home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Masa Depan Pengesanan Strok Kian Cerah: “Stroke Prediction Biomarker”, Sebuah Kaedah Mengesan Strok Melalui Mata

Masa Depan Pengesanan Strok Kian Cerah: “Stroke Prediction Biomarker”, Sebuah Kaedah Mengesan Strok Melalui Mata

Merdeka Awards 2018 baru sahaja melabuhkan tirainya pada tanggal 3 Disember 2018. Ramai tokoh-tokoh dalam pelbagai bidang telah berjaya merangkul anugerah-anugerah yang dipertandingkan mengikut kategori. Merdeka Awards ini mula dipertandingkan pada 27 Ogos 2007 dengan tujuan mengiktiraf individu atau organisasi yang telah banyak menyumbang kepada pembangunan negara dalam pelbagai sektor. Sesuai dengan namanya, Merdeka Awards merupakan anugerah yang sangat bermakna buat penerimanya dan menggambarkan satu kejayaan yang perlu diberi pengiktirafan yang khusus oleh negara seterusnya membuka jalan bagi penyelidik muda tempatan untuk belajar dan memberi sumbangan besar dalam bidang perubatan terutamanya di Malaysia.

Pada tahun 2018, legasi ini masih diteruskan dengan pengiktirafan puluhan tokoh-tokoh yang telah berjaya memberi impak yang besar dalam pelbagai bidang yang diceburi mereka. Seramai 3 orang anak muda tempatan telah dianugerahkan The Merdeka Award Grant for International Attachment yang diwujudkan untuk membantu para pengkaji muda untuk meneruskan usaha kajian mereka yang sekaligus mampu memberi sumbangan pada negara kelak. Mereka adalah Dr. Lee Tian Khoon, Dr. Ong Wee Jun dan Aishah Ismail.

Aishah Ismail, 29, merupakan seorang pelajar Phd di Pusat Penyelidikan Isyarat Neuro dan Pengimejan Pintar atau Centre for Intelligent Signal and Imaging Research (CISIR), Universiti Teknologi Petronas yang telah berjaya menemui satu alternatif untuk mengesan strok melalui mata pada peringkat awal sebelum ia melarat di mana kajian ini telah dimulakan oleh penyelia beliau, Profesor Madya Dr Tang Tong Boon. Aishah telah berjaya menghasilkan satu teknik yang dapat mengesan sesuatu tahap strok dan keadaan kritikalnya melalui penelitian terhadap aliran darah di dalam saraf mata. Ini merupakan satu titik tolak kepada penemuan alternatif pengesanan strok yang merupakan salah satu daripada penyakit berbahaya yang boleh membawa maut di negara kita.

Menurut kajian yang pernah dilaporkan oleh Hello Doktor pada 2018, antara punca kematian utama di Malaysia adalah penyakit jantung iskemik, jangkitan paru-paru (pneumonia), kemalangan jalan raya, kanser trakea, bronkus dan paru-paru serta tidak lain tidak bukan adalah penyakit serebrovaskular (strok). Ikuti artikel Apakah Punca Kematian di Malaysia untuk mengetahui lebih lanjut mengenai penyakit-penyakit utama yang menjadi beban kepada negara.

Hello Doktor berkesempatan menemubual Aishah Ismail tentang kajian beliau yang mampu memberi impak besar terhadap masa depan rawatan strok. Berikut merupakan bingkisan temubual tersebut.

Apakah itu strok?

Hello Doktor: Terlebih dahulu, boleh Aishah terangkan serba sedikit apakah itu strok?

Aishah Ismail: Serangan strok atau angin ahmar ini akan berlaku apabila otak tidak menerima bekalan darah yang secukupnya. Strok terdapat dalam dua keadaan iaitu penyumbatan atau “clots” dan pendarahan dalaman ataun“hemorrhage”. Penyumbatan merupakan kondisi di mana salur darah disekat oleh gumpalan darah kecil (clot) lalu menyebabkan darah tidak dapat mengalir ke otak. Pendarahan dalaman pula mmerujuk kepada kondisi saluran darah mengalami tekanan, lalu pecah. Namun begitu, serangan strok yang disebabkan oleh pendarahan dalaman adalah sangat rendah peratusannya malah tidak sekerap sepertimana serangan strok oleh faktor penyumbatan saluran darah. Kebanyakan kes strok yang berlaku adalah berpunca daripada clots dan banyak menyerang individu yang lebih berusia. Dalam kebanyakan kes melibatkan pesakit lebih berusia, kondisi penyumbatan merupakan penyebab utama serangan strok.

