Tanda Serangan Sakit Jantung Yang Perlu Anda Ketahui

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 26/02/2021 . 3 minit bacaan
Share now

Ramai orang menyangka bahawa serangan sakit jantung mempunyai simptom yang bersifat tiba-tiba dan sangat menyakitkan, seperti yang digambarkan di layar televisyen di mana seseorang yang terkena serangan sakit jantung mula memegang dada menahan sakit dan hampir pitam.

Ketahui simptom-simptomnya

Tanda sakit jantung

Sebenarnya, banyak serangan sakit jantung bermula dengan ketidakselesaan ringan di tengah dada. Seseorang yang mengalami serangan sakit jantung yang ‘bukan seperti dalam televisyen’ ini mungkin tidak pasti apa yang mereka hadapi.

Ketidakselesaan (dan simptom lain) mungkin datang dan pergi. Malah orang yang pernah mengalami serangan sakit jantung sendiri mungkin tidak mengenali tandanya ketika mereka mengalaminya bagi kali kedua kerana simptom yang sama sekali berbeza.

Tanda amaran serangan sakit jantung ditunjukkan dalam infografik berikut. Belajar dan ingat senarai ini, tetapi walaupun anda tidak pasti jika itu adalah serangan sakit jantung, anda masih perlu menjalani pemeriksaan dengan segera.

Kenal pasti sebarang simptom yang tiba-tiba, baru atau perubahan corak simptom yang sedia ada (contohnya, simptom anda menjadi lebih kuat, lebih kerap, atau berlangsung lebih lama daripada biasa).

tanda serangan sakit jantung

Serangan sakit jantung vs henti jantung

Selain mengenal pasti simptom atau tanda serangan sakit jantung, anda juga perlu memahami perbezaan serangan sakit jantung dan henti jantung.

Serangan sakit jantung merujuk kepada heart attack yang berpunca daripada acute coronary syndrome.

Sementara henti jantung atau cardiac arrest berlaku disebabkan jantung berhenti berdegup kebiasaannya berpunca daripada gangguan ritma dalam jantung.

Dalam beberapa saat pesakit henti jantung akan hilang kesedaran dan mungkin akan mengalami sawan kecil (badan bergegar) bilamana pengaliran darah dan oksigen ke otak berhenti.

Mangsa akan terbaring tanpa denyut nadi tetapi mungkin masih mengalami pernafasan yang tidak normal untuk beberapa minit, yang boleh mengelirukan pemerhati yang menyangkakan mangsa hanya pengsan.

Dalam kes sedemikian, adalah penting bagi pemerhati untuk menelefon 9-9-9  dengan serta-merta.

Pengendali 9-9-9 akan melatih pemerhati untuk melakukan tekanan pada dada mangsa dan akan menghantar kakitangan kecemasan dan peralatan yang diperlukan untuk menyelamatkan mangsa. Henti jantung boleh berlaku sebagai komplikasi serangan sakit jantung tetapi juga boleh disebabkan oleh masalah lain.

Hubungi 9-9-9

Tanda sakit jantung

Mereka yang mengalami tanda-tanda amaran serangan sakit jantung sering menyangkal betapa serius keadaannya dan mengambil pendekatan tunggu-dan-lihat.

Tetapi masa adalah sangat penting, dan sesiapa yang mempunyai tanda amaran ini perlu mendapatkan rawatan perubatan dengan segera. Jangan tunggu lebih daripada beberapa minit (5 minit maksimum) untuk menghubungi 9-9-9.

Jika doktor anda telah menetapkan nitrogliserin kerana anda mengalami ketidakselesaan dada disebabkan senaman dan reda dengan rehat (keadaan yang disebut angina pectoris yang biasanya disebabkan oleh penyumbatan sebahagian daripada satu atau lebih arteri yang membekalkan jantung), anda boleh mengambil ubat seperti yang ditetapkan.

Sekiranya simptom anda tidak reda dalam masa 5 minit, anda harus menghubungi 9-9-9 dengan segera dan pergi ke hospital supaya doktor dapat menentukan sama ada anda mengalami serangan sakit jantung.

Pada masa lalu, pesakit sering diberitahu untuk “mengambil 1 tablet nitrogliserin setiap 5 minit sehingga 3 dos” jika simptom mereka tidak reda. Cadangan ini telah diubah dengan hanya 1 tablet nitrogliserin dengan tempoh pemerhatian maksimum 5 minit.

