Nyamuk Macam Asyik Gigit Anda Saja Berbanding Orang Lain? Ini Mungkin Sebabnya!

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 21/10/2020 . 3 minit bacaan
Share now

Bayangkan, anda sedang menikmati udara di tepi tasik sambil berlari anak bersama kawan-kawan. Sampai satu ketika, anda mula perasan bahawa badan anda, khususnya bahagian yang terdedah seperti lengan, mula dikerumuni nyamuk. Lebih menyakitkan hati lagi adalah nyamuk-nyamuk ini dilihat hanya menghinggap pada anda sahaja. Kawan-kawan anda dapat terus berlari dengan tenang dan tidak pula diganggu oleh sebarang nyamuk. Jadi, adakah anda seorang magnet nyamuk?

4 perkara yang menjadikan anda magnet nyamuk

Kecenderungan untuk menjadi pilihan utama nyamuk bukanlah sesuatu yang tidak masuk akal atau tidak berasas. Buat mereka yang betul-betul mengalami masalah ini, anda pasti tahu betapa menjengkelkan pengalaman dikerumuni nyamuk sebaik sahaja melangkah ke luar.

Walaupun kita suka apabila mempunyai peminat dan pengikut yang ramai, logik yang sama tidak boleh dipakai jika peminat itu adalah nyamuk.

Tidak pasti apa yang menjadikan anda cukup menarik buat mereka? Jangan risau, berikut adalah 4 perkara yang mungkin menyebabkan anda nyamuk sukakan anda:

1.Gas karbon dioksida

Nyamuk perlu menghisap darah daripada binatang hidup dan salah satu indikator mudah untuk menentukan sama ada suatu organisma itu masih hidup adalah pelepasan gas karbon dioksida.

Terdapat tiga jenis sel pengesan bau pada bahagian mulut nyamuk iaitu Gr1, Gr2 dan juga Gr3.

Dalam sebuah kajian yang diterbitkan dalam jurnal Cell pada tahun 2014, saintis telah mengubahsuai gen beberapa nyamuk Aedes aegypti untuk menyahaktifkan sel deria Gr3 mereka.

Akibat proses modifikasi ini, nyamuk tersebut dilihat tidak lagi menunjukkan tarikan yang sama terhadap hembusan gas karbon dioksida berbanding dengan nyamuk lain yang mempunyai sel deria yang baik.

Kebolehan nyamuk ini untuk mencari manusia dalam ruang besar yang tertutup turut merudum, sebanyak 15% lebih teruk berbanding nyamuk biasa.

Oleh itu, perkara yang menyebabkan anda lebih kerap menghembus nafas juga akan menarik perhatian nyamuk. Selain melakukan aktiviti fizikal, kadar pernafasan yang lebih laju dan hembusan gas karbon dioksida yang lebih banyak turut berlaku dalam wanita yang hamil.

Sekarang anda tahu mengapa ketika berbadan dua, seorang wanita itu tiba-tiba menjadi magnet nyamuk.

2.Berpeluh

Kelembapan (akibat berpeluh) sahaja bukanlah faktor penarik untuk nyamuk datang menghinggap. Sebaliknya, nyamuk tertarik dengan bau yang dihasilkan oleh badan anda ketika berpeluh.

Setiap orang mempunyai bau yang unik kerana populasi bakteria pada kulit seseorang itu berbeza.Bakteria pada kulit akan meghadam peluh yang dikeluarkan dan akan menghasilkan kompaun sisa yang mudah meruap.

Kompaun mudah meruap inilah yang akan memberi bau yang unik kepada badan seseorang. Antara kompaun yang paling menarik untuk nyamuk berbanding kompaun lain adalah asid laktik.

3.Pakaian gelap

Ini mungkin perkara yang paling mudah untuk anda ubah jika tidak ingin menjadi seorang magnet nyamuk. Banyak kajian telah mendapati bahawa nyamuk gemar menghinggap pada permukaan yang gelap.

