home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Luka Terbuka: Bagaimana Untuk Merawatnya?

Luka Terbuka: Bagaimana Untuk Merawatnya?

Kaedah rawatan luka terbuka yang betul boleh menunjukkan perbezaan pemulihan cepat dengan penyembuhan berpanjangan,

Menggunakan rawatan luka terbuka yang betul boleh bermakna perbezaan antara pemulihan cepat dan penyembuhan yang berpanjangan, parut yang berlebihan, sakit yang sengit, peningkatan risiko jangkitan, atau lebih lagi. Malah terdapat beberapa kesilapan dan kekeliruan semasa penjagaan luka terbuka yang kebanyakannya disebabkan oleh mitos rawatan luka biasa.

Apa itu luka terbuka?

Luka terbuka adalah kecederaan yang melibatkan luka dalaman atau luaran dalam tisu tubuh, yang biasanya melibatkan kulit. Hampir setiap orang akan mengalami luka terbuka pada satu ketika dalam kehidupan mereka. Kebanyakan luka terbuka yang kecil boleh dirawat di rumah.

Jenis-jenis luka terbuka

Lelasan/Melecet (Abrasion)

Lelasan berlaku apabila kulit anda bergeser terhadap permukaan kasar atau keras. Biasanya tidak banyak pendarahan, tetapi luka perlu dibersihkan untuk mengelakkan jangkitan.

Terhiris/Calar (Laceration)

Ia adalah pemotongan atau koyakan pada kulit anda. Kemalangan dengan pisau, alatan dan mesin sering menyebabkannya. Dalam kes luka yang mendalam, pendarahan boleh berlaku dengan cepat dan meluas.

Tercucuk/Tusukan (Puncture)

Tusukan adalah lubang kecil yang disebabkan oleh objek yang panjang, tajam, seperti kuku atau jarum. Kadang-kala, peluru boleh menyebabkan luka tusukan. Tusukan mungkin tidak berdarah banyak, tetapi luka ini boleh cukup dalam untuk merosakkan organ dalaman. Sekiranya anda mempunyai luka kecil, jumpa doktor anda untuk mendapatkan suntikan tetanus dan mencegah jangkitan.

Avulsion

Ia adalah koyakan kulit atau tisu dibawahnya sama ada sebahagian atau sepenuhnya. Ia biasanya berlaku semasa keadaan teruk, seperti kemalangan, letupan, dan tembakan. Seseorang berdarah dengan banyak dan cepat.

Bagaimana merawat luka terbuka?

Sesetengah luka boleh dirawat di rumah. Bagaimanapun, sekiranya berlaku kemalangan serius, anda perlu mendapatkan rawatan perubatan segera. Terutamanya jika terdapat banyak pendarahan atau jika pendarahan berlangsung selama lebih daripada 20 minit.

Penjagaan luka kecil di rumah

Luka kecil boleh dirawat di rumah. Pertama, basuh dan bersihkan luka untuk menghilangkan semua kotoran dan serpihan. Gunakan tekanan langsung untuk mengawal pendarahan dan bengkak.

Apabila membalut luka, sentiasa gunakan pembalut steril atau bandage. Luka yang sangat kecil boleh sembuh tanpa pembalut. Anda perlu memastikan luka bersih dan kering selama lima hari. Anda juga perlu mendapatkan banyak rehat. Kesakitan biasanya mengiringi luka. Jika mengalami lebam atau bengkak, tuamkan ais di kawasan berkenaan.

Bila perlu berjumpa doktor

Walaupun anda boleh merawat beberapa luka di rumah, anda perlu berjumpa doktor jika:

  • Luka terbuka lebih besar daripada 1/2 inci
  • Pendarahan tidak berhenti dengan tekanan langsung
  • Pendarahan berlangsung lebih lama daripada 20 minit
  • Pendarahan adalah akibat kemalangan yang serius

Doktor anda mungkin menggunakan teknik yang berbeza untuk merawat luka terbuka anda. Selepas pembersihan dan mungkin kebaskan kawasan tersebut, doktor anda mungkin menutup luka menggunakan gam kulit atau jahitan. Anda boleh menerima suntikan tetanus jika anda mengalami luka tusukan.

Bergantung pada lokasi luka dan potensi jangkitan, doktor mungkin tidak menutup luka dan membiarkannya sembuh secara semula jadi. Proses ini mungkin memerlukan anda membungkus luka dengan kain kasa. Walaupun penyembuhan itu mungkin tidak kelihatan cantik, ia menghalang jangkitan dan pembentukan abses.

Rawatan lain untuk luka terbuka termasuk ubat sakit. Doktor anda juga boleh menetapkan penisilin atau antibiotik lain jika terdapat jangkitan atau risiko tinggi untuk menjangkiti jangkitan. Dalam sesetengah kes, anda mungkin memerlukan pembedahan.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

The Best and Worst Ideas for Open Wounds https://advancedtissue.com/2015/07/the-best-and-worst-ideas-for-open-wounds/ Accessed on Mac 07, 2019.

Open Wound https://www.healthline.com/health/open-wound Accessed on Mac 07, 2019.

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Farah Aziz Disemak pada 08/07/2020
Fakta Disemak oleh Dr. Shelby
x