Ini untuk memastikan bahawa, jika serangan sakit jantung adalah punca simptom, pesakit akan dibawa ke hospital secepat mungkin untuk memastikan arteri yang disekat dapat dibuka, untuk mengurangkan kerosakan jantung, dan meningkatkan kemungkinan hidup.

Dengan menghubungi 9-9-9 dan mengambil ambulans, anda akan ke hospital dengan cara yang paling cepat dan selamat disamping memastikan supaya:

  • Kakitangan kecemasan boleh memulakan rawatan dengan segera, walaupun sebelum anda tiba di hospital.
  • Jantung anda boleh berhenti berdegup semasa serangan sakit jantung. Kakitangan kecemasan mempunyai pengetahuan dan peralatan yang diperlukan untuk membantunya berdegup kembali.
  • Pesakit yang mengalami serangan jantung yang tiba dengan ambulans biasanya  menerima rawatan lebih cepat setibanya hospital.

Jika tidak dapat menghubungi 9-9-9, minta seseorang untuk menghantar anda terus ke hospital. Jangan memandu sendiri kecuali jika tiada pilihan lain kerana anda boleh pengsan semasa memandu.

Ingat, anda perlu mendapatkan bantuan segera. Setiap minit yang berlalu akan menyebabkan lebih banyak otot jantung yang mati.

Doktor dan kakitangan kecemasan mahukan anda atau sesiapa sahaja yang mungkin sedang mengalami serangan sakit jantung untuk segera ke bahagian kecemasan tanpa berlengah-lengah lagi walaupun pada akhirnya ia cumalah tanda amaran palsu.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

FAKTA, Orang Yang Selalu Marah Paling Cepat Dapat Sakit Jantung! Ini Cara Nak Kawal

Adegan sakit jantung semasa marah sememangnya babak yang sering dipertontonkan dalam drama tempatan. Tapi betul ke pemarah senang dapat sakit jantung?

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
Sakit Jantung 03/02/2021 . 3 minit bacaan

Ini 29 Makanan Boleh Dimakan & MESTI Elak Selepas Alami Serangan Jantung

12 makanan sihat untuk jantung ini sangat disarankan selepas rawatan serangan sakit jantung. Namun, ada 17 jenis makanan lain yang anda mesti elak sekarang!

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
Sakit Jantung 03/02/2021 . 3 minit bacaan

Dada Selalu Sakit, Tak Semestinya Petanda Pedih Ulu Hati! Jaga-jaga, Ia Mungkin Serangan Jantung!

Tahukah anda, ramai yang ingat sakit dada yang mereka alami ialah pedih ulu hati disebabkan simptom GERD. Tapi, mereka sebenarnya terkena serangan jantung!

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Fatin Zahra
Kesihatan Jantung, Sakit Jantung 02/02/2021 . 3 minit bacaan

8 Perkara Penting WAJIB Tahu Jika Alami Serangan Jantung Ketika Memandu

Serangan jantung sememangnya sesuatu yang menakutkan lebih-lebih lagi jika ia berlaku semasa kita sedang memandu. Ikut 8 tip ini jika ia terjadi.

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
Kesihatan Jantung, Sakit Jantung 26/01/2021 . 3 minit bacaan

Artikel lain untuk anda

cara merawat penyakit jantung

Takut Terkena Sakit Jantung? Lebih Baik Cegah Sebelum Terlambat! Ikuti 7 Tip Mudah Ini

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Fatin Zahra
Diterbitkan pada 25/02/2021 . 3 minit bacaan
jenis penyakit jantung di Malaysia

Inilah Senarai Penyakit Jantung Yang Lazim Di Malaysia! Jom Ambil Tahu Sekarang!

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Fatin Zahra
Diterbitkan pada 25/02/2021 . 3 minit bacaan
gangguan perasaan

Sakit Jantung & Depresi Saling Berkait Rapat? Hati-Hati Jika Anda Ada Salah Satu Penyakit Ini!

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Fatin Zahra
Diterbitkan pada 22/02/2021 . 3 minit bacaan
apakah penyebab penyakit jantung

Terkena Serangan Jantung? Jaga-Jaga, 4 Punca Ini Boleh Merosakkan Jantung Tanpa Sedar!

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Fatin Zahra
Diterbitkan pada 17/02/2021 . 3 minit bacaan