Tip Atasi Mengantuk Sepanjang Puasa

  Tip Atasi Mengantuk Sepanjang Puasa

  Perubahan pola tidur yang mana kebanyakan orang perlu bangun awal pagi untuk bersahur menyebabkan rutin tidur harian terganggu. Namun, sebahagian mengantuk berpunca daripada pengurangan kadar glukosa dalam darah yang menyebabkan otak sukar untuk fokus. Ini kerana otak menggunakan 60% glukosa tubuh.

  Sekiranya tenaga yang dihasilkan oleh makanan semakin berkurangan, hati akan mengeluarkan cadangan glikogen yang disimpan untuk membantu memberi tenaga bagi tubuh, otak dan sistem tubuh lain supaya boleh berfungi dengan maksima. Jika ia tidak mencukupi, tubuh akan berasa lemah dan menyebabkan mengantuk.

  Tip mengatasi dan mengurangkan rasa mengantuk semasa berpuasa

  • Penuhi keperluan zat besi. Sumber zat besi diperoleh daripada pengambilan sayur-sayuran berdaun hijau seperti bayam, sawi dan kangkung.
  • Menjaga keseimbangan pemakanan. Pastikan pengambilan buah-buahan dan sayuran yang kaya dengan vitamin C untuk mendorong keberkesanan penyerapan zat besi oleh tubuh. Anda boleh dapatkan vitamin C daripada pengambilan buah kiwi, oren, betik, betik, mangga dan juga nanas.
  • Banyakkan minum air. Air yang dimaksudkann bukannya air berperisa tetapi air putih. Pastikan anda minum 8 gelas air pada waktu malam bagi membantu mencegah kekurang cecair badan atau dehidrasi. Ini membantu tubuh sentiasa segar menjalani puasa.
  • Pengambilan karbohidrat kompleks semasa sahur. Beberapa sumber karbohidrat kompleks boleh didapati daripada beras merah, oat, roti gandum, ubu atau jagung. Ini kerana ia lebih lambat dipecah menjadi gula dalam darah dan sangat membantu metabolisme tenaga tubuh atau lebih lama menyimpan tenaga. Ini juga membantu anda bertenaga berpuasa sepanjang hari.

  Untuk melakukan aktiviti rutin harian, setiap orang secara purata menggunakan 2000 kalori. Untuk menggantikan setiap 1 kalori tenaga memerlukan 1 ml pengambilan air. Oleh itu, sejak berbuka hingga sahur, kita perlu minum sekurang-kurangnya 2000 – 2500 ml (1 cawan = 250 ml), untuk menjaga kesegaran tubuh sepanjang hari.

  Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Sumber Rujukan

  Ini Alasan Kenapa Kita Sering Mengantuk Saat Puasa http://www.tribunnews.com/kesehatan/2016/06/22/ini-alasan-kenapa-kita-sering-ngantuk-saat-puasa Accessed 18 May 2018.

  Puasa Sering Mengantuk? Ini Cara Mengatasinya http://www.tipswanitasehat.com/puasa-sering-mengantuk-ini-cara-mengatasinya/ Accessed 18 May 2018.

  Mengapa Puasa Bikin Mengantuk di Siang Hari https://www.viva.co.id/kosmo/85238-mengapa-puasa-bikin-mengantuk-di-siang-hari Accessed 18 May 2018.

  Gambar penulisbadge
  Ditulis oleh Farah Aziz Disemak pada 18/05/2018
  Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor