What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other

Mengapa Haid Tidak Teratur Sewaktu Bercuti?

Mengapa Haid Tidak Teratur Sewaktu Bercuti?

Ketika anda sedang bercuti atau melakukan perjalanan jauh, anda pasti mempersiapkan diri dengan segala kemungkinan, termasuk menghintung hari haid akan datang. Jika haid anda dikira akan muncul bertepatan dengan jadual perjalanan, anda tentu akan mempersiapkan diri dengan pad mahupun ubat untuk sakit senggugut. Namun, sebaliknya anda berkemungkinan besar lewat datang haid atau mengalami kitaran haid tidak teratur sewaktu perjalanan jauh.

Sebenarnya, apa yang menyebabkan anda lewat datang haid sewaktu mengembara? Ketahui jawapannya dalam artikel ini.

Punca haid tidak teratur sewaktu perjalanan jauh

Sewaktu perjalanan jauh atau percutian, akan ada perubahan dalam tubuh anda yang boleh mempengaruhi kitaran haid, antaranya:

1. Perubahan ritma sirkadian

Tubuh anda memiliki jam biologi yang disebut dengan ritma sirkadian. Jam biologi tubuh ini berperanan penting untuk mengatur hormon yang bertanggungjawab untuk kitaran bangun-tidur dan membantu fungsi organ tubuh.

Perjalanan jauh atau bahkan ke luar negeri yang biasanya memakan waktu cukup lama menyebabkan anda perlu menyesuaikan diri dengan perubahan zon waktu di tempat baru. Perjalanan panjang juga boleh menyebabkan kitaran tidur berubah mendadak dan anda menjadi kurang tidur. Akibatnya, ritma sirkadian pada tubuh akan berubah.

Ritma sirkadian yang berubah boleh mempengaruhi hormon yang mengatur kitaran haid. Haid yang sepatutnya terjadi hari ini atau lusa, jadi terlewat sehingga beberapa hari.

2. Rasa tekanan dan cemas

Waktu percutian sepatutnya menjadi cara untuk menghilangkan stres. Namun, tidak semestinya itu yang berlaku. Rasa cemas kerap kali muncul, terutamanya sewaktu dalam perjalanan. Apatah lagi jika terjadi perkara di luar jangkaaan sewaktu bercuti. Sudah pasti anda berasa tertekan dan cemas.

Tekanan dan rasa cemas boleh mempengaruhi hipotalamus otak. Bahagian otak ini merupakan pusat kawalan hormon yang mengatur kitaran haid. Tekanan dan cemas boleh menghalang hormon yang menyebabkan ovulasi, Jadi, jangan berasa aneh jika haid tidak teratur sewaktu atau selepas musim cuti anda.

Untuk menghindari atau mengatasi stres dan cemas sewaktu bercuti, pastikan anda membuat rancangan perjalanan yang sesuai. Nikmati waktu perjalanan dengan positif dan cuba untuk menenangkan fikiran dan otot tubuh yang tegang dengan latihan pernafasan.

3. Jatuh sakit sewaktu atau setelah perjalanan

Waktu percutian memerlukan anda menyiapkan barang-barang untuk bermusafir, duduk lama dalam kereta atau pesawat, mundar-mandir mencari buah tangan atau melawati tempat-tempat istimewa. Semua aktiviti yang anda lakukan sewaktu bercuti boleh membuatkan tubuh menjadi penat.

Bahkan, percutian juga boleh membuat anda jatuh sakit, terutamanya jika anda duduk bersebelahan dengan mereka yang mengalami flu atau selesema. Kedua-dua penyakit ini sangat mudah berjangkit.

Walaupun anda tidak berasa stres atau cemas sewaktu bercuti, badan anda bertindak lebih aktif daripada rutin biasa. Keadaan tubuh yang terlalu penat boleh menyebabkan kitaran haid tidak teratur.

Untuk mencegah tubuh anda daripada sakit, pastikan anda mengamalkan diet yang sihat dan minum air secukupnya. Anda boleh mengambil suplemen tambahan untuk meningkatkan kekebalan tubuh. Dan jangan lupa untuk mendapatkan rehat yang mencukupi.

Kalkulator Ovulasi

Kalkulator Ovulasi

Memantau kitaran haid, menentukan waktu kesuburan dan lebih membantu anda untuk merancang kehamilan dengan baik.

Kalkulator Ovulasi

Memantau kitaran haid, menentukan waktu kesuburan dan lebih membantu anda untuk merancang kehamilan dengan baik.

Kalkulator Ovulasi

Panjang Kitaran

(hari)

28

Objektif

(hari)

7

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

Can Traveling Really Make Your Period Late? https://www.self.com/story/traveling-late-period. Diakses pada 18 September 2018.

So That’s Why Traveling Messes With Your Periodhttps://www.huffingtonpost.com/entry/travel-period_us_58d3faeae4b0b22b0d1ab509. Diakses pada 18 September 2018.

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Helma Hassan Disemak pada 01/12/2019
Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor