backup og meta

Adakah Pengambilan Garam Yang Tinggi Mendorong Kepada Tekanan Darah Tinggi?


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 25/10/2021

  Adakah Pengambilan Garam Yang Tinggi Mendorong Kepada Tekanan Darah Tinggi?

  Walaupun hidangan masin mungkin menyenangkan kepada lelangit, tubuh anda sebenarnya lebih suka pengambilan garam yang kurang kerana lebih banyak garam yang anda makan, semakin tinggi tekanan darah anda. Makan garam yang banyak untuk masa yang lama akan menyebabkan tekanan darah tinggi kepada anda kerana garam punca darah tinggi.

  Untuk mendapatkan lebih banyak info tentang Penyakit Jantung, sila dapatkannya di sini.

  Pengambilan garam yang tinggi menjejaskan fungsi buah pinggang anda

  Garam mengganggu cara buah pinggang anda berfungsi, menyebabkan pengekalan/penahanan air.

  Jika makanan anda terlalu masin, tubuh anda akan mula menyimpan air tambahan, yang akan membuat tekanan darah anda meningkat menyebabkan garam punca darah tinggi.

  garam punca darah tinggi

  Hipertensi merosakkan hampir semua organ dalam tubuh anda.

  Buah pinggang anda bertanggungjawab untuk mengeluarkan cecair tidak berguna. Selepas melalui sistem penapisan, cecair tambahan akan dipam ke dalam pundi kencing anda, menunggu untuk dikeluarkan sebagai urin.

  Proses ini bergantung kepada keseimbangan natrium dan kalium untuk menarik air merentasi dinding sel darah ke saluran yang membawa kepada pundi kencing.

  Makan terlalu banyak garam akan merosakkan keseimbangan tersebut, menjadikan kesukaran bagi buah pinggang anda untuk melakukan fungsinya.

  Pengekalan air adalah hasil yang jelas, menyebabkan tekanan darah anda meningkat. Tekanan tambahan pada saluran darah secara beransur-ansur akan merosakkan buah pinggang.

  Lama kelamaan, buah pinggang anda akan menjadi sakit dan hilang keupayaan untuk membuang toksin.

  Sekiranya tidak dirawat, keadaan akan berlanjutan kepada kegagalan buah pinggang, dan tubuh anda akan diracuni sendiri.

  Garam punca darah tinggi – Pengambilan makanan masin yang banyak menjejaskan fungsi arteri anda

  garam punca darah tinggi

  Pengambilan garam punca darah tinggi juga mewujudkan tekanan yang melemahkan dinding arteri.

  Arteri anda cuba melawan tekanan dengan semakin tebal. Malangnya, ini hanya mengecilkan arteri yang lebih banyak, yang seterusnya menghasilkan tekanan yang lebih tinggi.

  Akhirnya, arteri sama ada akan pecah atau terkumpul. Organ-organ yang terhubung ke arteri-arteri yang rosak ini akan kehilangan oksigen.

  Kekurangan oksigen boleh membunuh organ secara kekal. Sekiranya arteri membawa kepada jantung, anda akan mendapat beberapa kesakitan dada sekali-sekala pada mulanya.

  Sekiranya anda terus makan terlalu banyak garam, tubuh anda akan terus mengekalkan air, dan tekanan darah anda terus meningkat. Akhirnya, serangan jantung tidak dapat dielakkan.

  Anda boleh mencegah ini dengan menurunkan tekanan darah anda, yang boleh dilakukan dengan mengehadkan pengambilan garam anda.

  Tabiat makan biasanya yang paling sukar hilang. Tetapi jika anda bertekad untuk merawat hipertensi, anda mesti cuba mengambil sedikit garam yang mungkin.

  6g garam setiap hari adalah ideal, cuba untuk mencapai matlamat ini. Sekiranya boleh, anda harus mengelakkan makan makanan yang diproses kerana kebanyakannya mengandungi jumlah garam yang agak tinggi.

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.


  Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 25/10/2021

  advertisement iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  advertisement iconIklan
  advertisement iconIklan