Hello Doktor: Serangan strok adalah sangat berbahaya dan wajar untuk kita kenalpasti petanda seseorang individu itu diserang strok. Boleh Aishah terangkan apakah simptom-simptom serangan strok yang dapat dilihat?

Aishah Ismail: Simptom strok hanya akan dapat dilihat selepas serangan strok itu sendiri telah berlaku. Antara simptom utama yang jelas adalah mulut menjadi senget, kesukaran bercakap dengan jelas, dan penglihatan menjadi kabur. Ini akan menyebabkan percakapan penderita strok akan menjadi pelat dan dalam beberapa kes, sukar untuk mengeluarkan percakapan. Seterusnya, simptom yang dapat kita lihat adalah sebelah sahaja bahagian muka akan kelihatan seperti jatuh. Selain itu, strok juga akan menyebabkan sebelah bahagian badan akan menjadi lemah lalu mengakibatkan kesukaran dalam pergerakan.

Hello Doktor: Seringkali kita dapat lihat atau dengar serangan strok akan berlaku pada golongan yang lebih berusia. Boleh Aishah jelaskan adakah serangan strok ini sebenarnya akan menyerang golongan yang lebih berusia sahaja ataupun ada golongan lain yang turut berisiko diserang strok?

Aishah Ismail: Ya, ada juga golongan lain yang berisiko menghidapi strok. Meskipun hakikatnya golongan tua lebih berisiko diserang strok, ada juga individu dari golongan lain yang turut berisiko menderita strok. Golongan tersebut adalah individu yang mempunyai tekanan darah tinggi dan diabetes.

Apakah itu “Stroke Prediction Biomarker”?

Hello Doktor: Apabila berbicara tentang strok dan rawatannya, apakah pandangan Aishah terhadap rawatan sedia ada pada masa kini yang ditawarkan di Malaysia?

Aishah Ismail: Di Malaysia, sekiranya seseorang individu itu diserang strok, perkara pertama yang akan dilakukan adalah melihat sejarah pesakit tersebut seperti adakah pesakit menghidap kencing manis ataupun tekanan darah tinggi, kemudian diikuti dengan kaedah imbasan seperti CT scan ataupun MRI bagi mengesan tahap sama ada kritikal atau tidak, dan di mana penyumbatan atau pendarahan dalaman dapat dikenalpasti lokasinya dalam bahagian otak. Berdasarkan kepada keputusan MRI, rawatan lanjut akan ditentukan sama ada dengan pengambilan ubat sahaja atau perlu melakukan pembedahan. Bagi saya, kaedah baru ini sangat hebat kerana keberkesanannya dalam mengesan secara tepat dan terperinci berkenaan penyumbatan atau pendarah di dalam otak. Akan tetapi, kaedah ini memakan masa dan utamanya hanya dilakukan setelah seseorang individu itu diserang strok. Itulah sebabnya kajian berkenaan “Stroke Prediction Biomarker” ini dilakukan dengan tujuan untuk mengesan sebelum terjadinya serangan strok.

Hello Doktor: Boleh Aishah ceritakan dengan lebih lanjut mengenai kajian Aishah berkenaan “Stroke Prediciton Biomarker” ini?

Aishah Ismail: “Stroke Prediction Biomarker” adalah sebuah kajian awal yang dilakukan oleh saya dengan harapan ia dapat menjadi satu alternatif yang lebih berkesan untuk mengesan strok pada kadar yang lebih awal. Ini bertujuan untuk memberi petunjuk yang lebih awal berkenaan tahap keterukan strok yang dihadapi oleh seseorang individu itu lalu dapat memberikannya rawatan yang lebih cepat sebelum menjadi lebih teruk. Kajian ini berpandukan kepada penelitian saraf mata seseorang individu bagi mengenalpasti tahap keterukan strok. Ini kerana mata merupakan organ yang akan mengalami impak sekiranya seseorang individu itu menderita strok atau pelbagai penyakit lain yang berkaitan dengan salur darah otak.

