home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Patah Tulang, Apa yang Perlu Dilakukan?

Patah Tulang, Apa yang Perlu Dilakukan?

Tahukah anda bahawa semasa kanak-kanak anda berisiko mengalami patah tulang sebanyak 10 peratus (%)? Apabila mencapai umur lebih 50 tahun, risiko meningkat kepada 25% hingga 50%. Patah tulang adalah perkara biasa dan boleh berlaku kepada sesiapa sahaja di mana-mana peringkat umur. Patah tulang paling kerap disebabkan oleh kecederaan daripada bersukan, jatuh, kemalangan kereta atau sebarang aktiviti fizikal. Ada beberapa keadaan kesihatan yang boleh menyebabkan tulang menjadi lebih cenderung terhadap patah tulang. Keadaan kesihatan termasuk osteoporosis, penyakit tulang rapuh (osteogenesis tidak sempurna), kelenjar paratiroid yang terlalu aktif dan beberapa jenis kanser.

Anda boleh mengetahui jika anda mempunyai patah tulang sekiranya anda berasa sakit, kebas atau bengkak di kawasan yang cedera. Biasanya rasa sakit bertambah buruk dengan pergerakan dan kawasan yang cedera berwarna biru. Dalam kes-kes yang lebih serius, tulang boleh menonjol melalui kulit dan menyebabkan pendarahan yang banyak.

Pertolongan cemas: Langkah-langkah untuk membantu patah tulang anda

Adalah penting untuk anda tahu apa yang perlu dilakukan apabila anda atau orang yang tersayang patah kaki di rumah. Apabila terdapat kemalangan yang memerlukan bantuan perubatan, hubungi hospital atau klinik kecemasan terdekat anda. Semasa menunggu, berikut adalah beberapa langkah mudah untuk diikuti:

Langkah 1.

Jangan bergerak jika tidak perlu. Untuk mengelakkan kecederaan selanjutnya, menstabilkan kawasan yang cedera dengan kekal diam. Jangan memindahkan mangsa yang cedera jika belakang atau lehernya cedera. Untuk menyokong kawasan yang cedera, anda boleh melipat sepotong kadbod atau majalah dan perlahan-lahan meletakkan di bawah anggota badan. Kemudian ikat dengan berhati-hati dengan kepingan kain.

Langkah 2.

Sekiranya terdapat pendarahan, hentikan pendarahan dengan membalut ketat kawasan yang cedera dengan pembalut steril atau kain.

Langkah 3.

Sekiranya orang yang cedera menunjukkan tanda-tanda kejutan, tutupinya dengan selimut manakala kaki dinaikkan kira-kira 30 cm. Tanda-tanda kejutan termasuk pening, kelemahan, kulit pucat dan berpeluh, sesak nafas dan peningkatan kadar dengupan jantung.

Langkah 4.

Untuk membantu mengurangkan bengkak, anda boleh meletakkan pek ais atau tuam sejuk ke kawasan itu. Walau bagaimanapun, jangan letakkan terus ais pada kulit. Bungkusnya dengan tuala atau kain terlebih dahulu.

Langkah 5.

Tunggu untuk rawatan perubatan.

Bagaimana doktor merawat patah tulang?

Sebelum rawatan, doktor akan mengesahkan patah tulang dengan melakukan ujian berikut:

  • Pemeriksaan fizikal
  • Sinar-X
  • Imbasan CT
  • Imbasan MRI

Doktor anda akan memastikan tulang pada kedudukan yang betul sebelum meletakkan tuangan (cast) di atasnya. Kadang pembedahan diperlukan untuk meletakkan batang logam atau plat untuk memegang kepingan tulang bersama-sama. Bergantung pada usia dan keadaan kesihatan anda, tulang mungkin mengambil masa 6 hingga 8 minggu.

Petua penjagaan diri untuk tpatah tulang

Selepas pembedahan, doktor atau jururawat anda akan memeriksa tanda-tanda jangkitan atau kulit pucat. Anda mungkin diberi ubat melegakan kesakitan untuk mengurangkan kesakitan dan bengkak.

Sehingga cast dikeluarkan, lebih baik anda berehat dan elakkan mengangkat atau memandu. Jauhi haba dan elakkan daripada basah.

Jika anda mempunyai tongkat (cruth), anda harus belajar cara menggunakannya dengan betul. Sekiranya anda rasa gatal dari cast, jangan lakukan apa-apa. Sebaliknya, tiupkan udara sejuk untuk mengurangkan kegatalan.

Sekiranya anda tidak tahu bagaimana untuk merawat patah tulang, anda boleh menghubungi nombor kecemasan setempat anda dan meminta panduan. Ingatlah untuk bertenang dan tidak tekanan. Adalah idea yang baik untuk menjaga orang yang cedera sedar dan mengalihkan perhatian mereka daripada rasa sakit dengan bercakap dengan mereka.

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

Fractures (broken bones): First aid. http://www.mayoclinic.org/first-aid/first-aid-fractures/basics/art-20056641. Accessed September 7, 2016.

Broken Bones. http://www.healthline.com/health/first-aid/broken-bones. Accessed September 7, 2016.

Fractures (Broken Bones). http://orthoinfo.aaos.org/topic.cfm?topic=a00139. Accessed September 7, 2016.

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Farah Aziz Disemak pada 13/09/2019
Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor
x