Keratitis

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 05/12/2019 . 4 minit bacaan
Share now

Definisi

Apa itu Keratitis?

Keratitis ialah  keradangan kornea yang boleh menjejaskan penglihatan. Kornea ialah tisu lutsinar berbentuk kubah di hadapan mata yang meliputi pupil dan iris. Kornea bertindak sebagai jendela di hadapan mata yang membengkokkan sinar cahaya melalui bentuk melengkungnya.

Apakah kebarangkalian Keratitis?

Keratitis adalah masalah kesihatan yang biasa berlaku. Ia lebih cenderung dialami orang lelaki berbanding perempuan (65-71% daripada pesakit adalah lelaki) dan boleh berlaku tanpa mengira usia. Keadaan ini dapat ditangani dengan mengurangkan faktor risikonya. Hubungi doktor anda untuk maklumat lanjut. Walaupun boleh dirawat, keadaan ini adalah punca utama kebutaan kornea.

Simptom-simptom

Apakah simptom-simptom Keratitis?

Simptom paling utama keratitis ialah rasa sakit. Rasa sakit tersebut boleh jadi sederhana atau teruk, bergantung kepada punca dan tahap keradangan. Jika kornea mengalami keratitis menyeluruh, kornea yang kebiasaannya lutsinar mungkin kelihatan mempunyai bahagian putih atau kelabu.

Tanda dan simptom utama keratitis ialah:

 • Kemerahan mata;
 • Sakit mata;
 • Air mata berlebihan atau keluar cecair lain dari mata;
 • Kesukaran membuka kelopak mata kerana kesakitan atau kerengsaan;
 • Penglihatan kabur;
 • Masalah penglihatan;
 • Sensitif kepada cahaya (fotofobia).

Terdapat tanda atau simptom yang tidak tersenarai di atas. Jika anda mempunyai sebarang kemusykilan tentang sebarang simptom, sila hubungi doktor anda.

Bila saya harus berjumpa doktor?

Jika anda mempunyai sebarang tanda atau simptom yang disenaraikan di atas atau mempunyai sebarang pertanyaan, sila berunding dengan doktor anda. Tubuh badan setiap orang memberi tindak balas secara berbeza. Adalah lebih baik untuk berbincang dengan doktor anda tentang rawatan terbaik mengenai situasi anda. Kelewatan dalam diagnosis dan rawatan keratitis boleh membawa kepada komplikasi serius, termasuk kehilangan penglihatan.

Punca

Apakah Punca Keratitis?

Kecederaan adalah salah satu punca keratitis. Jika objek keras jatuh pada mata dan menyebabkan calar atau menembusi kornea, anda mungkin akan mengalami keratitis tanpa sebarang jangkitan. Apabila permukaan kornea rosak, bakteria atau kulat boleh menjangkiti kornea tersebut menyebabkan keratitis berjangkit.

Mereka yang memakai kanta lekap lebih berisiko tinggi mengalami keratitis. Penggunaan kanta lekap tercemar menyumbang kepada sebilangan besar kes keratitis. Apabila kanta lekap tercemar, bakteria, kulat atau parasit boleh mendiami permukaannya dan merebak ke sarungnya. Jika anda tidak menjaga kebersihan dengan baik, bakteria daripada kanta lekap boleh sampai ke mata dan menyebabkan keratitis.

Air yang tercemar juga boleh menyebabkan keratitis. Sesetengah bahan kimia dalam air boleh menyebabkan tisu permukaan kornea yang halus menjadi rengsa dan lemah, yang membawa kepada keratitis kimia. Keadaan ini biasanya bersifat sementara dan berlaku hanya beberapa minit untuk jam. Keratitis disebabkan bahan kimia ini hanya berlaku sekejap dan boleh dirawat dengan membersihkan mata anda. Air yang dicemari bakteria, kulat dan parasit juga boleh masuk ke dalam mata sewaktu berenang dan menyebabkan keratitis.

Satu lagi punca keratitis ialah virus, seperti virus herpes dan virus yang menyebabkan chlamydia.

Faktor-faktor Risiko

Apakah yang meningkatkan risiko saya kepada Keratitis?

Terdapat banyak faktor risiko untuk keratitis, seperti:

 • Pemakaian kanta lekap;
 • Imuniti rendah;
 • Cuaca panas;
 • Penggunaan ubat titis kortikosteroid;
 • Pernah mengalami kecederaan mata.

Diagnosis dan Rawatan

Maklumat yang diberikan bukan pengganti untuk sebarang nasihat perubatan. SILA berunding dengan doktor anda untuk maklumat lanjut.

Bagaimana pesakit Keratitis didiagnosis?

Berdasarkan sejarah kesihatan dan simptom-simptom anda, doktor akan menjalankan beberapa ujian untuk mendiagnosis keadaan anda.

Perkara pertama yang dilakukan ialah pemeriksaan mata untuk  membantu doktor memeriksa mata anda. Tujuan pemeriksaan ini adalah untuk memeriksa keupayaan anda melihat dengan menggunakan carta mata.

Ujian lain yang mungkin anda lalui ialah pemeriksaan mata menggunakan lampu pen untuk melihat tindak balas pupil, saiz dan faktor-faktor lain. Jika kornea anda didapati mempunyai kawasan kelabu dan tidak lutsinar, doktor akan memeriksa jika terdapat ketidakrataan pada permukaan kornea atau ulser kornea.

