home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

PMS Menjejaskan Produktiviti Kerja, Bagaimana Menguruskannya?

PMS Menjejaskan Produktiviti Kerja, Bagaimana Menguruskannya?

Sindrom Prahaid (PMS) ditakrifkan sebagai pengulangan kitaran simptom fizikal, psikologi, atau tingkah laku yang muncul selepas ovulasi dan diselesaikan dengan permulaan haid. Simptom-simptom ini cukup teruk untuk mengganggu hubungan peribadi, aktiviti sosial, atau prestasi kerja seseorang.

Berdasarkan kajian PMS in the Workplace, lebih 150 simptom fizikal dan tingkah laku yang telah dikaitkan dengan PMS. Oleh itu, kebanyakan wanita mengalami sekurang-kurangnya satu simptom dalam hidup mereka.

Walau bagaimanapun, aduan yang paling kerap dikaitkan dengan PMS yang mempengaruhi prestasi kerja termasuk sakit kepala, kesakitan, kerengsaan, sakit belakang, insomnia, kekejangan, sakit otot umum, dan keletihan. Simptom PMS biasanya berbeza-beza dalam sifat dan keamatan dari kitaran ke kitaran dan boleh dikategorikan sebagai perubahan dalam afektif, kognitif (atau prestasi), atau fungsi somatik.

Tip Menghadapi PMS di Tempat Kerja

Menangani simptom PMS di tempat kerja boleh menjadi suatu kesukaran. Anda mungkin mendapati tingkah laku rakan sekerja yang lebih menjengkelkan. Isu penumpuan atau sakit kepala boleh bersama-sama dengan produktiviti anda. Anda mungkin berasa letih dan ingin tidur di meja anda. Kekejangan mungkin tidak dapat ditahan sehingga anda tidak dapat bergerak. Sekiranya anda mengalami simptom fizikal yang teruk, anda mungkin perlu mengambil cuti sakit.

Berikut beberapa langkah yang boleh anda ambil untuk mengurangkan simptom fizikal dan emosi PMS dan belajar bagaimana untuk mengatasinya.

1. Ketahui kitaran anda

Langkah pertama adalah mengenali kenaikan dan penurunan (ups and downs) kitaran anda. Ovulasi bermula pada hari ke-14. Ini diikuti dengan penurunan estrogen dan kenaikan progesteron. Daripada saat itu tubuh wanita sedang berdepan dengan hormon yang tidak stabil (rollercoaster) . Kemarahan dan kesunyian adalah sebahagiannya. Selain itu adalah penurunan drastik dalam tenaga, dan ini membawa kepada keletihan dan mengantuk dan boleh menyebabkan penurunan produktiviti kerja anda.

Sebaik sahaja mengetahui tentang fasa kitaran haid, anda boleh menyesuaikan tingkah laku anda dengan sewajarnya. Ini akan menghalang anda daripada menimbulkan konflik di tempat kerja.

2. Kekalkan gaya hidup sihat

PMS tidak wujud dalam selama 12 hingga 14 hari dalam sebulan. Semua yang anda lakukan sepanjang bulan memainkan peranan. Diet yang tidak baik, kurang senaman, merokok, dan alkohol yang berlebihan memburukkan simptom. Lakukan beberapa perubahan dalam gaya hidup anda akan membantu mengurangkan simptom PMS.

3. Dapatkan tidur secukupnya

Kebanyakan orang dewasa memerlukan antara 7 hingga 9 jam masa tidur, dan ramai di antara kita tidak mendapatnya. Matlamat untuk mendapatkan sekurang-kurangnya lapan jam semasa tempoh haid anda. Kekurangan tidur boleh memburukkan simptom anda.

4. Mengambil ubat-ubatan

Sesetengah ubat, termasuk pil perancang (pil kawalan kelahiran) dan antidepresan boleh membantu melegakan simptom PMS. Sekiranya simptom anda teruk, anda mungkin mahu bercakap dengan doktor anda mengenai ubat-ubatan ini. Doktor anda boleh membantu anda mempertimbangkan antara manfaat dan risiko kesan sampingan yang berpotensi. Ubat bukan preskripsi, seperti ibuprofen, naproxen, aspirin, dan vitamin, juga boleh membantu melegakan simptom PMS.

5. Bincangkan PMS anda dengan pengurus anda

Sekiranya PMS anda memberi kesan kepada kehidupan kerja, anda mungkin ingin membincangkannya dengan bos anda. Ini mungkin memalukan, terutamanya jika anda mempunyai bos lelaki, tetapi penting untuk memaklumkan perkara yang berlaku semasa “tempoh haid” bukan hasil daripada prestasi yang buruk. Anda mungkin boleh membuat perancangan tugasan kerja apabila menghadapi PMS yang teruk atau mengambil cuti pada hari berkenaan.

Kalkulator Ovulasi

Kalkulator Ovulasi

Memantau kitaran haid, menentukan waktu kesuburan dan lebih membantu anda untuk merancang kehamilan dengan baik.

Kalkulator Ovulasi

Memantau kitaran haid, menentukan waktu kesuburan dan lebih membantu anda untuk merancang kehamilan dengan baik.

Kalkulator Ovulasi

Panjang Kitaran

(hari)

28

Objektif

(hari)

7

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

PMS in the workplace. An occupational health nurse’s guide to premenstrual syndrome. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11760268 Accessed on Mac 14, 2019.

PMS in the workplace. https://journals.sagepub.com/doi/pdf/10.1177/216507990104900203 Accessed on Mac 14, 2019.

PMS Symptoms: How to Cope at Work When They’re Bad https://fairygodboss.com/articles/symptoms-of-pms Accessed on Mac 14, 2019.

How to Handle PMS in the Workplace https://www.careeraddict.com/handle-pms-in-the-workplace Accessed on Mac 14, 2019.

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Farah Aziz Disemak pada 14/07/2020
Disemak secara perubatan oleh Dr. Amy Kor
x