Hubungan Antara HIV dan Jangkitan Hepatitis C

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 15/11/2019 . 2 minit bacaan
Share now

Virus hepatitis C adalah penyakit yang menjangkiti hati. HCV boleh menyebabkan jangkitan sepanjang hayat dan dari semasa ke semasa ia menyebabkan fibrosis, sirosis, kanser hati, kegagalan hati dan juga kematian.

Hepatitis C adalah perkara biasa dalam kalangan orang penghidap HIV. Ia boleh menyebabkan hepatitis C menjadi semakin teruk. HIV bukan sahaja meningkatkan risiko kerosakan hati tetapi ia juga boleh mempercepatkan kerosakan hati bersama jangkitan.

HIV dan HCV

Disebabkan oleh HIV dan HCV boleh tersebar melalui darah, faktor risiko utama bagi kedua-dua jangkitan tersebut adalah penggunaan suntikan. Perkongsian jarum atau peralatan suntikan meningkatkan risiko hubungan dengan darah yang dijangkiti HIV atau HCV.

Menurut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC), kira-kira 25% orang yang mengidap HIV di Amerika Syarikat juga mempunyai HCV. Antara orang yang menyuntik ubat, sekitar 50% hingga 90% juga mempunyai HCV. Jangkitan HIV dan HCV dipanggil HIV atau HCV ko-infeksi.

Bagi orang yang mempunyai ko-infeksi HIV atau HCV, HIV boleh menyebabkan HCV kronik lebih cepat berkembang. Sama ada HCV menyebabkan HIV berkembang lebih cepat adalah tidak jelas.

Apabila anda mempunyai HIV atau hepatitis C anda sudah hidup dengan virus yang serius. Ramai orang yang dijangkiti dengan satu virus juga mempunyai yang lain. Apabila HIV dan hepatitis C berlaku bersama, ia dipanggil ko-infeksi.

Risiko HIV, Hepatitis C Ko-Infeksi

Apabila anda mempunyai HIV dan hepatitis C, setiap penyakit menjadikan lebih buruk.

HIV menindas sistem imun anda. Ia mungkin lebih cenderung menjadi kronik dan menyebabkan kerosakan hati. Ia biasanya mengambil masa 20 hingga 30 tahun untuk mendapatkan penyakit hati yang teruk daripada hepatitis C. tetapi proses itu boleh berlaku lebih cepat jika anda juga mempunyai HIV.

Masa tidak menyebelahi anda dengan ko-infeksi HIV dan hepatitis C. contohnya, orang yang hidup dengan HIV lebih lama. Bagi mereka yang juga mempunyai hepatitis C, mereka lebih banyak masa untuk membangunkan penyakit hati.

Ini bermakna lebih banyak masa untuk membangunkan penyakit hati. CDC telah mendapati bahawa kegagalan hati, sirosis, dan kanser hati menjadi penyebab utama kematian pada orang yang mempunyai jangkitan bersama HIV dan hepatitis C.

Walaupun buktinya tidak begitu jelas, beberapa kajian juga menunjukkan bahawa hepatitis C boleh menyebabkan HIV berkembang lebih cepat kepada AIDS.

Walaupun HIV dan hepatitis C boleh dirawat dengan baik, merawat ko-infeksi lebih rumit. Ia mungkin menyebabkan rawatan lebih sukar dan boleh meningkatkan kesan sampingan.

Mencegah Ko-Infeksi

Ko-infeksi dengan HIV dan hepatitis C adalah perkara biasa dan serius. Ia tiga kali ganda meningkatkan risiko penyakit hati yang serius dan kegagalan hati.

i. Tidak menggunakan suntikan dadah

Sekiranya anda berjuang untuk berhenti merokok, cari rawatan. Ttidak berkongsi jarum atau bahan penyediaan suntikan dadah lain boleh mengurangkan risiko.

ii. Mempraktikkan seks yang selamat

Langkah-langkah untuk menurunkan risiko termasuk konsisten menggunakan kondom, kekal dalam hubungan monogami atau mengehadkan pasangan seks anda, serta diperiksa dan dirawat untuk sebarang penyakit kelamin.

iii. Mengelakkan berkongsi barangan peribadi yang tercemar dengan darah

Bagi mengurangkan risiko jangkitan, amalkan penjagaan diri yang selamat dengan tidak berkongsi barang seperti berus gigi, pencukur dan apa-apa barang peribadi yang mungkin berpotensi tercemar dengan kesan sampingan darah.

iv. Lakukan ujian

Jika anda mempunyai HIV, dapatkan juga ujian darah untuk memeriksa hepatitis C. Anda mungkin dijangkiti tetapi belum mempunyai simptom yang ketara.

Sekiranya tidak pasti tentang status anda, berbincang dengan doktor. Anda boleh diperiksa, dirawat jika perlu, dan mengambil langkah-langkah untuk memastikan diri anda selamat.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  10 Tanda AMARAN Anda Mungkin Terkena Jangkitan HIV, 1 Dari 8 Orang Berisiko

  Jangkitan HIV boleh dilihat jika anda mengalami salah satu daripada simptom yang dinyatakan ini. Dapatkan nasihat doktor untuk rawatan seterusnya.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
  Ditulis oleh Farah Aziz

  Artikel lain untuk anda

  jangkitan hiv

  Adakah HIV Masih Lagi Satu Epidemik Global?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 28/11/2019 . 3 minit bacaan
  menyingkap mitos HIV

  Menyingkap Mitos HIV

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 18/04/2019 . 2 minit bacaan
  Mengenai HIV: Apa Yang Remaja Perlu Ketahui

  Mengenai HIV: Apa Yang Remaja Perlu Ketahui

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 17/04/2019 . 2 minit bacaan

  Salah Faham Biasa Mengenai HIV/AIDS

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhamad Firdaus Rahim
  Diterbitkan pada 13/11/2018 . 2 minit bacaan