backup og meta

Senggama Ketika Sedang Tidur, Biar Betul? Itu Mungkin Petanda Penyakit Seksomnia!

Disemak secara perubatan oleh Dr. Muhamad Firdaus Rahim · Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 07/11/2023

  Senggama Ketika Sedang Tidur, Biar Betul? Itu Mungkin Petanda Penyakit Seksomnia!

  Jika anda pernah melakukan seks secara seksual semasa tidur, maka anda mungkin mempunyai penyakit seksomnia (sexsomnia). Artikel ini akan memberi pembaca pengetahuan tentang gangguan ini.

  Majoriti orang biasanya berjalan semasa tidur. Walau bagaimanapun, apabila melibatkan seksomnia, ramai yang terkejut.

  Sama seperti berjalan semasa tidur, seksomnia berlaku semasa tidur, di mana individu bertindak secara seksual. Disebabkan sifat aktiviti ini, seksomnia sering disalahfahamkan oleh pesakit serta orang di sekelilingnya.

  Teruskan pembacaan untuk mengetahui lebih lanjut mengenai penyakit ini.

  Untuk mendapatkan lebih banyak info tentang Tidur Berkualiti, sila dapatkannya di sini.

  Apa itu penyakit seksomnia?

  Seks yang tidur, atau juga dikenali sebagai seksomnia, adalah satu bentuk parasomnia pergerakan mata yang tidak cepat (NREM) yang membuat orang ramai terlibat dalam tindakan seksual seperti pengeraman, melancap, persetubuhan, dan kadang-kadang rogol semasa mereka sedang tidur.

  Oleh kerana individu yang mempunyai seksomnia mengalami fenomena tidur yang mendalam, mereka tidak ingat apa yang berlaku pada hari sebelumya. Paling biasa, seseorang itu tidak ingat atau bahkan menafikan peristiwa itu berlaku.

  Apakah punca seksomnia?

  punca sexomnia

  Kebanyakan parasomnia, termasuk seksomnia berlaku terhadap gangguan tidur yang lain, misalnya, kekurangan tidur atau apnea tidur obstruktif.

  Dengan menggunakan ubat-ubatan tertentu, jenis tingkah laku ini dapat dikurangkan dengan ketara.

  Di samping itu, genetik juga diambil kira sebagai salah satu punca penyakit seksomnia dan parasomnia tidur NREM daripada yang lain.

  Orang yang menyalahgunakan dadah dan alkohol juga mempunyai peluang yang lebih tinggi untuk mengalami seksomnia.

  Walaupun kedua-dua jantina boleh dipengaruhi oleh keadaan ini, menurut data daripada Hospital Barat Toronto, lelaki lebih cenderung mempunyai seksomnia berbanding wanita.

  Tambahan pula, oleh kerana sesetengah orang berasa malu tentang keadaan ini, keadaan mungkin lebih biasa daripada yang difikirkan masyarakat.

  Bagaimanakah penyakit seksomnia boleh dibantu?

  Sehingga kini tiada ubat-ubatan diluluskan oleh FDA yang boleh digunakan untuk merawat penyakit ini. Walau bagaimanapun, doktor telah berjaya menggunakan beberapa antidepresan biasa dan sedatif yang tidak dilabel untuk merawat keadaan ini.

  penyakit seksomnia

  Daripada mencari bantuan, sama ada boleh berjaya atau tidak, mewujudkan persekitaran yang selamat untuk mereka yang mempunyai seksomnia adalah disyorkan.

  Penderita seksomnia perlu mempertimbangkan tidur di bilik berasingan, mengunci pintu, atau juga menetapkan penggera automatik di pintu untuk memberi amaran kepada orang lain bahawa mereka sedang mengalami seksomnia.

  Perlu diketahui bahawa seksomnia juga boleh disebabkan oleh gangguan tidur yang lain atau penyalahgunaan dadah dan alkohol. Oleh itu, sangat penting untuk merawat keadaan itu juga.

  Seksomnia boleh menjadi sangat dahsyat, dan ia juga lebih biasa daripada kesalahfahaman majoriti.

  Jika anda mengesyaki bahawa orang yang anda sayangi atau diri anda mungkin mempunyai seksomnia, lebih baik berjumpa doktor atau penjaga kesihatan untuk diagnosis, nasihat dan rawatan lanjut.

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Disemak secara perubatan oleh

  Dr. Muhamad Firdaus Rahim

  Dokter Umum · Hello Health Group


  Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 07/11/2023

  advertisement iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  advertisement iconIklan
  advertisement iconIklan