backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan

1

Tanya Doktor
Simpan
Senarai kandungan

Papillomavirus manusia (hpv)

Disemak secara perubatan oleh Dr. Muhamad Firdaus Rahim · Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Nur Shawani Zakaria · Disemak pada 08/11/2022

Papillomavirus manusia (hpv)

Papiloma adalah virus hpv. Ingin tahu lebih lanjut apa itu hpv atau Papillomavirus manusia?

Teruskan pembacaan anda bagi mengetahui maklumat lengkap tentang penyakit kelamin ini.

Untuk mendapatkan lebih banyak info tentang Kesihatan Seksual, sila dapatkannya di sini.

Definisi

Apa itu hpv atau Papillomavirus manusia? Hpv atau papiloma adalah virus yang menyebabkan ketuat dan kanser. Ini adalah virus yang merebak melalui seks.

Terdapat banyak jenis hpv; sesetengahnya boleh menyebabkan ketuat dan serviks.

Berapa lazim berlakunya jangkitan hpv Papillomavirus manusia?

Kedua-dua lelaki dan wanita mungkin terjejas oleh hpv. Ketuat biasanya berlaku pada remaja yang melakukan hubungan seks.

Kadar ketuat yang tinggi adalah mereka yang berumur 20 hingga 24 tahun tidak kira lelaki dan wanita daripada lingkungan umur 16 hingga 19 tahun.

Simptom

Papiloma adalah virus hpv, jadi apakah simptomnya?

Hpv selalunya hilang tanpa rawatan. Tetapi ada keadaan di mana pelbagai jenis hpv kekal dan menyebabkan ketuat alat kelamin atau kanser.

Ketuat alat kelamin mungkin bermula sebagai luka bakar kecil, luka pecah dan pendarahan, luka ke dalam, kerak luka dan sembuh selepas beberapa hari.

Luka dan luka ketuat ini sering datang dengan selesema – jadi gejala ini mungkin kelihatan seperti demam dan kelenjar bengkak.

Anda mudah keliru ketuat dengan jenis jerawat yang disebabkan oleh rambut yang tumbuh.

Namun, kebanyakan kes kanser yang disebabkan oleh hpv atau papiloma adalah kanser serviks. Ia juga boleh jadi kanser tekak dan lidah.

Tanda-tanda kanser serviks mungkin termasuk pendarahan atau pelepasan dari vagina anda seperti pendarahan antara haid, selepas hubungan seksual atau semasa menopaus.

Di samping itu, terdapat gejala lain seperti kesakitan di bahagian bawah perut atau pelvis, atau sakit semasa seks.

Mungkin terdapat beberapa tanda atau gejala yang tidak disenaraikan di atas. Jika anda mempunyai sebarang kebimbangan mengenai apa jua gejala, sila berjumpa dengan doktor anda.

Bila saya harus berjumpa doktor?

Jumpa doktor anda dengan segera jika anda mengesyaki bahawa anda atau pasangan mempunyai jangkitan hpv.

Meskipun tiada gejala yang timbul, anda boleh mendapatkan pemeriksaan diri dan apa yang perlu dilakukan jika dijangkiti.

Ketahui lebih lanjut mengenai diagnosis jangkitan hpv. Elakkan hubungan seksual sehingga anda pasti tidak dijangkiti hpv untuk mencegah penyebaran kepada orang lain.

papiloma adalah

Punca

Virus yang dikenali sebagai papillomavirus manusia atau papiloma adalah disebabkan ketuat. Jenis 6, 11, 16 dan 18 menyebabkan ketuat alat kelamin dan kanser serviks.

Hpv juga disebarkan secara seksual. Virus ini masih boleh tersebar walaupun orang yang membawa virus ini tidak mempunyai gejala atau penyakit.

Ketuat dan kanser serviks boleh terbentuk dalam beberapa tahun selepas terdedah kepada jangkitan hpv.

Faktor risiko

Risiko papiloma adalah?

Pada masa ini tidak ada maklumat yang mencukupi untuk mengenal pasti faktor-faktor yang meningkatkan risiko hpv. Virus ini boleh ditularkan kepada semua orang tanpa mengira jantina dan umur.

Diagnosis dan Rawatan

Maklumat yang diberikan bukan pengganti untuk sebarang nasihat perubatan. SILA berunding dengan doktor anda untuk maklumat lanjut.

Diagnosis pesakit papiloma adalah?

Pada masa ini tiada ujian untuk memeriksa virus hpv pada manusia. Kebanyakan pesakit hpv mengetahui bahawa mereka dijangkiti apabila ketuat muncul atau memeriksa tumor kanser.

Ketuat alat kelamin: Doktor anda akan mendiagnosis ketuat dengan melihat kulit. Jika hpv tidak dapat dikesan, doktor akan mengambil sampel ketuat (biopsi) untuk pemeriksaan di bawah mikroskop.

Kanser: Ujian Pap (sitologi serviks) akan membantu mengesan tanda-tanda pramatang serta perubahan dalam sel-sel serviks yang mungkin menjadi kanser serviks. Anda harus mula melakukan ujian Pap pada umur 21 tahun.

papiloma adalah

Bagaimana pesakit dirawat?

Oleh sebab virus yang menyebabkan penyakit itu muncul selepas masa yang sangat lama, maka rawatan akan bergantung kepada jenis penyakit:

  • Ketuat alat kelamin: Cara paling mudah untuk merawat ketuat adalah dengan bahan lembut/ krim merawat. Untuk merawat jerawat keras, anda juga boleh menggunakan haba (penyejukan atau pemanasan) untuk menghilangkan jerawat. Penyakit ini mungkin bertahan selama beberapa bulan rawatan
  • Kanser: Doktor akan memberi rawatan bergantung kepada tahap tumor serta status dan kesihatan pesakit. Untuk kanser, anda perlu diperiksa dengan kerap bagi mengelakkan risiko penyakit sebelum tumor terbentuk

Pencegahan

Apakah perubahan gaya hidup dan rawatan sampingan yang boleh saya ambil untuk menangani Papillomavirus manusia (hpv)?

Cara terbaik untuk melawan virus hpv atau papiloma adalah dengan mendapatkan vaksin khusus iaitu Cervix dan Gardasil pada wanita dan vaksin Gardasil pada lelaki.

Dalam melakukan hubungan seks pula, selalu menggunakan kondom. Namun, kawasan yang tidak dilindungi oleh kondom masih berisiko dijangkiti hpv.

Dengan menggunakan kondom tidak akan melindungi anda sepenuhnya tetapi akan mengurangkan risiko jangkitan virus. Di samping itu, anda juga disarankan untuk tidak melakukan seks rambang, ini juga akan mengurangkan risiko penyakit.

Jika anda mempunyai sebarang soalan, sila berunding dengan doktor anda untuk lebih memahami saranan terbaik mengikut keadaan anda.

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Disemak secara perubatan oleh

Dr. Muhamad Firdaus Rahim

Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Nur Shawani Zakaria · Disemak pada 08/11/2022

advertisement iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

advertisement iconIklan
advertisement iconIklan