home

What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other

Semua Mengenai Fascia

Semua Mengenai Fascia

Apa itu fascia?

Fascia adalah tisu penghubung yang keras yang mewujudkan satu lingkaran 3-dimensi memanjang tanpa gangguan dari kepala ke kaki. Fascia mengelilingi dan membekalkan setiap otot, tulang, saraf, saluran darah, dan organ, sepanjang jalan ke tahap selular.

Sistem fascia menjejaskan setiap sistem dan fungsi dalam tubuh anda – muskuloskeletal, neurologi, metabolik, dan sebagainya. Serat putih, berkilauan yang anda lihat apabila anda menarik sekeping daging atau apabila anda menarik kulit ayam adalah fascia.

Bagaimanakah fascia terhasil?

Fascia terdiri daripada kompleks yang mempunyai tiga bahagian:

  1. Gentian elastin – Ini adalah bahagian yang kompleks dan elastik.
  2. Serat kolagen – Serat ini sangat kuat dan memberi sokongan kepada struktur.
  3. Bahan asas/matriks: Bahan seperti gelatin yang mengangkut bahan metabolik di seluruh badan.

Apa yang fascia lakukan?

Sistem fascia umumnya menyokong, menstabilkan, dan melindungi. Fascia mewujudkan pemisahan antara saluran, organ, tulang, dan otot. Ia mewujudkan ruang di mana saraf halus, saluran darah, dan cecair boleh melepasinya.

Apakah sekatan fascial?

Dalam keadaan yang sihat, serat kolagen membungkus serat anjal dalam konfigurasi santai dan bergelombang. Trauma, pergerakan berulang, keradangan, atau postur yang lemah boleh menyebabkan fascia menjadi kuat dan dipendekkan. Kawasan tebal ini disebut sebagai sekatan fascial. Sekatan fascial mempunyai keupayaan mencipta sehingga 2,000 paun tekanan per inci persegi di kawasan yang terhad. Tekanan yang menghancurkan dapat menjejaskan sistem fisiologi di dalam tubuh yang menyebabkan sakit dan disfungsi.

Fascia di seluruh tubuh semuanya saling berkaitan seperti benang dalam baju sejuk atau sarang/web labah-labah yang kompleks. Sekatan dalam satu kawasan tubuh mencetuskan ketegangan di seluruh web ini dengan menarik struktur jauh yang lain. Ini menjelaskan mengapa sesetengah orang mungkin mengalami kesakitan yang kelihatan tidak berkaitan dengan kecederaan asal mereka. Selain itu, sekatan myofascial tidak muncul pada ujian standard biasa seperti imbasan X, MRI, imbasan CAT, dll.

Sekatan fascial boleh menarik tubuh dari penjajarannya yang normal, memampatkan permukaan sendi dan cakera yang membonjol, menyebabkan rasa sakit, kehilangan pergerakan, dan kelemahan.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

Info collected from Spine – Health, Mayo Clinic, NIH & Medterms
Art by Dan Beckemeyer

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Morteza Tafakory Disemak pada 06/12/2019