Nasacort Allergy 24HR

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 19/12/2019 . 5 minit bacaan
Share now

Kegunaan

Apa itu Nasacort Allergy 24HR?

Nasacort Allergy 24HR® umumnya digunakan untuk:

 • Melegakan tanda-tanda alahan.
 • Merawat hidung tersumbat.

Bagaimanakah kegunaan Nasacort Allergy 24HR?

Gunakan Nasacort Allergy 24HR® seperti yang diarahkan oleh doktor anda. Baca semua maklumat yang diberikan kepada anda. Ikuti semua arahan dengan teliti.

Patuhi cara mengambil ubat ini seperti yang telah diberitahu oleh doktor anda. Jangan gunakan lebih daripada apa yang anda telah diberitahu untuk digunakan.

Jangan mengambil Nasacort Alergi 24HR® dengan mulut. Guna di hidung sahaja. Jauhkan dari mulut dan mata anda (dengan terbakar).

Pam terlebih dahulu sebelum digunakan dengan menggoncang dan menyemburkannya lima (5) kali ke udara atau jika tidak digunakan lebih dari dua (2) minggu dengan menyemburkan satu (1) kali ke udara.

Goncang sebelum digunakan.

Hembuskan hidung anda sebelum digunakan.

Semburkan hidung sahaja. Jangan sembur ke dinding yang menyambung kedua lubang hidung.

Tutup satu lubang hidung.

Condong kepala anda ke hadapan sedikit.

Masukkan tiub semburan hidung ke lubang hidung yang lagi satu.

Semasa bernafas melalui hidung, tekan sekali untuk melepaskan semburan.

Hembuskan nafas dari mulut anda.

Jangan hembus hidung anda selama 15 minit selepas anda menggunakan ubat ini.

Semak penggunaan semburan anda dengan doktor anda pada setiap lawatan. Bacalah dan ikuti fakta bagaimana menggunakan semburan ini. Pastikan anda menggunakan semburan dengan cara yang betul.

Teruskan menggunakan Nasacort Alergi 24HR® seperti yang telah diberitahu oleh doktor atau penjaga kesihatan lain, walaupun anda berasa sihat.

Untuk mendapatkan lebih manfaat, jangan terlepas dos.

Bagaimana saya menyimpan Nasacort Allergy 24HR?

Nasacort Allergy 24HR® adalah yang terbaik disimpan pada suhu bilik dari cahaya langsung dan kelembapan. Untuk mengelakkan kerosakan ubat, anda tidak boleh menyimpannya di bilik mandi atau peti sejuk. Mungkin ada jenama Nasacort Allergy 24HR® yang berbeza yang mungkin mempunyai keperluan penyimpanan yang berlainan. Adalah penting untuk sentiasa menyemak pakej produk untuk arahan mengenai penyimpanan, atau boleh bertanya kepada ahli farmasi anda. Untuk keselamatan, anda perlu menyimpan semua ubat daripada kanak-kanak dan binatang peliharaan.

Anda tidak boleh membuangnya ke tandas atau tuangkannya ke dalam longkang kecuali diarahkan untuk berbuat demikian. Adalah penting untuk membuang produk ini dengan betul apabila ia tamat tempoh atau tidak lagi diperlukan. Rujuk ahli farmasi anda untuk maklumat lanjut tentang cara membuang produk anda dengan selamat.

Langkah berjaga-jaga & amaran

Apakah yang perlu saya tahu sebelum menggunakan Nasacort Allergy 24HR?

Sebelum mengambil ubat ini, sila beritahu doktor anda:

 • Anda sedang hamil atau menyusukan bayi. Ini adalah kerana anda hanya perlu
  mengambil ubat yang disyorkan oleh doktor sahaja ketika fasa ini.
 • Anda sedang mengambil ubat-ubatan lain. Ini termasuk ubat yang boleh dibeli
  tanpa preskripsi dari doktor, seperti ubat-ubatan herba dan sampingan.
 • Anda mempunyai alahan terhadap bahan aktif dan tidak aktif pada ubat ini atau
  ubat lain.
 • Anda mempunyai penyakit atau keadaan kesihatan yang lain.

