7 Penemuan Perubatan Utama Tahun 2018

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 09/07/2020 . 4 minit bacaan
Share now

Tahun 2018 bakal melabuhkan tirai beberapa hari sahaja lagi. Dunia telah menyaksikan banyak inovasi dan revolusi dalam pelbagai bidang. Tidak ketinggalan juga ialah bidang perubatan yang sentiasa berkembang dengan sangat laju. Dalam artikel ini, mari lihat 7 penemuan perubatan utama sepanjang tahun 2018.

1. Teknologi drone meningkatkan khidmat kesihatan

Drone merupakan alat terbang yang dikawal dari jauh tanpa memerlukan pemandu. Teknologi ini telah lama digunakan, khususnya dalam peperangan sejak abad ke-19. Dalam beberapa tahun belakangan ini, teknologi drone semakin mendapat tempat dalam kegunaan bidang lain seperti pembinaan, pengangkutan, pertanian, keselamatan, hiburan dan media, insuran, telekomunikasi, dan perlombongan.

Anda mungkin boleh membayangkan barang yang anda beli secara atas talian tidak lagi dihantar oleh pegawai pos tetapi melalui drone. Bukan itu sahaja, teknologi ini juga mungkin akan digunakan secara meluas dalam bidang perubatan untuk tujuan menghantar barang seperti darah, biopsi, dan vaksin. Terkini, kerajaan Vanuatu di lautan Pasifik Selatan menjadi negara pertama berjaya menghantar vaksin melalui drone.

Ia membuka ruang kepada halangan yang sering dihadapi dalam memberikan khidmat kesihatan di kawasan-kawasan terpencil. Satu hari nanti, defribillator juga mungkin dihantar melalui drone sebagai respon kepada panggilan kecemasan 999 untuk menyelamatkan pesakit serangan jantung.

2. Pil ubat yang ditelan dikawal melalui telefon

Imej dari Reuters

Satu lagi penemuan perubatan yang menarik tahun ini ialah pil mengandungi ubat yang dikawal melalui telefon pintar. Pil tersebut telah dicipta oleh penyelidik di Massachusetts Institute of Technology (MIT), Draper, dan Bringham & Women’s Hospital.

Pil berbentuk Y ini boleh diisi dengan ubat berbeza dan turut mengandungi alat pengesan untuk mengenal pasti sebarang perubahan pada keadaan perut dan usus pesakit. Semua maklumat tersebut seterusnya dihubungkan ke telefon pintar pesakit atau doktor melalui teknologi Bluetooth tanpa wayar.

Lebih menarik lagi, kadar pelepasan ubat dari pil tersebut juga boleh dikawal melalui telefon pintar. Oleh itu, doktor boleh melepaskan ubat pada dos tertentu mengikut keadaan pesakit melalui maklumat yang diperoleh dari alat pengesan pada pil tersebut.

3. Bacaan gula melalui kanta sentuh

Imej dari Usage Restrictions

Saintis dan penyelidik di Ulsan National Institute of Science and Technologi (UNIST), Korea telah mencipta kanta sentuh untuk mengesan bacaan gula melalui air mata. Teknologi ini bakal membantu kaedah mengesan gula bagi penghidap diabetes tanpa perlu mengambil darah melalui suntikan jarum.

Kanta sentuh tersebut mengandungi alat elektronik boleh lentur dan lutsinar yang mampu memantau bacaan gula melalui air mata. Idea mengesan bacaan gula melalui air mata pernah diterokai sebelum ini tetapi gagal kerana masalah gangguan pada penglihatan.

Bagi menyelesaikan masalah ini, penyelidik di UNIST menggunakan elektrod yang diperbuat dari bahan mudah lentur dan lutsinar mengandungi pegesan gula yang menghantar isyarat elektrik kepada diod pemancar cahaya (LED). Dengan menggunakan sumber tenaga tanpa wayar, ia tidak mengganggu penglihatan.

Jika bacaan gula melebihi kadar normal, isyarat akan dihantar menyebabkan lampu LED berhenti menyala.

Teknologi ini walau bagaimanapun masih belum diuji pada manusia tetapi menunjukkan hasil yang baik pada arnab. Dalam beberapa tempoh lagi, penyelidik berkenaan menjanjikan kanta sentuh tersebut sedia digunakan oleh manusia.

4. Bacaan ECG melalui jam pintar

Perkembangan teknologi banyak membantu bidang perubatan secara khusus. Tahun ini, syarikat Apple melancarkan jam tangan pintar siri ke-4 (Apple Watch Series 4) yang mengandungi aplikasi membuat bacaan elektrokardiogram (ECG) mirip bacaan menggunakan satu kabel lead elektrokardiogram.

Elektrod yang diletakkan di bahagian belakang jam tersebut mengesan impuls elektrik jantung bagi mengenal pasti sebarang aktiviti elektrik tidak normal disebabkan beberapa keadaan jantung seperti irama jantung tidak sekata (atrial fibrillation). Semua bacaan tersebut boleh disimpan dalam memori dan dikongsikan dengan doktor sebagai rujukan.

