PMS Menjejaskan Produktiviti Kerja, Bagaimana Menguruskannya?

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 14/07/2020 . 2 minit bacaan
Share now

Sindrom Prahaid (PMS) ditakrifkan sebagai pengulangan kitaran simptom fizikal, psikologi, atau tingkah laku yang muncul selepas ovulasi dan diselesaikan dengan permulaan haid. Simptom-simptom ini cukup teruk untuk mengganggu hubungan peribadi, aktiviti sosial, atau prestasi kerja seseorang.

Berdasarkan kajian PMS in the Workplace, lebih 150 simptom fizikal dan tingkah laku yang telah dikaitkan dengan PMS. Oleh itu, kebanyakan wanita mengalami sekurang-kurangnya satu simptom dalam hidup mereka.

Walau bagaimanapun, aduan yang paling kerap dikaitkan dengan PMS yang mempengaruhi prestasi kerja termasuk sakit kepala, kesakitan, kerengsaan, sakit belakang, insomnia, kekejangan, sakit otot umum, dan keletihan. Simptom PMS biasanya berbeza-beza dalam sifat dan keamatan dari kitaran ke kitaran dan boleh dikategorikan sebagai perubahan dalam afektif, kognitif (atau prestasi), atau fungsi somatik.

Tip Menghadapi PMS di Tempat Kerja

Menangani simptom PMS di tempat kerja boleh menjadi suatu kesukaran. Anda mungkin mendapati tingkah laku rakan sekerja yang lebih menjengkelkan. Isu penumpuan atau sakit kepala boleh bersama-sama dengan produktiviti anda. Anda mungkin berasa letih dan ingin tidur di meja anda. Kekejangan mungkin tidak dapat ditahan sehingga anda tidak dapat bergerak. Sekiranya anda mengalami simptom fizikal yang teruk, anda mungkin perlu mengambil cuti sakit.

Berikut beberapa langkah yang boleh anda ambil untuk mengurangkan simptom fizikal dan emosi PMS dan belajar bagaimana untuk mengatasinya.

1. Ketahui kitaran anda

Langkah pertama adalah mengenali kenaikan dan penurunan (ups and downs) kitaran anda. Ovulasi bermula pada hari ke-14. Ini diikuti dengan penurunan estrogen dan kenaikan progesteron. Daripada saat itu tubuh wanita sedang berdepan dengan hormon yang tidak stabil (rollercoaster) . Kemarahan dan kesunyian adalah sebahagiannya. Selain itu adalah penurunan drastik dalam tenaga, dan ini membawa kepada keletihan dan mengantuk dan boleh menyebabkan penurunan produktiviti kerja anda.

Sebaik sahaja mengetahui tentang fasa kitaran haid, anda boleh menyesuaikan tingkah laku anda dengan sewajarnya. Ini akan menghalang anda daripada menimbulkan konflik di tempat kerja.

2. Kekalkan gaya hidup sihat

PMS tidak wujud dalam selama 12 hingga 14 hari dalam sebulan. Semua yang anda lakukan sepanjang bulan memainkan peranan. Diet yang tidak baik, kurang senaman, merokok, dan alkohol yang berlebihan memburukkan simptom. Lakukan beberapa perubahan dalam gaya hidup anda akan membantu mengurangkan simptom PMS.

3. Dapatkan tidur secukupnya

Kebanyakan orang dewasa memerlukan antara 7 hingga 9 jam masa tidur, dan ramai di antara kita tidak mendapatnya. Matlamat untuk mendapatkan sekurang-kurangnya lapan jam semasa tempoh haid anda. Kekurangan tidur boleh memburukkan simptom anda.

4. Mengambil ubat-ubatan

Sesetengah ubat, termasuk pil perancang (pil kawalan kelahiran) dan antidepresan boleh membantu melegakan simptom PMS. Sekiranya simptom anda teruk, anda mungkin mahu bercakap dengan doktor anda mengenai ubat-ubatan ini. Doktor anda boleh membantu anda mempertimbangkan antara manfaat dan risiko kesan sampingan yang berpotensi. Ubat bukan preskripsi, seperti ibuprofen, naproxen, aspirin, dan vitamin, juga boleh membantu melegakan simptom PMS.

5. Bincangkan PMS anda dengan pengurus anda

Sekiranya PMS anda memberi kesan kepada kehidupan kerja, anda mungkin ingin membincangkannya dengan bos anda. Ini mungkin memalukan, terutamanya jika anda mempunyai bos lelaki, tetapi penting untuk memaklumkan perkara yang berlaku semasa “tempoh haid” bukan hasil daripada prestasi yang buruk. Anda mungkin boleh membuat perancangan tugasan kerja apabila menghadapi PMS yang teruk atau mengambil cuti pada hari berkenaan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Setiap Kali Sebelum Haid Mesti Rasa Pening Kepala? Ini Puncanya, #8 SANGAT Mengejutkan!

  10 punca pening kepala sebelum haid yang TIDAK RAMAI orang tahu! Alamak! Normal atau tidak? Nombor 8 pasti sangat mengejutkan anda!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nana Muhammad
  Haid, Kesihatan Wanita 24/08/2020 . 3 minit bacaan

  Rasa Kejang Atau Sakit Setiap Kali Haid? Jangan Risau, Cuba Buat 11 Cara Ini!

  Rasa kejang atau sakit ketika haid adalah perkara biasa ketika datang bulan. Jika terlalu teruk, boleh cuba 11 cara ini untuk mengurangkannya!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Haid, Kesihatan Wanita 01/04/2019 . 3 minit bacaan

  Normal Ke Kalau Perut Kembung Ketika Haid? Cuba 7 Cara Atasinya Ini Di Rumah!

  Masalah perut kembung ketika haid atau senggugut sering menghantui wanita di seluruh dunia. Kami kongsikan punca senggugut ketika haid dan 7 cara atasinya.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Amy
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Kesihatan Wanita, Kesihatan Wanita Lain 22/01/2019 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  rasa gelisah

  Alami Kegelisahan Setiap Kali Nak Period? Usah Bimbang, Ada Cara Untuk Atasinya

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 26/01/2021 . 4 minit bacaan
  tanda-tanda kehamilan atau PMS

  Macam Sakit Senggugut Tapi Tak Period, Jangan Keliru Dengan PMS & Tanda Kehamilan!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 30/11/2020 . 3 minit bacaan
  mitos haid wanita

  Jangan Mandi Semasa Datang Bulan Sebab Boleh Mandul, Usah Tertipu Dengan Mitos Haid Ini!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 23/11/2020 . 3 minit bacaan
  perut kembung ketika haid

  Tak Selesa Setiap Kali Datang Haid, Perut Mesti Kembung! Bagaimana Ingin Cegah?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 05/11/2020 . 3 minit bacaan