Beritahu semua penjaga kesihatan anda yang anda ambil ubat ini. Ini termasuk doktor, jururawat, ahli farmasi dan doktor gigi anda.

Ubat ini boleh meningkatkan kemungkinan katarak atau glaukoma. Berunding dengan doktor.

Berunding dengan doktor anda jika anda bersentuhan dengan sesiapa yang mempunyai cacar air atau campak dan anda tidak mempunyai cacar air, campak atau vaksin untuknya.

Sekiranya anda mengalami pembedahan hidung, kecederaan, ulser atau luka baru-baru ini, berbincang dengan doktor anda.

Ubat ini boleh menjejaskan tumbesaran kanak-kanak dan remaja dalam beberapa kes. Mereka mungkin memerlukan pemeriksaan tumbesaran secara kerap. Berunding dengan doktor.

Gunakan dengan berhati-hati pada kanak-kanak. Berbincang dengan doktor.

Beritahu doktor anda jika anda hamil atau merancang untuk hamil. Anda perlu membincangkan tentang manfaat dan risiko menggunakan ubat ini semasa mengandung.

Beritahu doktor anda jika anda menyusukan bayi. Anda perlu berbincang mengenai sebarang risiko kepada bayi anda.

Adakah selamat untuk mengambil Nasacort Allergy 24HR semasa mengandung atau menyusukan bayi?

Tiada maklumat yang mencukupi tentang keselamatan menggunakan Nasacort Allergy 24HR® semasa hamil dan menyusukan bayi. Sila sentiasa berunding dengan doktor anda untuk melihat potensi manfaat dan risiko sebelum mengambil Nasacort Allergy 24HR®. Mengikut Pentadbiran Makanan dan Dadah Amerika Syarikat (FDA), Nasacort Allergy 24HR® berada di kategori C bagi risiko mengandung.

Kategori risiko mengandung berdasarkan FDA adalah seperti berikut:

 • A=Tiada risiko
 • B=Tiada risiko dalam sesetengah kajian
 • C=Mungkin terdapat sedikit risiko
 • D=Terbukti berisiko
 • X=Kontraindikasi
 • N=Tidak diketahui

Kesan Sampingan

Apakah kesan sampingan ubat ini?

Beritahu doktor anda atau dapatkan bantuan kecemasan dengan segera jika anda mengalami mana-mana tanda dan simptom yang berikut yang mungkin berkait dengan kesan sampingan yang sangat buruk:

 • Tanda-tanda tindak balas alergik, seperti ruam, gatal-gatal, gatal; merah, bengkak, melecet, atau mengelupas kulit dengan atau tanpa demam, berdehit, sesak di dada atau tekak, masalah bernafas atau bercakap, keserakan yang luar biasa, atau bengkak mulut, muka, bibir, lidah, atau tekak.
 • Tanda-tanda jangkitan seperti demam, menggigil, sakit tekak yang teruk, sakit telinga atau sinus, batuk, banyak kahak atau perubahan warna kahak, kesakitan semasa buang air kecil, sakit mulut, atau luka yang tidak akan sembuh.
 • Tanda-tanda gula darah tinggi seperti kekeliruan, rasa mengantuk, lebih dahaga, lebih lapar, buang air kecil lebih kerap, kemerahan kulit, bernafas dengan cepat, atau nafas yang berbau seperti buah.
 • Tanda-tanda kelenjar adrenal yang lemah seperti sakit perut yang sangat teruk atau muntah, pening yang sangat teruk atau pengsan, kelemahan otot, berasa sangat letih, perubahan mood, tidak lapar, atau penurunan berat badan.
 • Tanda-tanda penyakit Cushing seperti kenaikan berat badan di belakang atas atau perut, muka bulat, sakit kepala yang sangat teruk, atau penyembuhan yang perlahan.
 • Kerengsaan hidung yang teruk.
 • Hidung berdarah yang teruk.
 • Sakit hidung.
 • Bunyi yang bersiul apabila anda bernafas.
 • Kemerahan atau tompok putih di dalam mulut atau tekak.
 • Perubahan pada penglihatan.