Teknologi mudah alih seperti ini membantu doktor mengesan dan memantau penyakit jantung dengan lebih efisen.

5. Bayi pertama lahir dari rahim yang dipindahkan

Imej dari Reuters

Seorang wanita di Brazil menjadi wanita pertama berjaya melahirkan bayi hidup selepas menerima pemindahan rahim dari penderma meninggal dunia. Wanita tersebut menghidap keadaan tanpa rahim sejak lahir, dikenali sebagai sindrom Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser (MRKH).

Pada bulan September tahun 2016 semasa berusia 32 tahun, wanita tersebut menerima pemindahan rahim di University of São Paulo, Brazil dari seorang penderma yang meninggal dunia disebabkan pendarahan otak.

7 bulan selepas pemindahan rahim, embrio berjaya ditanam di dalam rahim melalui kaedah tabung uji (IVF). Pada 15 Disember 2018 (hampir minggu ke-36 kehamilan), seorang bayi perempuan berjaya dilahirkan dengan sihat melalui pembedahan caesarean.

Pemindahan rahim telah dijalankan sejak tahun 2014 tetapi tiada kes kelahiran bayi hidup berjaya dilaporkan. Kejayaan ini bakal menjadi satu lonjakan dalam merawat masalah kehamilan berkait dengan rahim.

6. Kanser bakal mempunyai vaksin

Penyelidik di Stanford University mengatakan bahawa mereka sedang menjalankan percubaan klinikal terhadap pesakit kanser kelenjar (limfoma) untuk menguji rawatan yang berpotensi menjadi vaksin kepada kanser. Rawatan tersebut melibatkan suntikan agen perangsang sistem imun ke dalam tumor pepejal.

Dalam percubaan ke atas tikus, ia berjaya menghapuskan semua sel kanser termasuk yang telah merebak (metastasise) ke bahagian lain. Agen perangsang tersebut mengaktifkan sel T di dalam tumor yang mampu melawan serta menghapuskan sel-sel kanser.

Jika percubaan ke atas manusia berjaya, ia berpotensi merawat pelbagai jenis kanser berbeza.

7. DBS sebagai rawatan baru strok

Deep brain stimulation (DBS) atau rangsangan otak dari dalam merupakan kaedah rawatan baru bagi strok. Rawatan ini melibatkan penempatan elektrod DBS pada otak pesakit melalui pembedahan. Rangsangan elektrik diberikan melalui elektrod terbabit membantu proses pemulihan di samping rehabilitasi.

Percubaan klinikal pertama ke atas wanita berusia 59 tahun menunjukkan hasil yang memberangsangkan. Penemuan ini memberi peluang kepada pesakit strok untuk pulih dan mengurangkan kebergantungan mereka kepada orang lain.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Sejarah Tercipta: Selamat Tinggal Virus Polio Liar Jenis 3!

  Hari Polio Sedunia disambut dengan penuh rasa kemenangan apabila virus polio liar jenis 3 (WPV3) telah diisytiharkan sebagai dibasmi di seluruh dunia.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Ahmad Wazir Aiman Mohd Abdul Wahab
  Berita, Berita Antarabangsa 25/10/2019 . 2 minit bacaan

  Doktor…Tanggalkan Kot Putih Tu

  Disebalik keputihan kot putih terdapat kekeruhan yang boleh menjadi mimpi ngeri buat para pesakit. Ikuti artikel ini untuk mengetahui selanjutnya.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Gaya Hidup Sihat, Fakta Menarik 11/10/2019 . 2 minit bacaan

  Sekurang-kurangnya 2.2 Billion Alami Masalah Penglihatan – Laporan WHO

  Pertubuhan Kesihatan Dunia (WHO) telah mengeluarkan laporan pertama mereka berkaitan masalah penglihatan global. Baca lebih lanjut.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Ahmad Wazir Aiman Mohd Abdul Wahab
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Mata 11/10/2019 . 2 minit bacaan

  Ditarik Semula Status ‘Measles-free’: Empat Negara Eropah Dilanda Semula Demam Campak

  WHO telah mengumumkan penarikan semula status ‘bebas demam campak’ di empat negara Eropah berikutan peningkatan mendadak kes demam campak di seluruh dunia.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Ahmad Wazir Aiman Mohd Abdul Wahab

  Artikel lain untuk anda

  apa itu sepsis

  Pembunuh Senyap, Jutaan Penduduk Dunia Maut Angkara Keracunan Darah! Jaga-jaga Penyakit Sepsis

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 11/09/2020 . 3 minit bacaan

  Tak Nak Lahirkan Anak Dalam Perut? JANGAN Gugurkan Kandungan Sendiri, Jika Tidak BAHAYA Menanti

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 25/08/2020 . 3 minit bacaan
  isytihar darurat

  Sah, WHO Kini Telah Isytihar Darurat Akibat Novel Coronavirus!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 31/01/2020 . 4 minit bacaan
  psoriasis

  Ayuh, Mari Hapus Stigma Psoriasis!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 25/10/2019 . 2 minit bacaan