home

What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other

Budak Terperangkap Dalam Kereta, Apa Harus Anda Lakukan?

Budak Terperangkap Dalam Kereta, Apa Harus Anda Lakukan?

Ketika menghampiri kawasan parkir, anda ternampak kanak-kanak terperangkap di dalam kereta ketika cuaca panas. Paling utama, tiada individu dewasa bersamanya. Jadi apa yang harus anda lakukan?

Suhu meningkat pantas

Boleh dikatakan kebanyakan individu yang mempunyai kereta, pasti akan meninggalkan atau membiarkan sesuatu yang tidak ingin dibawa bersama di dalam kereta seperti buku, kasut atau baju.

Pernah tak anda meninggalkan sebarang makanan mahupun minuman di dalam kereta? Mungkin coklat atau botol yang berisi air? Jika pernah, apakah yang terjadi kepada coklat atau air di dalam botol tersebut? Coklat menjadi cair dan air menjadi panas, bukan?

Mungkin anda tidak sedar tentang keadaan ini, tetapi sebenarnya suhu di dalam kereta yang ditinggalkan akan lebih cepat panas berbanding keadaan suhu di luar kereta. Malahan suhu di dalam sebuah kereta yang diparkir boleh menjadi 30℃ lebih panas berbanding suhu di luar kereta. Ini bermakna jika suhu di luar adalah 30℃, ini bermakna suhu di dalam kereta boleh mencapai lebih 60℃. Panas!

Anda mungkin akan mengatakan bahawa anda meletakkan kereta anda di parkir berbumbung, walau bagaimanapun, ia tidak bermakna suhu dalam kenderaan anda tidak akan meningkat. Walau di mana pun anda meletakkan kereta anda, parkir berbumbung atau tidak, suhu di dalam kereta boleh meningkat ke paras bahaya dengan cepat, malah turut mengundang maut.

Fakta yang perlu anda tahu

Bayangkan keadaan seorang kanak-kanak mahupun bayi yang ditinggalkan di dalam kereta dalam situasi seperti di atas, mereka boleh menjadi tertekan, mengalami dehidrasi dan boleh berdepan dengan kehilangan nyawa akibat kegagalan fungsi organ.

Berikut adalah apa yang anda perlu ketahui mengenai keadaan terperangkap di dalam kereta:

 • Dalam cuaca panas, suhu di dalam kereta yang diparkir boleh meningkat sehingga 40℃ lebih panas daripada suhu di luar dan kebiasaannya suhu ini boleh meningkat dalam tempoh masa lima minit pertama selepas anda mematikan enjin
 • Suhu panas yang berlebihan di dalam kereta boleh menyebabkan seorang kanak-kanak yang terperangkap boleh berhadapan dengan keadaan dehidrasi mendadak, strok haba, dan mati lemas
 • Semakin kecil usia kanak-kanak yang terperangkap di dalam kereta, bermakna semakin tinggi risiko untuk dirinya mengalami sensitiviti akibat strok haba dan semakin cepat masalah dehidrasi akan berlaku
 • Walaupun anda mungkin meletakkan kereta anda di bawah kawasan berbumbung, namun, kematian disebabkan strok haba masih berisiko untuk berlaku. Jadi elakkan daripada meninggalkan anak walaupun di parkir berbumbung
 • Kematian disebabkan strok haba menjadi punca utama kematian berkaitan kenderaan yang tidak melibatkan kemalangan kepada kanak-kanak di bawah usia 15 tahun
 • Strok haba boleh berlaku apabila badan tidak berkeupayaan untuk menyejukkan diri dengan cepat
 • Badan seorang kanak-kanak akan memanas antara tiga hingga lima kali lebih cepat berbanding individu dewasa
  • Apabila terperangkap di dalam kereta dengan suhu yang panas, organ utama kanak-kanak akan berhenti berfungsi apabila suhu badan mencapai 40℃
  • Seorang kanak-kanak boleh mauti apabila suhu badannya mencapai 42℃
 • Menurunkan tingkap kereta pada 5 sentimeter (cm) atau lebih tidak mendatangkan impak yang besar terhadap penurunan haba kereta. Penyaman udara juga hanya memberikan impak penyejukan yang sedikit selepas enjin kereta anda dimatikan
 • Warna hiasan dalaman kereta atau kerusi tidak memberikan kesan kepada peningkatan haba kereta
 • Kereta bersaiz besar tetap akan berdepan isu peningkatkan haba pada kadar yang sama seperti kereta bersaiz kecil atau sederhana. Jangan berasa selamat jika kenderaan anda adalah sebuah MPV, masalah strok haba, dehidrasi atau mati lemas tetap berisiko untuk berlaku

Tindakan yang perlu dilakukan jika terlihat kanak-kanak terperangkap

Bagaimana kalau anda terlihat seorang kanak-kanak berada di dalam kereta secara berseorangan? Apakah yang perlu anda lakukan? Adakah anda boleh untuk terus memecahkan tingkap kereta tersebut?

Sabar, jangan sewenang-wenangnya memecahkan cermin sesebuah kereta, okay? Nanti takut disabitkan kesalahan dibawah Seksyen 427 Kanun Keseksaan. Haaa…seperti kes individu memecahkan cermin kereta kerana tidak berpuas hati. Boleh dikenakan hukuman penjara!

