backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan

3

Tanya Doktor
Simpan
Senarai kandungan

Andai Terjadi Situasi Patah Tulang Kaki, Apa Yang Anda MESTI Tahu & Buat Segera?

Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor


Ditulis oleh Nurul Nazrah Nazarudin · Disemak pada 24/08/2023

Andai Terjadi Situasi Patah Tulang Kaki, Apa Yang Anda MESTI Tahu & Buat Segera?

Apabila patah tulang kaki, sudah tentu ia akan menjejaskan kehidupan seharian kita semua. Jadi, apa yang anda perlu tahu dan buat jika ia berlaku? Jom baca artikel ini untuk tahu lebih lanjut tentangnya!

Untuk mendapatkan lebih banyak informasi tentang Tulang/Otot, anda boleh klik di sini.

Definisi

Apa itu patah tulang kaki?

Anda mungkin mengalami patah (juga dipanggil (fraktur) kaki selepas terlibat dalam kemalangan atau terjatuh.

Kecederaan biasa ini memerlukan perhatian perubatan segera dan boleh menjadi serius.

Keparahan patah kaki boleh berbeza-beza, jadi adalah penting untuk berjumpa dengan doktor anda jika anda merasakan kaki anda patah. Doktor boleh memulakan pelan rawatan untuk membantu anda pulih.

Adakah ia masalah yang biasa berlaku?

Kepatahan tulang (juga dipanggil fraktur) di kaki sangat biasa berlaku. Malah, kira-kira 1 dari setiap 10 patah tulang kaki. Sila berbincang dengan doktor anda untuk mendapatkan maklumat lanjut.

Simptom

Apakah simptom patah tulang kaki?

Simptom-simptom kaki yang patah ialah:

 • Sakit
 • Lebam
 • Kenyerian
 • Bengkak
 • Kesukaran untuk berjalan atau meletakkan berat (beban) pada kaki
 • Kecacatan bentuk, seperti kepatahan yang menonjol keluar dari kulit atau kaki menghadap ke arah yang berbeza dari yang sepatutnya

patah tulang kaki

Simptom patah tulang kaki boleh berbeza-beza, tetapi sakit, lebam, dan bengkak adalah antara simptom yang sangat biasa berlaku.

Mungkin terdapat beberapa gejala yang tidak disenaraikan di atas. Jika anda mempunyai sebarang kebimbangan tentang sebarang gejala, sila berjumpa dengan doktor anda.

Bilakah saya perlu berjumpa dengan doktor?

Jika anda mempunyai sebarang tanda atau gejala yang disenaraikan di atas atau mempunyai sebarang pertanyaan, sila berunding dengan doktor anda.

Tubuh setiap orang bertindak secara berbeza. Langkah yang terbaik adalah untuk membincangkan dengan doktor anda apa yang terbaik untuk keadaan anda.

Punca

Apa punca patah tulang kaki?

Tulang biasanya patah apabila sesuatu berlaku sesuatu untuk mencedera remukkan, membengkokkan, menggeliatkan atau meregangkan tulang.

 • Jari kaki sering kali patah / retak apabila anda dengan tidak sengaja menendang sesuatu yang keras
 • Tumit sering patah apabila anda jatuh dari tempat yang tinggi dan mendarat menggunakan kaki
 • Tulang-tulang lain di kaki kadang-kadang mengalami kepatahan ketika pergelangan kaki anda tergeliat atau terseliuh

Kebanyakan tulang patah secara tiba-tiba kerana kemalangan. Kadang-kadang, retak kecil boleh terbentuk dalam tulang dalam tempoh yang lebih lama disebabkan tekanan berulang pada tulang.

Ini dipanggil fraktur stres (tekanan). Fraktur ini biasanya berlaku di kalangan tentera yang mengembara dengan berpakaian uniform lengkap atau atlet, seperti penari, pelari, dan gimnas.

patah tulang kaki

Patah tulang lebih biasa berlaku kepada kanak-kanak daripada orang dewasa.

