Tekanan Darah Tinggi: Gula Juga Boleh Jadi Penyebabnya

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 15/11/2019 . 2 minit bacaan
Share now

Seperti yang telah diketahui umum, tekanan darah tinggi berkait rapat dengan pengambilan garam yang berlebihan sehingga menyebabkan tekanan darah meningkat ke paras bahaya. Namun begitu, gula yang sering kali dikaitkan dengan penyakit diabetes juga boleh menjejaskan tekanan darah.

Tidak dinafikan bahawa pengurangan pengambilan garam mungkin memberi manfaat kepada sesetengah orang tetapi tidak kepada kebanyakan orang. Terdapat penyelidikan kini yang mendedahkan bahawa gula dalam diet mungkin lebih kuat berkait dengan hipertensi berbanding garam.

Kajian Perkaitan Gula dan Tekanan Darah Tinggi

Healthy Direction menyatakan bahawa, kajian di Louisiana State University menganalisis hasil kajian daripada PREMIER selama 18 bulan yang dijalankan terhadap 810 orang yang mempunyai prehipertensi atau hipertensi tahap 1. Maltlamat mereka adalah untuk menilai bagaimana minuman manis mempengaruhi tekanan darah.

Hasilnya, yang diterbitkan dalam jurnal Circulation mendapati bahawa pengurangan pengambilan gula akan mengurangkan tekanan darah. Sebenarnya, mereka mendapati bahawa orang yang minum satu hidangan minuman manis setiap hari mempunyai penurunan tekanan darah yang terukur selepas 18 bulan. Ini penting kerana tekanan darah tinggi adalah faktor risiko bagi penyakit jantung dan strok, dan walaupun pengurangan sederhana dalam bacaan tekanan darah, ia dapat mengurangkan risiko itu.

Bagaimana Gula Berlebihan Menyebabkan Tekanan Darah Tinggi

Bagi merawat tekanan darah tinggi dengan berkesan, adalah penting untuk memahami punca-puncanya yang sering berkait dengan disfungsi metabolik sebagai tindak balas kepada diet makanan karbohidrat tinggi dan makanan diproses.

 • Hiperinsulinemia

Adalah diandaikan bahawa apabila tubuh menghasilkan terlalu banyak insulin dan leptin yang bertindak balas kepada diet karbohidrat yang lebih tinggi, ia menyebabkan tekanan darah meningkat. Hiperinsulinemia meningkatkan tekanan darah, sebahagiannya dengan mengurangkan natrium dan perkumuhan air dalam buah pinggang, dan secara langsung berlaku penyempitan saluran darah akibat penguncupan dinding otot saluran darah (vasocontristion).

 Hiperinsulinemia boleh memainkan peranan langsung dalam atherogenesis dan, dengan lanjutan, aterosklerosis melalui interaksi reseptor pada dinding saluran darah. Hiperinsulinemia juga dikenali untuk mengubah metabolisma lipid yang kurang baik, yang menggalakkan keradangan dan tekanan oksidatif.

 • Rintangan insulin

Apabila tahap insulin meningkat, rintangan insulin akhirnya berkembang. Jika reseptor insulin tumpul dan sel-sel yang tumbuh menentang insulin, magnesium tidak boleh lagi disimpan, jadi ia keluar daripada tubuh melalui kencing. Apabila tahap magnesium terlalu rendah, saluran darah tidak dapat berehat sepenuhnya, dan penyempitan ini menimbulkan tekanan darah.

 • Oksida nitrat

Gula fruktosa, khususnya, meningkatkan asid urik, yang menyebabkan tekanan darah dengan menghalang oksida nitrat (NO) dalam saluran darah. Ia tidak dianggap sebagai vasodilator yang paling penting dan membantu saluran darah mengekalkan keanjalannya. Tiada penindasan/tekanan yang membawa kepada kenaikan tekanan darah.

 • Advanced glycation

Advanced glycation end products (AGEs) adalah hasil langsung pendedahan kepada gula. Ini adalah salah satu laluan utama yang terlibat dalam pembangunan dan perkembangan komplikasi yang berkaitan dengan diabetes. Ia dipercayai memainkan peranan dalam komplikasi vaskular dengan mencetuskan proses yang menyebabkan pembesaran vaskular dan penyempitan saluran darah, dan menyumbang kepada aterosklerosis.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

  Adakah artikel ini membantu anda?
  happy unhappy"
  Rujukan

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Nikmati Pencuci Mulut Tanpa Risau, Penghidap Kencing Manis Jenis 2, Ini Untuk Anda!

  Menikmati pencuci mulut menjadi sukar sekiranya anda menghidapi diabetes kerana jika tidak kena gaya ia akan dapat membuatkan kondisi anda bertambah teruk!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Pusat Kesihatan, Diabetes 02/09/2020 . 3 minit bacaan

  Pernah Dengar Kencing Manis 1.5? Baca Ini, Mana Tahu Dalam Diam Anda Mengalaminya!

  Kencing manis (diabetes) merupakan penyakit kronik yang lazim didiagnosis di Malaysia. Namun, tahukah anda, ada diabetes jenis 1.5?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Pusat Kesihatan, Diabetes 01/09/2020 . 3 minit bacaan

  9 Faktor Ini Punca Ibu Terdedah Kepada Kehamilan Berisiko Tinggi, No. 3 Kena Jaga-jaga

  Kehamilan berisiko tinggi dialami ibu mengandung mungkin berpunca daripada masalah kesihatan yang dihidapi sebelum, semasa atau selepas melahirkan anak.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Kehamilan, Rancang Kehamilan 28/08/2020 . 3 minit bacaan

  Buat Pesakit Diabetes, Ini Yang Perlu Anda Lakukan Jika Terlupa Ambil Suntikan Insulin!

  Ada ketika, anda mungkin terlupa untuk menyuntik dos suntikan insulin anda. Ketahui cara suntik insulin yang betul jika terlupa lakukannya!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Pusat Kesihatan, Diabetes 25/08/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  kencing manis jenis 2

  Bukan Sahaja ‘Apa’, Penderita Kencing Manis Juga Kena Prihatin Dengan ‘Bila’ Anda Makan!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 21/09/2020 . 3 minit bacaan
  manfaat serat

  Pssttt… Rahsia Untuk Kurangkan Risiko Dapat Diabetes Jenis 2, Amalkan Pengambilan Serat!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 18/09/2020 . 3 minit bacaan
  luka kencing manis

  Luka Lambat Sembuh? Hati-hati, Ia Mungkin Tanda Anda Menghidap Kencing Manis!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 10/09/2020 . 3 minit bacaan
  khasiat lobak merah

  Pesakit Diabetes Tak Boleh Makan Lobak Merah Sebab Manis, Betul Ke?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Diterbitkan pada 03/09/2020 . 3 minit bacaan