan prostat

  Kerap Buat Seks Mungkin Boleh Cegah Kanser Prostat! – Berita Baik Atau Palsu?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 21/09/2020 . 3 minit bacaan