 • Tulang orang dewasa lebih kuat daripada ligamen (yang menghubungkan tulang ke tulang lain) dan tendon (yang menghubungkan tulang ke otot). Tetapi bagi kanak-kanak, ligamen dan tendon secara relatif lebih kuat daripada tulang atau tulang rawan. Akibatnya, kecederaan yang hanya menyebabkan seliuh pada orang dewasa boleh menyebabkan tulang patah pada kanak-kanak. Bagaimanapun, kaki depan kanak-kanak biasanya fleksibel dan sangat berdaya tahan terhadap sebarang kecederaan
 • Apabila patah metatarsal atau falanks berlaku, ianya mungkin sukar untuk dikenal pasti, kerana kebanyakan bahagian tulang kanak-kanak yang sedang mengalami tunbesaran tidak dapat dikesan dengan baik melalui sinar-X. Atas sebab ini, kadang-kadang sangat membantu jika sinar-X satu lagi kaki kanak-kanak yang tidak cedera diambil sebagai perbandingan

Faktor risiko

Apa faktor risiko masalah ini terjadi?

Sila berbincang dengan doktor anda untuk mendapatkan maklumat lanjut.

Diagnosis & rawatan

Maklumat yang diberikan bukan pengganti untuk sebarang nasihat perubatan. SENTIASA berunding dengan doktor anda untuk maklumat lanjut.

Bagaimanakah patah tulang kaki didiagnosis?

Doktor akan bertanyakan anda tentang kecederaan dan memeriksa anda. Sinar-X sering membantu dalam mendiagnosis kepatahan di kaki, tetapi kadang-kadang sinar-X tidak diperlukan.

Jari kaki biasanya dirawat dengan cara yang sama walaupun ada jari kaki yang patah atau hanya lebam. Oleh yang demikian, sinar-X seringkali hanya menjadi pilihan untuk kecederaan ini.

Kadang-kadang pemeriksaan doktor sahaja sudah memadai untuk memastikan sesetengah tulang di jari kaki tengah tidak mengalami kepatahan.

patah tulang kaki

Doktor boleh menggunakan “peraturan pergelangan kaki Ottawa” untuk menentukan sama ada sinar-X diperlukan.

Sinar-X hanya diperlukan jika terdapat kesakitan di zon “kaki tengah” maleolar DAN mana-mana satu daripada simptom yang berikut:

 • Sakit apabila doktor menolak tapak tulang metatarsus kelima
 • Sakit apabila doktor menolak ke atas tulang navikular
 • Ketidakupayaan untuk mengambil empat langkah, sejurus selepas kecederaan dan semasa pemeriksaan
 • Cara lain untuk mengambil gambar tulang kaki (seperti imbasan tulang, CT, MRI, atau ultra-bunyi) boleh dilakukan untuk mengenal pasti kecederaan yang luar biasa atau tersembunyi, tetapi ianya jarang diperlukan. Ujian-ujian ini umumnya tidak dilakukan semasa di jabatan kecemasan dan biasanya diarahkan hanya selepas berunding dengan pakar bedah ortopedik atau kaki

Bagaimanakah patah tulang patah dirawat?

Jenis rawatan patah tulang kaki yang anda terima adalah berdasarkan keparahan dan lokasi patah tulang. Anda mungkin memerlukan rehat dan ubat untuk melegakan kesakitan.

Adalah biasa untuk menggunakan kas, pendakap, atau but untuk patah kaki. Dalam kes yang lebih teruk, pembedahan mungkin diperlukan. Ketahui bagaimana untuk memohon pertolongan cemas segera untuk tulang patah.

Rawatan biasa untuk patah kaki termasuk:

 • Ubat tanpa preskripsi untuk melegakan kesakitan
 • Berehat
 • Menggunakan kas, splin, pendakap, but atau kasut khas
 • Mengurangkan berat/beban dari kaki yang patah
 • Menggunakan tongkat ketiak atau kerusi roda
 • Manipulasi tulang untuk mengembalikan tulang ke tempat asalnya
 • Pembedahan untuk memasukkan pin, skru, rod, atau plat

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.Disemak secara perubatan oleh

Panel Perubatan Hello Doktor


Ditulis oleh Nurul Nazrah Nazarudin · Disemak pada 24/08/2023

ad iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

ad iconIklan
ad iconIklan