backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan
Tanya Doktor
Simpan

Tak Sangka Bukan Hanya Enak, Tapi Tapai Turut Memiliki 12 Khasiat Ini

Disemak secara perubatan oleh Dr. Joseph Tan · Perubatan dalaman atau am · Hello Health Group


Ditulis oleh Ahmad Farid · Disemak pada 04/01/2023

Tak Sangka Bukan Hanya Enak, Tapi Tapai Turut Memiliki 12 Khasiat Ini

Tempeh, yogurt atau kimchi merupakan beberapa contoh daripada beberapa jenis makanan fermentasi lain yang sangat popular di dunia. Tapai pula boleh berada sebaris dengan makanan-makanan tradisional ini. Selain sangat kaya dengan sumber probiotik, adakah anda tahu bahawa terdapat beberapa lagi khasiat lain yang terdapat di dalamnya?

Tapai sangat sinonim dengan masyarakat Melayu di negara kita serta masyarakat lain yang tinggal di negara serantau terutamanya di benua Asia Tenggara. Ia dikatakan berasal dari negeri Sabah yang dipopularkan oleh etnik Kadazan-Dusun-Murut dan selalu dimakan ketika hari perayaan atau hari perkahwinan. Untuk pengetahuan anda, sebenarnya terdapat beberapa jenis tapai tetapi antara yang paling popular di negara kita adalah tapai pulut. Ingin mengetahui mengenainya dengan lebih lanjut? Sila ikuti artikel ini.

Khasiat tapai yang anda perlu tahu

Seperti yang anda ketahui, proses pembuatan makanan tradisional ini adalah dengan penggunaan kulat dan bakteria sebagai mana makanan fermentasi yang lain. Pun begitu, anda tidak perlu takut akan mikrob-mikrob ini kerana ia tidak akan mendatangkan kesan negatif kepada anda, malahan boleh berfungsi memberi manfaat kepada kesihatan tubuh badan kita.

Berikut merupakan beberapa khasiat makanan tradisional ini yang anda perlu tahu:

#1. Kaya dengan sumber probiotik

Makanan tradisional ini dikatakan sangat kaya dengan sumber probiotik. Ini adalah fitur utama dalam makanan yang dihasilkan melalui proses fermentasi lain seperti tempe, yogurt atau kimchi. Proses ini menggunakan pelbagai mikroorganisma yang baik dan boleh berfungsi untuk melawan bakteria jahat yang wujud di dalam sistem penghadaman. Selain itu, ia juga dikatakan mampu meningkatkan sistem imun dalam tubuh badan kita.

#2. Membantu melancarkan sistem penghadaman

Makanan tradisional ini dikatakan sebagai “superfood” yang sangat bagus untuk sistem penghadaman kita. Proses fermentasi bukan sahaja akan menghasilkan probiotik, malahan juga meningkatkan asid laktik, yang sangat bermanfaat untuk memperbaiki sistem pencernaan dengan membunuh kesemua bakteria jahat dan membenarkan bakteria baik untuk berfungsi dengan lebih baik. Pengambilannya boleh membuang toksik di dalam badan sekali gus mengelakkan masalah sembelit.

#3. Membantu menguatkan tulang dan gigi

Makanan tradisional ini dikatakan mampu membantu menguatkan tulang dan gigi ekoran kandungan mineral seperti kalsium dan fosforusnya yang tinggi. Sama seperti produk tenusu yang lain, pengambilannya yang kerap dapat memberi kesihatan tulang dan gigi yang kuat.

#4. Membantu menstabilkan suhu tubuh badan

Makanan tradisional ini dikatakan mampu membantu menstabilkan suhu tubuh badan kita. Sekiranya anda mengalami demam biasa, pengambilannya mungkin dapat membantu menstabilkan suhu dalam darah dan kulit anda. 

#5. Membantu memberi tenaga kepada tubuh badan

Makanan tradisional ini dikatakan mampu membantu memberi tenaga kepada tubuh badan kita. Ini kerana ia mengandungi kandungan karbohidrat yang tinggi, dan akan mendatangkan kesan yang sama seperti memakan nasi atau makanan berkarbohidrat yang lain. Ia mampu menjadi punca tenaga untuk tubuh badan serta membantu memisahkan protein untuk diberi kepada sel-sel tubuh badan. Selain itu, ia juga sangat membantu dalam menguraikan lemak dan kolesterol dalam tubuh badan dan ditukarkan menjadi tenaga. Kesannya, tubuh badan kita akan menjadi lebih bertenaga.

#6. Membantu memperbaiki sistem neuron dan otot

Makanan tradisional ini dikatakan mampu memperbaiki sistem neuron dan otot kita. Disebabkan ia diperbuat melalui proses fermentasi, ia akan menghasilkan thiamin, yang berfungsi untuk membantu memperbaiki sistem neuron serta otot. Disebabkan itu, tubuh badan kita akan berasa lebih cergas.

#7. Membantu merawat masalah jerawat

Makanan tradisional ini dikatakan mampu menjadi metode tradisional untuk merawat masalah jerawat. Ia mampu membantu meneutralkan kandungan toksik yang wujud di dalam pori-pori pada kulit muka anda. Kekotoran ini sebenarnya merupakan punca utama kulit anda sangat mudah dijangkiti masalah jerawat. Jadi, apa salahnya jika anda mula menggantikan snek tidak sihat anda itu dengan tapai? Sudah pasti ia lebih sedap malah lebih sihat!

#8. Membantu mengelakkan anemia

Makanan tradisional ini dikatakan mampu membantu individu mengelakkan anemia. Penyakit ini berlaku disebabkan oleh kurang sel darah merah yang menjadikan tubuh badan lemah dan tidak bertenaga. Disebabkan itu, pengambilannya yang sangat kaya dengan pelbagai jenis vitamin B seperti vitamin B1 (thiamin), vitamin B12 (cobalamin) dan vitamin B9 (asid folik) yang diperoleh semasa proses fermentasi adalah sangat penting. Vitamin ini sangat membantu dalam menyokong lebih banyak penghasilan sel darah merah sekali gus membantu mengelakkan anemia.

#9. Membantu mengelakkan hipertensi

Makanan tradisional ini dikatakan mampu membantu individu mengelakkan hipertensi. Penyakit ini adalah salah satu daripada penyakit berbahaya yang mampu mendorong kepada penyakit lain seperti strok atau sakit jantung. Disebabkan itu, pengambilannya yang merupakan sumber potasium yang tinggi mampu membantu mengawal tahap tekanan darah dan degupan jantung sekali gus membantu mengelakkan hipertensi.

#10. Membantu mengekalkan kesihatan kulit

Makan tapai ini dikatakan mampu mengekalkan kesihatan kulit. Ini kerana ia mempunyai ciri-ciri antiradang yang sangat membantu dalam mengurangkan iritasi pada kulit sekali gus menjadikannya lebih cantik.

#11. Membantu mencegah pembentukan sel kanser

Makanan tradisional ini dikatakan mampu melawan pembentukan sel kanser. Ini kerana ia mengandungi kandungan asid laktik yang dipercayai mampu membantu mencegah pembentukan sel kanser di dalam tubuh badan kita.

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.Disemak secara perubatan oleh

Dr. Joseph Tan

Perubatan dalaman atau am · Hello Health Group


Ditulis oleh Ahmad Farid · Disemak pada 04/01/2023

ad iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

ad iconIklan
ad iconIklan