Beberapa siri kajian menunjukkan warna hitam dan warna gelap akan menarik paling banyak nyamuk manakala warna kuning atau putih pula adalah yang paling tidak popular.

Dari sudut pandang nyamuk, warna yang paling banyak memantul semula cahaya (seperti warna terang) adalah warna yang tidak digemari nyamuk. 

4.Minuman beralkohol

Ini mungkin satu berita buruk untuk mereka yang ingin menikmati minuman beralkohol di luar rumah ketika musim panas.

Kajian mendapati nyamuk lebih cenderung untuk menghinggap pada seseorang selepas mereka mengambil minuman beralkohol berbanding sebelum pengambilannya.

Walaupun tidak jelas apa yang menyebabkan golongan ini menjadi lebih menarik, teori yang dicadangkan oleh kajian pada tahun 2010 adalah metabolisma alkohol menyebabkan nafas dan/atau peluh seseorang itu lebih menarik (untuk nyamuk).

Walaupun sedikit lucu apabila melihat kawan tertentu asyik menjadi mangsa nyamuk, perlu diingati bahawa serangga ini adalah vektor penyakit berbahaya.

Nyamuk cukup dikenali sebagai ejen penyebaran penyakit seperti malaria, dengi, JE dan juga zika. Untuk itu, pastikan anda menghapuskan kawasan pembiakan nyamuk di sekeliling rumah anda.

Sebagai langkah tambahan, bolehlah anda manfaatkan 4 perkara di atas untuk mengelakkan diri anda daripada terus menjadi magnet nyamuk.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Selain Denggi, Malaria Juga Penyakit Bahaya Bawaan Nyamuk – Ini 5 Cara Mencegahnya!

  Ketika pandemik COVID-19 ini, penyakit lain juga perlu diberi perhatian. Jom baca artikel ini untuk tahu cara cegah malaria yang efektif!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Gaya Hidup Sihat, Tips Kesihatan 23/04/2020 . 3 minit bacaan

  5 Lagi Mitos COVID-19 Yang Kita TIDAK Boleh Percaya! #4 Paling Mengarut

  Kini, telah tersebar banyak mitos covid-19 yang mengarut. Sebaiknya, kita sebagai netizen perlu siasat dahulu sebelum percaya dan menyebarkannya!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Coronavirus, COVID-19 27/03/2020 . 3 minit bacaan

  Duduk Rumah Semasa PKP Tidak Lagi Bosan Jika Lakukan 5 Aktiviti Ini!

  Ramai orang awam yang mengadu bosan kerana terpaksa berada di rumah sepanjang tempoh PKP. Ini aktiviti semasa kuarantin yang menarik untuk anda buat!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Coronavirus, COVID-19 26/03/2020 . 3 minit bacaan

  #StayAtHome : Sebab Di Sebalik Perintah Kawalan Pergerakan, Kenduri Pun Kena Cancel!

  Anda mungkin mengeluh kerana terpaksa menunda majlis perkahwinan. Namun, Perintah Kawalan Pergerakan ini semestinya berkaitan virus COVID-19. Mengapa?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Coronavirus, COVID-19 20/03/2020 . 4 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  pawagam malaysia

  Pawagam Akan Dibuka Semula Mulai 1 Julai: Sebelum Pergi, Ini Yang Anda Perlu Tahu!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 25/06/2020 . 3 minit bacaan
  demam denggi

  Gelombang Ke-2 Kembali Lepas 5 Tahun? Ini 6 Tip Cegah Demam Denggi, Elak Berulang

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 11/06/2020 . 3 minit bacaan
  cuti bersalin di malaysia

  Perbandingan Cuti Bersalin Di Malaysia & Negara Lain – Ada Yang Sampai 480 Hari!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 12/05/2020 . 3 minit bacaan
  alam sekitar malaysia

  Lagi Berita Gembira COVID-19: PKP Bawa Hikmah Kepada Semua, Udara & Air Sungai Di Malaysia Makin Bersih

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 27/04/2020 . 3 minit bacaan