Tidak semua orang mengalami kesan sampingan ini. Mungkin terdapat beberapa kesan sampingan yang tidak disenaraikan di atas. Jika anda mempunyai sebarang kebimbangan mengenai kesan sampingan di atas, sila berjumpa doktor atau ahli farmasi anda.

Tindakbalas

Apakah ubat yang mempunyai tindak balas Nasacort Allergy 24HR?

Nasacort Allergy 24HR® mungkin mempunyai tindak balas dengan ubat lain yang anda ambil, di mana ia boleh mengubah cara ubat anda berfungsi atau meningkatkan risiko kepada kesan sampingan yang lebih serius. Untuk mengelakkan sebarang tindak balas, anda harus menyimpan senarai nama ubat yang anda guna (termasuk ubat yang mendapat preskripsi, tidak berpreskripsi dan produk produk herba lain) dan kongsikannya bersama doktor dan ahli farmasi. Untuk keselamatan anda, jangan mula menggunakan, berhenti atau mengubah dos ubat anda tanpa sebarang kebenaran daripada doktor anda.

Adakah makanan atau alkohol bertindak balas Nasacort Allergy 24HR?

Nasacort Allergy 24HR® mungkin mempunyai tindak balas dengan makanan dan alkohol dengan mengubah cara ia berfungsi ataupun meningkat kesan sampingan yang serius. Sila bertanya kepada doktor atau ahli farmasi tentang makanan dan minuman beralkohol yang berpotensi mengakibatkan tindak balas sebelum menggunakannya.

Apakah masalah kesihatan yang mungkin bertindak balas dengan Nasacort Allergy 24HR?

Nasacort Allergy 24HR® akan bertindak balas dengan keadaan kesihatan anda. Tindak balas ini akan mengakibatkan keadaan anda semakin teruk atau mengubah cara ubat ini berfungsi. Sangat penting untuk anda memberitahu doktor dan ahli farmasi akan keadaan kesihatan anda.

Penggunaan / Dos

Maklumat yang diberikan tidak menggantikan nasihat perubatan. SILA berunding dengan doktor atau ahli farmasi anda sebelum menggunakan ubat ini.

Apakah dos yang disyorkan untuk dewasa?

Berunding dengan doktor anda untuk maklumat lanjut.

Apakah dos yang disyorkan untuk kanak-kanak?

Tiada lagi dos yang disyorkan pada ibu bapa pesakit pediatrik. Ia mungkin tidak selamat untuk anak anda. Ia amat penting untuk memahami sepenuhnya keselamatan ubat sebelum menggunakannya. Sila berunding dengan doktor atau ahli farmasi untuk maklumat lanjut.

Apakah bentuk penyediaan ubat ini?

Nasacort Allergy 24HR® boleh didapati dalam bentuk dan kekuatan dos:

 • Spray.

Apakah yang perlu saya lakukan jika berlakunya kecemasan atau terlebih dos?

Jika terdapat kecemasan atau berlaku terlebih dos, sila hubungi perkhidmatan kecemasan atau pergi terus ke unit kecemasan di hospital yang terdekat.

Apakah yang perlu saya lakukan jika terlepas dos?

Jika anda terlepas atau terlupa mengambil dos Nasacort Allergy 24HR®, sila ambil ubat ini dengan kadar segera. Walau bagaimanapun, jika ia sudah hampir melebihi separuh masa dos sehingga dos yang baru, anda boleh abaikan dos yang terlepas dan sila ambil dos yang ditetapkan seperti biasa. Jangan ambil dos dua kali ganda sebagai ganti.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga: