backup og meta

Migrain & Strok: Apa Hubungannya?

Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 29/11/2019

  Migrain & Strok: Apa Hubungannya?

  Kedua-dua migrain dan strok adalah gangguan biasa, tetapi biasanya berlaku pada populasi yang berbeza. Strok paling menjejaskan lelaki berusia dan migrain membabitkan wanita muda. Tetapi sejak 40 tahun yang lalu, kajian selepas kajian menunjukkan hubungan bebas antara migrain dan strok. Walaupun banyak penyelidikan, hubungan kompleks migrain dan strok masih berlaku.

  Berikut adalah cara dua keadaan berkenaan mungkin berkait:

  • Migrain menyebabkan strok (migrainous infarction), strok berlaku semasa serangan migrain
  • Migrain mungkin faktor risiko strok lebih kerap berlaku kepada orang yang mempunyai migrain, tetapi bukannya semasa serangan
  • Migrain meniru strok dan sebaliknya
  • Migrain disebabkan oleh strok (simptom migrain), iskemia atau pendarahan menyebabkan keadaan seperti migrain
  • Punca migrain dan strok sama, contohnya jantung shunt, atau ketidakstabilan saluran darah (dikenali sebagai vasculopathy) disebabkan oleh keadaan genetik, seperti CADASIL
  • Migrain dikaitkan dengan luka seperti stroke, apabila dilihat pada MRI tanpa simptom strok

  Siapa yang Berisiko?

  Jenis migrain yang utama dikaitkan dengan strok adalah migrani dengan aura, subjenis yang menjejaskan kira-kira 25% orang yang mempunyai migrain. Manakala jenis strok utaman yang dikaitkan dengan migrain ialah strok iskemia (akibat daripada pengurangan aliran darah ke bahagian otak) tetapi orang yang mempunyai migrain juga mengalami peningkatan risiko strok pendarahan (akibat pendarahan ke dalam atau sekitar otak).

  Bagi wanita dengan aura 2 ke 3 kali ganda berisiko mendapat strok berbanding wanita tanpa migrain. Wanita dengan aura juga berisiko tinggi mendapat strok berbanding lelaki dengan aura.

  Mekanisme ‘ABC’ Menghubungkan Migrain dan Strok

  A: Arteri

  Aterosklerosis penyebab strok yang paling biasa dalam populasi umum tidak dipertingkatkan pada orang mengalami migrain. Strok yang berlaku semasa migrain dengan serangan aura mungkin disebabkan oleh vasospasme, yang merupakan pembetulan pembalikan satu atau lebih arteri. Keadaan yang jarang berlaku dikenali sebagai infark migrain.

  Pembedahan arteri serviks satu lagi penyebab stroke, merujuk kepada air mata dalam lapisan dalaman arteri yang membawa darah ke otak. Ini mungkin disebabkan pergerakan cepat trauma leher terhadap arteri.

  Pembedahan arteri lebih cenderung berlaku terhadap orang muda dengan sejarah migrain. Keadaan genetik yang jarang berlaku, CADASIL menunjukkan keabnormalan saiz arteri bersaiz kecil dan sederhana dan ciri-ciri kilinkal migrain aura, strok, akhirnya ke demensia vaskular.

  Walaupun dalam keadaan normal, terdapat bukti yang semakin meningkat bahawa serangan migrain mengganggu atau mengaktifkan lapisan sel dalaman (endothelium) dari arteri, yang membawa kepada pembebasan bahan-bahan yang terlibat dalam keradangan, dan pembekuan, dan mengurangkan keupayaan pembuluh darah enyebarkannya sepenuhnya.

  B: Darah

  Penyumbatan arteri daripada gumpalan boleh menyebabkan strok, tetapi jika penyumbatan itu bersifat sementara, hasilnya mungkin episod Serangan Iskemia Sementara (TIA) atau aura. Apabila darah beku lebih daripada biasa, ini dirujuk kepada hiperkoagulabiliti. Ia mungkin disebabkan oleh faktor genetik atau gaya hidup, seperti merokok atau penggunaan estrogen yang mengandungi kontraseptif (risiko berbeza dengan dos).

  Satu kajian terhadap orang muda dengan strok menunjukkan bahawa mereka yang mempunyai migrain dengan aura lebih dari dua kali mungkin mempunyai sekurang-kurangnya satu faktor yang menyebabkan kebergantungan seperti orang-orang dengan migrain tanpa aura, atau tiada migrain sama sekali. Bagi sesetengah orang yang menggunakan aspirin harian menghalang aura.

  C: Jantung (Cardiac)

  Kira-kira 15-25% orang dilahirkan dengan laluan antara kanan dan kiri atas atrium (jantung), dan ini dikenali sebagai paten foramen ovale (PFO). Bekuan yang membentuk atau menghindar melalui PFO boleh dipam ke otak dan mengakibatkan stroke, TIA, atau aura.

  Berbagai variasi hasil daripada kajian yang menyiasat kekerapan PFO pada orang dengan migrain (julat: 15 hingga 90%), dan migrain pada orang mengalami PFO (julat: 16 hingga 64%) telah mengaitkan potensi PFO sebagai hubungan antara migrain dan strok. Percubaan klinikal penutupan PFO tidak membuktikan bahawa ini adalah cara yang berkesan untuk mencegah migrain.

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Disemak secara perubatan oleh

  Panel Perubatan Hello Doktor


  Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 29/11/2019

  advertisement iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  advertisement iconIklan
  advertisement iconIklan