home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

7 Makanan Elakkan Rambut Gugur

7 Makanan Elakkan Rambut Gugur

Kajian telah menunjukkan kaitan antara tabiat pemakanan dan keadaan rambut anda. Rambut anda adalah petunjuk terbaik untuk kesihatan anda secara keseluruhan. Keguguran rambut boleh menjadi tanda-tanda masalah dalam pemakanan anda. Jika anda mengalami keguguran rambut, anda perlu tambah 7 makanan ini ke dalam makanan harian anda untuk rambut anda.

Salmon

Salmon mengandungi asid lemak omega-3 yang folikel rambut anda suka. 3.5 auns salmon dua kali seminggu akan menguatkan rambut anda dan membuatkannya bersinar.

Biji labu

Keguguran rambut mungkin disebabkan kulit kepala kering. Jadi, periksa kulit kepala anda untuk ketidakstabilannyal. ½ cawan sejuk, biji labu panggang akan menyelesaikan masalah anda dengan kekayaannya zink.

Ayam

Walaupun anda tidak mampu mengelakkan keguguran rambur, anda boleh merangsang pertumbuhan rambut dengan mengambil protein yang mencukupi. 4 auns ayam untuk 75% pengambilan protein disyorkan untuk wanita secara umumnya.

Strawberi

Selain protein, badan anda juga memerlukan vitamin C untuk menghasilkan rambut yang kuat. Jika anda merasa seperti rambut anda semakin lemah, mula makan strawberi dan rambut anda akan menerima vitamin C dalam jumlah yang banyak.

Badam

Vitamin E terdapat dalam badam terkenal dengan keupayaan untuk menguatkan sel-sel kulit. Ia juga boleh membantu membaiki apa-apa kerosakan pada kulit kepala anda yang mungkin bertanggungjawab terhadap keguguran rambut. Dapatkan 2 auns badam setiap hari untuk manfaat yang maksimum.

Kacang

Keguguran rambut boleh disebabkan oleh kekurangan zat besi, terutamanya dalam kalangan wanita kerana haid. Anda perlu bertanya kepada doktor untuk memeriksa tahap zat besi anda. Jika anda mengalami kekurangannya, jangan bimbang. Kacang putih boleh menyediakan anda dengan pengambilan zat besi yang mencukupi, walaupun jumlah tepat yang anda perlu makan bergantung kepada berapa banyak Iron yang doktor anda syorkan.

Walnut

walnut mengandungi minyak yang penting untuk elastin di dalam rambut anda. Pengambilan minyak itu yang tidak mencukupi boleh menyebabkan keguguran rambut. Makan walnut akan membantu pertumbuhan rambut anda. Walau bagaimanapun, jangan terlebih memakannya kerana terlalu banyak minyak akan menyebabkan rambut kusut.

Kadang-kadang, beberapa pelarasan kepada diet anda boleh mewujudkan keajaiban untuk rambut dan kesihatan anda secara keseluruhan juga. Walau bagaimanapun, terdapat juga faktor-faktor lain yang boleh menyebabkan rambut gugur, seperti tekanan, pencemaran dan keadaan kesihatan tertentu. Oleh itu, jika anda mendapati keguguran rambut luar biasa, dan makanan tersebut tidak membantu, anda perlu berjumpa dengan doktor untuk memeriksa apa-apa masalah perubatan.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

7 Food Fixes For Thinning Hair. http://www.prevention.com/beauty/best-foods-and-vitamins-for-thinning-hair Assessed September 16, 2016

Hair Loss Can Be Fought With These 7 Foods. http://www.huffingtonpost.com/2013/06/07/hair-loss-foods-to-eat_n_3319975.html Assessed September 16, 2016

 

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Farah Aziz Disemak pada 13/09/2019
Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor
x