Hello Doktor: Pendek kata, kajian “Stroke Prediction Biomarker” ini bertumpukan kepada penelitian saraf mata. Boleh Aishah jelaskan dengan lebih mendalam bagaimanakah kaedah ini berfungsi?

Aishah Ismail: Kaedah ini akan dilakukan dengan menggunakan sebuah mesin yang dapat mengukur jumlah pengaliran darah di dalam saraf mata iaitu “optic nerve head”. Jika terdapat sebarang perubahan terhadap pengaliran darah yang normal daripada otak ke mata, mesin yang digunakan untuk kajian ini akan dapat mengesannya lalu memberikan petunjuk awal tentang kemungkinan berlakunya serangan strok. Mesin ini yang berfungsi mengukur pengaliran darah mata saraf mata sedang giat digunakan namun hanya berfokuskan kepada penyakit glaukoma. Istimewanya, mesin ini mengukur jumlah aliran darah didalam “optic nerve head” secara imbasan, tanpa sebarang penggunaan ubat mahupun suntikan yang lebih dikenali sebagai non-invasive.

Hello Doktor: Berdasarkan kajian yang telah dibuat oleh Aishah, bagamanakah tahap keberkesanan kaedah “Stroke Prediction Biomarker” ini?

Aishah Ismail: Saya telah menjalankan kaedah ini ke atas haiwan dan kajian awal ini menunjukkan hasil yang positif. Kajian ini dilakukan dengan memberikan elemen-elemen strok kepada haiwan dan kemudian ia akan diteliti melalui matanya untuk melihat sama ada terdapat perubahan pada jumlah pengaliran darah didalam “optic nerve head” pada sebelum dan ketika diserang strok. Hasilnya, memang terdapat perubahan yang ketara semasa fasa tersebut. Ketika ini pula, saya sedang berusaha untuk mengelaskan fasa stroke dengan menggunakan pendekatan kejuruteraan seterusnya mengaplikasikan kaedah ini untuk mengesan stroke terhadap manusia. Dan sebagai jangkaan, kaedah ini mempunyai potensi yang sangat tinggi untuk berjaya. Oleh itu, saya ingin meneruskan usaha untuk melakukan kajian ini dan membuktikan bahawa stroke dapat dikesan pada peringkat awal melalui mata.

Hello Doktor: Kajian yang dilakukan oleh Aishah nampaknya mempunyai potensi yang begitu tinggi dan telahpun terbukti berjaya dilakukan terhadap model haiwan. Diharapkan Aishah terus cekal meneruskan usaha menjalankan kajian yang bakal mengubah landskap masa depan rawatan strok di persada dunia. Sebagai penutup bicara, boleh Aishah memberi suatu bentuk pesanan kepada individu di luar sana berkenaan kepentingan mempunyai pengetahuan yang mendalam mengenai strok?

Aishah Ismail: Terima kasih Hello Doktor. Pada hemat saya, orang ramai di luar sana perlu mengetahui sedikit sebanyak mengenai strok kerana ia merupakan antara punca kematian utama yang mencatatkan peratusan yang tinggi di dunia. Pendek kata, serangan strok adalah sangat berbahaya dan perlu dipandang serius terhadap simptom dan akibatnya. Diharapkan kajian saya berkenaan “Stroke Prediction Biomarker” ini dapat membuka mata orang ramai mengenai kepentingan dalam mengesan strok pada peringkat awal dengan tujuan utama iaitu mengelakkan serangan stroke seterusnya mengurangkan kadar kecacatan dan kematian yang disebabkan oleh strok.

Tuntasnya, usaha Aishah untuk menjayakan kajian ini adalah sangat murni dan wajar diberikan pengiktirafan yang sewajarnya. Tidak hairanlah mengapa Merdeka Awards 2018 memilih beliau sebagai antara penerima The Merdeka Award Grant for International Attachment pada tahun 2018 di atas kajian beliau iaitu “Stroke Prediction Biomarker” yang mempunyai potensi yang sangat tinggi dan bakal mencetuskan impak terhadap masa depan rawatan strok.

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis, atau rawatan.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Gambar penulis
Maklumat perubatan disemak oleh Dr. Shelby
Ditulis oleh Ahmad Farid
Disemak pada 30/01/2019
x