Senggama Ketika Sedang Tidur, Biar Betul? Ya, Itu Mungkin Tanda Masalah Seksomnia Ini!

Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 07/05/2020

  Senggama Ketika Sedang Tidur, Biar Betul? Ya, Itu Mungkin Tanda Masalah Seksomnia Ini!

  Jika anda pernah melakukan seks secara seksual semasa tidur, maka anda mungkin mempunyai seksomnia (sexsomnia). Artikel ini akan memberi pembaca pengetahuan tentang gangguan ini.

  Majoriti orang biasanya berjalan semasa tidur. Walau bagaimanapun, apabila melibatkan seksomnia, ramai yang terkejut. Sama seperti berjalan semasa tidur, seksomnia berlaku semasa tidur, di mana individu bertindak secara seksual. Disebabkan sifat aktiviti ini, seksomnia sering disalahfahamkan oleh pesakit serta orang di sekelilingnya.

  Apa itu seksomnia?

  Seks yang tidur, atau juga dikenali sebagai seksomnia, adalah satu bentuk parasomnia pergerakan mata yang tidak cepat (NREM) yang membuat orang ramai terlibat dalam tindakan seksual seperti pengeraman, melancap, persetubuhan, dan kadang-kadang rogol semasa mereka sedang tidur.

  Oleh kerana individu yang mempunyai seksomnia mengalami fenomena tidur yang mendalam, mereka tidak ingat apa yang berlaku pada hari sebelumya. Paling biasa, seseorang itu tidak ingat atau bahkan menafikan peristiwa itu berlaku.

  Apakah punca seksomnia?

  Kebanyakan parasomnia, termasuk seksomnia berlaku terhadap gangguan tidur yang lain, misalnya, kekurangan tidur atau apnea tidur obstruktif.

  Dengan menggunakan ubat-ubatan tertentu, jenis tingkah laku ini dapat dikurangkan dengan ketara.

  Di samping itu, genetik juga diambil kira sebagai salah satu sebab mengapa sesetengah orang lebih cenderung mengalami parasomnia tidur NREM daripada yang lain.

  Orang yang menyalahgunakan dadah dan alkohol juga mempunyai peluang yang lebih tinggi untuk mengalami seksomnia.

  Walaupun kedua-dua jantina boleh dipengaruhi oleh keadaan ini, menurut data daripada Hospital Barat Toronto, lelaki lebih cenderung mempunyai seksomnia berbanding wanita.

  Tambahan pula, oleh kerana sesetengah orang berasa malu tentang keadaan ini, keadaan mungkin lebih biasa daripada yang difikirkan masyarakat.

  Bagaimanakah seksomnia boleh dibantu?

  Sehingga kini tiada ubat-ubatan diluluskan oleh FDA yang boleh digunakan untuk merawat seksomnia. Walau bagaimanapun, doktor telah berjaya menggunakan beberapa antidepresan biasa dan sedatif yang tidak dilabel untuk merawat keadaan ini.

  Daripada mencari bantuan, sama ada boleh berjaya atau tidak, mewujudkan persekitaran yang selamat untuk mereka yang mempunyai seksomnia adalah disyorkan.

  Penderita seksomnia perlu mempertimbangkan tidur di bilik berasingan, mengunci pintu, atau juga menetapkan penggera automatik di pintu untuk memberi amaran kepada orang lain bahawa mereka sedang mengalami seksomnia.

  Perlu diketahui bahawa seksomnia juga boleh disebabkan oleh gangguan tidur yang lain atau penyalahgunaan dadah dan alkohol. Oleh itu, sangat penting untuk merawat keadaan itu juga.

  Seksomnia boleh menjadi sangat dahsyat, dan ia juga lebih biasa daripada kesalahfahaman majoriti.

  Jika anda mengesyaki bahawa orang yang anda sayangi atau diri anda mungkin mempunyai seksomnia, lebih baik berjumpa doktor atau penjaga kesihatan untuk diagnosis, nasihat dan rawatan lanjut.

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Disemak secara perubatan oleh

  Panel Perubatan Hello Doktor


  Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 07/05/2020

  Iklan
  Iklan
  Iklan
  Iklan