Dalam sesetengah kes, pemeriksaan lampu slit perlu dilakukan. Dalam pemeriksaan ini, mata anda akan diperiksa dengan alat khas yang dipanggil lampu slit, yang mempunyai sumber cahaya yang cerah dan keupayaan magnifikasi. Dengan bantuan cahaya, doktor boleh melihat dengan jelas struktur mata untuk mengesan keadaan dan tahap keratitis, serta kesan yang mungkin berlaku pada struktur-sktruktur mata yang lain.

Sampel air mata atau beberapa sel daripada kornea anda juga mungkin diambil untuk analisis makmal untuk mengenal pasti punca keratitis dan menentukan pelan rawatan yang sesuai untuk keadaan anda.

Bagaimana pesakit Keratitis dirawat?

Jika anda disahkan menghidap keratitis bukan berjangkit, rawatan yang bersesuaian bergantung kepada punca keadaan anda. Rawatan mungkin tidak diperlukan jika puncanya ialah calar atau pemakaian kanta lekap pada waktu yang lama. Sekiranya anda menghadapi kornea terkoyak dan kesakitan yang ketara, anda akan diberikan ubat preskripsi untuk mata dan memakai penutup mata sehingga keadaan bertambah baik.

Jika anda didiagnosis dengan keratitis berjangkit, rawatan akan diberikan berdasarkan punca jangkitan. Jika anda mengalami bakteria keratitis ringan, rawatan ubat titis anti-bakteria mencukupi manakala ubat antibiotik secara oral diperlukan jika keratitis anda di tahap sederhana atau teruk. Jika anda mengalami keratitis kulat, anda perlu menggunakan ubat titis antikulat dan ubat antikulat secara oral. Ubat titis antiviral dan ubat antiviral  secara oral pula mungkin berkesan jika anda mempunyai keratitis virus. Jika keratitis anda disebabkan oleh parasit Acanthamoeba, ia adalah lebih sukar untuk dirawat. Ubat titis antibiotik mungkin membantu, tetapi beberapa jangkitan Acanthamoeba tidak dapat dirawat dengan ubat.

Pemindahan kornea disyorkan jika ubat tidak dapat membantu keadaan anda, atau jika keratitis menyebabkan kerosakan kekal pada kornea yang ketara hingga menjejaskan penglihatan anda.

Perubahan gaya hidup & rawatan sampingan

Apakah perubahan gaya hidup dan rawatan sampingan yang boleh saya ambil untuk menangani Keratitis?

Perubahan gaya hidup dan rawatan sampingan berikut mungkin dapat membantu anda menangani keratitis:

 • Jangan menggunakan ubat titis kortikosteroid tanpa preskripsi oleh doktor pakar;
 • Anda perlu menghentikan penggunaan kanta lekap;
 • Ikut arahan penjagaan kebersihan kanta lekap anda;
 • Gunakan produk steril yang dibuat khusus untuk penjagaan kanta lekap.

Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan, sila berunding dengan doktor bagi memahami rawatan terbaik untuk anda.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

  Adakah artikel ini membantu anda?
  happy unhappy"

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Mitos & Fakta Berkaitan Mata – Lobak Merah Paling Popular

  Lobak merah dan mata, adalah 2 perkara yang selalu dikaitkan bersama. Tetapi betul ke makan lobak baik untuk penglihatan?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Gaya Hidup Sihat, Fakta Menarik 02/03/2020 . 3 minit bacaan

  Tolong! Anak Suka Tengok TV Dekat, Tak Bahaya Ke Untuk Matanya? Ini Jawapan Pakar

  “Husna, tengok tv belakang sikit. Dekat sangat tu.” Siapa yang buat macam ni, angkat tangan! Tetapi betul ke bahaya kalau tengok secara dekat?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Keibubapaan, Penjagaan Kanak-kanak, Tips Keibubapaan 05/11/2019 . 2 minit bacaan

  Sakit Mata Atau Alami Masalah Berkaitan Pernafasan? Ia Mungkin Angkara Jerebu

  Kes asma telah meningkat naik sebanyak 16% pada minggu lepas dengan angka sebanyak 1,375 kes berbanding 1,187 kes akibat jerebu

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Tips Kesihatan, Gaya Hidup Sihat 20/09/2019 . 2 minit bacaan

  Sindrom Horner: Kelopak Mata Jatuh Akibat Kerosakan Saraf

  Definisi Apa itu Sindrom Horner? Sindrom Horner adalah sekelompok simptom disebabkan kerosakan pada jaringan saraf tertentu daripada otak ke wajah dan memengaruhi salah satu mata. Sindrom Horner adalah keadaan ...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Shelby
  Ditulis oleh Helma Hassan
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Mata 23/01/2019 . 4 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  sakit mata

  Sakit Mata Boleh Berjangkit? Ini Sebab Mengapa Tak Boleh Pandang Orang Yang Ada Keradangan Mata!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 04/09/2020 . 3 minit bacaan
  mata merah

  Pernah Tak Terfikir Kenapa Mata Jadi Merah Dan Bengkak Selepas Menangis? Ini Sebabnya!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 20/08/2020 . 3 minit bacaan
  floaters mata

  Ini Sebab Pandangan Sering Berbintik Jika Lihat Objek Cerah, Petanda Mata Tak Sihat?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 01/07/2020 . 3 minit bacaan
  pemindahan organ

  Masih KURANG! Hanya 1% Rakyat Malaysia Mendaftar Sebagai Penderma Organ

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 20/04/2020 . 4 minit bacaan