Kempen For Your Sweetheart, Penyelamat Pesakit Diabetes!

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 16/06/2020 . 2 minit bacaan
Share now

Tanpa kita sedar, sebenarnya sangat ramai rakyat negara kita yang menghidap penyakit kencing manis atau diabetes. Secara statistiknya, Malaysia merupakan antara negara yang mempunyai kadar kelaziman diabetes yang tertinggi di Asia iaitu sebanyak 17.5%. Disebabkan itu, sesuatu perlu dilakukan dengan kadar segera bagi memastikan peratusan ini menurun dan tidak meningkat lagi.

Pada tanggal 11 September, 2019, bersempena dengan Hari Jantung Sedunia, sebuah kempen kesedaran dan pemahaman tentang bahaya penyakit ini iaitu For You Sweetheart yang dilancarkan oleh Persatuan Endokrin dan Metabolik Malaysia (MEMS) bersama dengan Persatuan Pendidik Diabetes Malaysia (MDES) dan disokong oleh Boehringer Ingelheim, salah sebuah syarikat farmasi terbesar di dunia.

Persoalannya, apakah sebenarnya kempen For Your Sweetheart ini? Untuk mengetahui mengenainya dengan lebih lanjut, sila ikuti artikel ini.

Apa tujuan kempen ini diwujudkan?

Buat anda yang tertanya-tanya, kempen ini diwujudkan ekoran masih ramai individu yang beranggapan bahawa diabetes hanya akan menyebabkan bahaya yang diketahui umum sahaja seperti masalah penglihatan, masalah buah pinggang dan kerosakan anggota badan yang akhirnya akan mengakibatkan amputasi sedangkan terdapat bahaya lain yang menanti!

Bahaya lain yang disebut-sebut ini adalah penyakit kardiovaskular yang akhirnya akan membawa kepada maut. Tahukah anda bahawa kira-kira 50.3 peratus kematian dalam kalangan pesakit diabetes adalah disebabkan penyakit kardiovaskular seperti penyakit arteri koronari, kegagalan jantung dan kardiomyopati diabetes?

“Jurang kesedaran dan pemahaman berkaitan hubungan antara diabetes dengan penyakit kardiovaskular adalah sangat nyata dalam kalangan rakyat Malaysia. Disebabkan itu kempen seperti ini perlu diwujudkan untuk mendidik orang ramai di luar sana”. Kata Cik Siah Guan Jain, Presiden MDES dan Ketua Pendidik Diabetes di Institut Jantung Negara (IJN).

“Menerusi kempen ini, orang ramai di luar sana terutamanya penghidap diabetes boleh mendapat sedikit sebanyak maklumat yang diperlukan mengenai kaitan penyakit itu dengan penyakit kardiovaskular”. Ujar Dr. Zanariah Hussein, Presiden MEMS dan Perunding Endokrinologi di Hospital Putrajaya.

‘Jaga Diabetes, Lindungi Jantung’

Kempen yang disokong penuh oleh Fatimah Abu Bakar, pelakon serta bekas wartawan; Sharifah Aryana, pelakon dan penerbit; dan Sharifah Amani, pelakon, penulis dan pengarah ini sangat bermakna dan bermaklumat untuk diikuti oleh pesakit diabetes bagi mengetahui mengenai hubungan antara diabetes dan penyakit kardiovaskular serta menekankan kepentingan untuk mereka menjaga kesihatan jantung dalam usaha mencegah penyakit kardiovaskular dan kematian yang sangat berkait rapat dengannya.

Fasa pertama kempen ini akan dimulakan dengan pelancaran laman sesawang baharu, video kajian sosial, kisah-kisah pesakit diabetes serta kandungan media sosial. Bukan itu sahaja, poster kempen dan risalah dalam tiga bahasa akan dipamerkan serta diedarkan di klinik dan hospital berdekatan dengan anda.

Oleh itu, orang ramai di luar sana terutamanya yang menghidap diabetes perlu menyokong sepenuhnya kempen ini bagi menyelamatkan diri anda daripada menjadi mangsa serangan penyakit kardiovaskular yang boleh menyebabkan maut ini. Jadi, segera layari laman sesawang http://foryoursweetheart.my/ untuk info yang lebih lanjut!

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Dialisis, Rawatan Untuk Pesakit Buah Pinggang Yang Berkos Tinggi, Ada Alternatif Lain Ke?

  Mungkin ramai sudah tahu tentang apa itu dialisis namun belum arif tentang siapa yang perlu buat rawatan ini bukan? Jom klik untuk tahu lebih lanjut!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Urologi, Penyakit Buah Pinggang 05/10/2020 . 3 minit bacaan

  Ada Masalah Botak Dan Rambut Beruban? Jaga-jaga! Anda Mungkin Menghidap Sakit Jantung

  Sakit jantung adalah keadaan kesihatan yang menakutkan. Tabiat merokok, obesiti dan penyakit kronik boleh menyumbang kepada risiko penyakit jantung.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Lelaki 25/09/2020 . 3 minit bacaan

  Bukan Sahaja ‘Apa’, Penderita Kencing Manis Juga Kena Prihatin Dengan ‘Bila’ Anda Makan!

  Mungkin ramai yang ada kencing manis jenis 2 namun tidak tahu tip untuk mengawalnya bukan? Jadi jom klik artikel ini untuk baca dengan lebih lanjut!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Kencing Manis, Diabetes Jenis 2 21/09/2020 . 3 minit bacaan

  Pssttt… Rahsia Untuk Kurangkan Risiko Dapat Diabetes Jenis 2, Amalkan Pengambilan Serat!

  Serat yang diperoleh daripada makanan seperti sayuran mempunyai banyak manfaat. Salah satu manfaat serat ialah kurangkan risiko diabetes jenis 2!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Pusat Kesihatan, Diabetes 18/09/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  orang pendek

  Alamak! Pakar Kata, Orang Rendah Lebih Berisiko Untuk Dapat Diabetes! Ini Sebabnya

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 27/10/2020 . 3 minit bacaan
  bahan masakan

  Nak Makanan Sedap Tapi Perlu Kawal Gula, Lemak? Pesakit Diabetes Boleh Guna 13 Bahan Ini

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 22/10/2020 . 3 minit bacaan
  diabetes

  Membongkar 4 Mitos Tentang Terapi Insulin

  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 20/10/2020 . 3 minit bacaan
  penjagaan diri

  Ini 5 Perkara Yang Mesti Pesakit Diabetes Lakukan Setiap Masa, Setiap Hari! Jangan Lalai

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 14/10/2020 . 4 minit bacaan