Hepatitis: Perbezaan Antara Hepatitis B dan Hepatitis C Kronik

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 15/11/2019 . 2 minit bacaan
Share now

Terdapat tiga jenis hepatitis biasa yang mungkin anda tahu dan ia adalah virus hepatitis seperti A, B dan C. Namun, hepatitis B dan C lebih berbahaya daripada hepatitis A. kedua-dua hepatitis B dan C boleh membawa kepada hepatitis kronik.

Dua jenis hepatitis ini juga mempunya simptom yang sama seperti deman, selsema, keletihan, loya, sakit perut, muntah, hilang selera makan dan penyakit kuning. Walaubagainama pun, terdapat beberapa perbezaan di antara dua virus hepatitis itu.

Hepatitis B

Jenis virus hepatitis ini boleh menjadi keadaan akut atau kronik. Hampir semua orang yang mempunyai hepatitis B akut tidak akan berkembang kepada keadaan kronik. Hepatitis B dikenali sebagai sebab yang membawa kepada penyakit hati kronik seperti sirosis, kegagalan hati, dan kanser hati apabila merebak dari cecair orang yang dijangkiti seperti darah atau air mani kepada orang lain walaupun dalam jumlah mikroskopik. Tambahan pula, terdapat pelbagai cara hepatitis B boleh tersebar, termasuk:

 • Daripada ibu yang dijangkiti kepada bayi
 • Seks dengan orang yang dijangkiti atau tanpa perlindungan
 • Perkongsian peralatan yang tercemar dengan darah orang yang dijangkiti
 • Berkongsi barangan peribadi dengan pesakit seperti berus gigi, tuala
 • Hidup dalam kawalan jangkitan yang lemah

Doktor biasanya mungkin mencadangkan anda mengambil ujian pengesahan untuk memeriksa beberapa antibodi khas atau antigen hepatitis B yang terdapat di dalam badan anda atau tidak. Untuk mencegah hepatitis B, anda perlu mengambil vaksin. Sekiranya anda mempunyai hepatitis akut, tiada ubat yang tersedia, anda ditanganinya melalui penjagaan sokongan. Tetapi jika anda mempunyai keadaan kronik, doktor mungkin mencadangkan pemantauan atau penggunaan ubat secara tetap.

Hepatitis C

Tidak seperti hepatitis B atau A, orang dengan hepatitis C mungkin ada atau tiada simptom. Keadaan kesihatan ini berlangsung dari beberapa minggu ke jangkitan jangka panjang yang serius dan ia adalah sebab kanser hati dan pemindahan hati.

Hepatitis C disebarkan dari darah seseorang yang dijangkiti ke badan seseorang yang tidak dijangkiti. Anda juga boleh mendapat hepatitis C jika anda berkongsi peralatan dengan orang yang dijangkiti atau hidup dalam kawalan jangkitan yang lemah. Untuk diagnosis keadaan ini, doktor anda mungkin mencadangkan ujian pengesahan untuk melihat jumlah hepatitis C RNA (cebisan bahagian virus berkenaan) dalam darah anda.

Walau bagaimanapun, mereka yang mempunyai hepatitis C tidak boleh divaksin kerana tidak ada vaksin untuk hepatitis C. Untuk merawat hepatitis C, berdasarkan genotip virus anda, doktor anda menetapkan ubat-ubatan untuk membantu membersihkan virus hepatitis C dari sistem anda.

Lebih-lebih lagi, seseorang itu mungkin mempunyai kedua-dua hepatitis B dan C pada masa yang sama. Dalam sesetengah kes, hepatitis C boleh sembuh sepenuhnya.

Apa pun simptom yang anda perasan atau anda fikir anda mempunyai hepatitis B dan C, berbincang dengan doktor secepat mungkin. Berikan juga perhatian kepada gaya hidup sihat anda untuk melindungi hati anda daripada kerosakan tambahan seperti menghindari alkohol, memakan makanan yang sihat, menggunakan kondom semasa melakukan hubungan seks dan menjalani kehidupan yang sihat.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

  Adakah artikel ini membantu anda?
  happy unhappy"
  Rujukan

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  1 Tin Minuman Berkarbonat Sehari Meningkatkan Risiko Kanser

  Kita semua tahu pengambilan minuman bergula seperti minuman berkarbonat mempunyai kesan buruk dalam jangka masa panjang kepada kesihatan tapi tahukah anda meminum satu tin minuman berkarbonat sehari boleh meningkatkan ...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Amy
  Ditulis oleh Helma Hassan
  Gaya Hidup Sihat, Pemakanan 25/03/2019 . 3 minit bacaan

  14 Makanan Yang Membersihkan Hati

  Terdapat banyak bahan proses yang perlu diproses oleh hati dalam makanan yang diambil oleh masyarakat moden kini. Dengan menyerap makanan yang diproses atau makanan bergoreng yang berlebihan, atau berlaku pendedahan ...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Farah Aziz
  Kesihatan A-Z, Kesihatan A-Z 28/02/2019 . 3 minit bacaan

  Bilitec, Inovasi Pemeriksaan Jaundis Tanpa Sampel Darah

  Terkesan dengan suntikan pengambilan sampel darah bayi untuk tujuan pemeriksaan penyakit kuning (jaundis), seorang penyelidik dari Universiti Putra Malaysia (UPM) tampil dengan inovasi baru iaitu bilitec (Bilirubin ...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Shelby
  Ditulis oleh Farah Aziz
  Berita, Berita Tempatan 18/12/2018 . 2 minit bacaan

  Herba dan Manfaat Penggunaannya Terhadap Manusia

  Herba bukan sahaja boleh digunakan sebagai bahan penyedap masakan malah turut digunakan untuk tujuan perubatan terutamanya dalam perubatan tradisional.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Farah Aziz
  Ubat/Herba A-Z, Herba A-Z 27/11/2018 . 8 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  Rupanya Ini Punca Sebenar Demam Kuning! Betul Ke Susu Ibu Sebabkan Jaundis?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 12/06/2019 . 3 minit bacaan
  keletihan

  Hati-Hati Jika Selalu Rasa Letih, Ini 8 Cara BERKESAN Untuk Pulihkan Tenaga Anda

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Farah Aziz
  Diterbitkan pada 17/04/2019 . 2 minit bacaan
  kadar survival

  Kadar Survival Untuk Kanser Hati

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Farah Aziz
  Diterbitkan pada 17/04/2019 . 3 minit bacaan
  kanser hati

  Ubat-ubatan yang Perlu Dielakkan Jika Anda Mempunyai Kanser Hati

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Farah Aziz
  Diterbitkan pada 08/04/2019 . 2 minit bacaan