Lonjakan Kes Demam Campak di Peringkat Global Kerana Kurang Liputan Vaksin

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 28/11/2019 . 2 minit bacaan
Share now

Kes demam campak yang dilaporkan pada tahun 2017 mengalami lonjakan dan banyak negara menghadapi wabak campak yang serius serta berpanjangan, menurut laporan yang baru diterbitkan oleh organisasi kesihatan terkemuka.

Disebabkan jurang yang ada dalam liputan vaksin, wabak demam campak berlaku di semua rantau dengan kematian dianggarkan sebanyak 110,000 disebabkan penyakit tersebut.

Menggunakan data penyakit terkini, laporan tersebut menyediakan jangkaan paling menyeluruh mengenai trend demam campak dalam tempoh 17 tahun terakhir ini. Ia menunjukkan bahawa sejak tahun 2000, lebih 21 juta nyawa berjaya diselamatkan melalui vaksin. Walau bagaimanapun, bilangan kes yang dilaporkan bertambah lebih 30% sejak tahun 2016.

Rantau Amerika, Mediteranean Timur, dan Eropah menghadapi lonjakan kes paling tinggi pada tahun 2017, manakala rantau Pasifik Barat (termasuk Malaysia) merupakan satu-satunya rantau Pertubuhan Kesihatan Dunia (WHO) yang menunjukkan penurunan bilangan kes.

“Lonjakan semula kes demam campak ini merupakan satu kebimbangan yang serius dengan wabak yang berlaku di pelbagai rantau, terutamanya di negara-negara yang sudah atau hampir mencapai tahap eliminasi penyakit tersebut,” kata Dr Soumya Swaminathan, Naib Ketua Pengarah Program di WHO. “Tanpa langkah segera untuk meningkatkan liputan vaksin dan mengenal pasti populasi dengan kanak-kanak di bawah kadar yang boleh diterima atau langsung tidak divaksin, kita berisiko mengalami kerugian setelah usaha selama berdekad lamanya untuk melindungi kanak-kanak dan komuniti dari penyakit berbahaya yang boleh dicegah.”

Demam campak ialah penyakit yang serius dan sangat mudah berjangkit. Ia berpotensi menyebabkan komplikasi bahaya termasuk ensefalitis (jangkitan menyebabkan otak bengkak), cirit-birit yang teruk dan dehidrasi, pneumonia (jangkitan paru-paru), jangkitan telinga, dan kehilangan penglihatan kekal. Bayi dan kanak-kanak malnutrisi serta lemah sistem imun terutamanya lebih cenderung mengalami komplikasi dan kematian.

Penyakit ini boleh dicegah melalui 2 dos vaksin yang selamat dan efektif. Walau bagaimanapun, selama beberapa tahun belakangan ini, liputan global bagi dos pertama vaksin ini terhenti pada 85%. Angka ini kurang berbanding 95% yang diperlukan untuk mencegah wabak. Keadaan ini meletakkan masyarakat terdedah kepada jangkitan. Dos kedua pula hanya pada 67%.

“Peningkatan bilangan kes demam campak adalah sangat membimbangkan tetapi tidak mengejutkan,” kata Dr Seth Berkley, Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Gavi the Vaccine Alliance. “Rasa selesa terhadap penyakit ini dan penularan maklumat palsu mengenai vaksin di Eropah, kehancuran sistem kesihatan di Venezuela serta masalah kewangan dan liputan vaksin yang rendah di Afrika, semua ini menyumbang kepada lonjakan semula demam campak selepas mencapai perkembangan selama bertahun-tahun. Strategi yang ada perlu diubah. Lebih banyak usaha perlu diberikan terhadap meningkatkan liputan vaksin rutin dan menguatkan sistem kesihatan. Jika tidak, kita akan terus menghadapi wabak baru.”

Susulan dari itu, semua agensi kesihatan di seluruh dunia diseru untuk meningkatkan pelaburan dalam sistem imunisasi serta memperkasakan khidmat pemberian vaksin rutin. Usaha ini harus difokuskan terhadap mencapai golongan paling miskin dan paling dipinggirkan dalam komuniti termasuk individu yang terkesan dengan konflik dan kehilangan tempat tinggal.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

  Adakah artikel ini membantu anda?
  happy unhappy"

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Ya, AEFI Pada Vaksin Memang Wujud, Tapi Ini Yang Anda Perlu Tahu Tentang Kesan Sampingan Vaksin

  Vaksin merupakan satu bentuk rawatan pencegahan yang berkesan untuk menghindari masalah penyakit berjangkit. Namun, ia juga mempunyai kesan sampingan.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Tips Kesihatan, Gaya Hidup Sihat 21/05/2020 . 3 minit bacaan

  Sediakan Berjuta Vaksin Walaupun Belum Ada Bukti Klinikal, Ini Cara UK Hadapi COVID-19

  Universiti Oxford telah menghasilkan berjuta produk vaksin eksperimental walaupun ia belum terbukti berkesan. Ia bagi menghadapi wabak COVID-19 yang parah.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Coronavirus, COVID-19 08/05/2020 . 3 minit bacaan

  Dah Sembuh Dari Jangkitan COVID-19? Ini Yang Anda Perlu Faham Agar Tak Lagi Bimbang

  Pasti anda ingin mengetahui maksud yang dikatakan sebagai sembuh jangkitan COVID-19, bukan? Berikut 7 jawapan berkaitan proses pemulihan ini.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Coronavirus, COVID-19 29/04/2020 . 4 minit bacaan

  8 Soalan Lazim Kenapa Vaksin Influenza Perlu Diambil Ketika Wabak COVID-19 Ini

  Tidak ramai yang sedar akan kepentingan vaksin bagi virus influenza semasa musim wabak. Artikel ini melampirkan 8 soalan lazim berkenaan dengannya.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli

  Artikel lain untuk anda

  apa itu sepsis

  Pembunuh Senyap, Jutaan Penduduk Dunia Maut Angkara Keracunan Darah! Jaga-jaga Penyakit Sepsis

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 11/09/2020 . 3 minit bacaan

  Tak Nak Lahirkan Anak Dalam Perut? JANGAN Gugurkan Kandungan Sendiri, Jika Tidak BAHAYA Menanti

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 25/08/2020 . 3 minit bacaan
  vaksin corona

  COVID-19 Di US Makin Kritikal, Bilion USD Dilabur Untuk Tempah Vaksin, Pelaburan Yang Berbaloi?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 18/06/2020 . 3 minit bacaan
  vaksin anak

  Takut Nak Bawa Anak Pergi Vaksin Masa COVID-19? Dengar Apa Jawapan Pakar Tentang Imunisasi

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 29/05/2020 . 3 minit bacaan