Jadi, berikut adalah beberapa langkah yang boleh/perlu anda lakukan jika berdepan dengan situasi kanak-kanak terperangkap di dalam kereta:

Cari ibu bapa atau individu dewasa

Jika anda melihat atau ternampak kanak-kanak berada dalam kereta sendirian, perkara pertama yang perlu anda lakukan adalah untuk cuba mencari ibu bapa atau individu dewasa yang bersama dengan kanak-kanak terbabit. Sesungguhnya, pengawasan individu dewasa merupakan satu cara terbaik untuk memastikan kanak-kanak berada dalam situasi selamat dalam kebanyakan situasi.

Seperti yang telah dinyatakan, kanak-kanak yang ditinggalkan bersendirian di dalam kereta berdepan dengan risiko tinggi untuk mengalami beberapa perkara berbahaya yang boleh mengancam nyawa, termasuklah strok haba.

Pihak berkuasa

Sekiranya anda tidak dapat mencari ibu bapa atau individu dewasa sekitar yang bertanggungjawab ke atas kanak-kanak tersebut, langkah yang terbaik adalah untuk menghubungi pihak berkuasa seperti polis untuk membantu keadaan tersebut.

Mungkin bagi sesetengah individu berasakan tindakan menghubungi pihak berkuasa adalah tindakan yang berlebihan. Tetapi pastinya anda tidak mahu bertindak sendirian dan mungkin akan menerima kesan negatif akibat daripada keputusan anda tersebut, bukan?

Jadi, perkara terbaik yang boleh anda lakukan adalah untuk menghubungi pihak berkuasa. Selebihnya, biarkan pihak berkuasa untuk menjalankan tanggungjawab mereka dengan sebaiknya.

Jangan biarkan

Apabila melihat terdapat kanak-kanak yang berada di dalam kereta sendirian, jangan ambil sikap tidak peduli. Sekurangnya, anda boleh menunjukkan keprihatinan anda dengan bertanyakan usia kanak-kanak tersebut, berapa lama sudah ditinggalkan di dalam kereta dan ke mana perginya ibu bapa atau penjaga kanak-kanak terbabit; sekiranya mereka sudah cukup besar untuk bercakap dengan anda.

Berdepan dengan situasi kanak-kanak yang cukup besar untuk bercakap, sekurang-kurangnya anda boleh mencuba untuk mencari ibu bapa atau penjaga mereka terlebih dahulu sebelum menghubungi pihak berkuasa. Tindakan ini adalah bagi mengurangkan kesan traumatik yang mungkin akan berlaku. Apa yang penting, dalam apa-apa situasi sekali pun, jangan sekali-kali mengambil sikap tidak endah sekiranya terlihat kanak-kanak seorang diri di dalam kereta.

Keadaan terdesak

Sekiranya kanak-kanak di dalam kereta tersebut kelihatan sudah tidak bermaya, kelesuan haba dan tiada individu dewasa lain atau penjaga berdekatan, hubungi pihak berkuasa dengan segera.

Semasa sedang berhubung dengan pihak berkuasa, pasti anda menyatakan keadaan semasa kanak-kanak tersebut. Jangan lupa untuk memberitahu kepada pihak berkuasa di talian telefon tersebut bahawa anda akan cuba memeriksa pintu kenderaan sama ada berkunci ataupun tidak.

Jika tidak berkunci, bukakan semua pintu kereta untuk menyejukkan keadaan di dalam kereta. Sekiranya kanak-kanak yang berada di dalam kereta itu seperti mengalami tekanan dan sedang berada dalam kerusi bayi (car seat), keluarkan mereka dan bawa ke tempat berbumbung.

Pecahkan cermin kereta

Tetapi jika pintu kereta berkunci dan kanak-kanak tersebut tampak dalam keadaan bahaya seperti tidak memberikan sebarang respon atau pucat, maklumkan kepada pihak berkuasa bahawa anda akan cuba memecahkan cermin kereta tersebut.

Jika anda perlu memecahkan cermin, pastikan anda memilih cermin pintu yang jauh daripada kanak-kanak tersebut, ia adalah untuk mengelakkan sebarang kecederaan daripada berlaku. Nampak seperti mudah, tetapi memecahkan cermin kereta adalah satu perkara yang lebih sukar untuk dilakukan, namun, teruskan mencuba.

Anda mungkin tidak berkeupayaan untuk memecahkan cermin, oleh itu cuba untuk memilih bahagian cermin di atas kedudukan kunci pintu untuk membuat lubang. Ini adalah untuk memudahkan anda menarik kunci pintu dan dapat mengeluarkan mangsa.

Sekiranya anda berasakan anda tidak mampu melakukannya seorang diri, dapatkan bantuan individu di sekitar anda. Sebolehnya tidak kira apa yang anda lakukan dalam situasi ini, pastikan anda dapat untuk terus kekal berhubung dengan pihak berkuasa.

Kesimpulan

Sudah terlalu banyak kes kematian yang melibatkan kanak-kanak atau bayi yang ditinggalkan mahupun terperangkap di dalam kereta. Bukan mahu meletakkan 100 peratus kesalahan kepada ibu bapa, tetapi kebiasaannya kes ini berlaku adalah akibat kecuaian.

Jadilah ibu bapa atau penjaga yang bertanggungjawab. Jangan pernah tinggalkan anak di dalam kereta sendirian tanpa pengawasan individu dewasa lain walau apa juga alasan anda. Bak kata peribahasa, sesal dulu pendapatan, sesal kemudian tidak ada gunanya.

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis, atau rawatan.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Asyikin Md Isa Disemak pada 15/06/2020
Disemak secara perubatan oleh Dr. Joseph Tan