home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Gaya Yoga Mengurangkan Kekejangan Menstruasi

Gaya Yoga Mengurangkan Kekejangan Menstruasi

Wanita dipuji sebagai ciptaan Tuhan yang paling indah. Mereka cantik, cerdas, lembut, penyayang dan lucu sehingga satu masa setiap bulan apabila mereka berubah menjadi seorang yang sukar diramal. Oleh itu, lelaki akan berkata “Anda datang bulan lagi?” Dengan itu dikatakan, kekejangan haid membawa ketidakselesaan yang melampau kepada wanita. Artikel di bawah ini akan memperkenalkan wanita dengan beberapa senaman Yoga untuk mengurangkan kesakitan haid mereka.

Dymenorrhea (Senggugut) atau sakit haid biasanya berlaku di bawah bahagian abdomen dan bahagian bawah punggung. Ia datang sebelum haid sebagai isyarat, boleh kekal bersama anda untuk beberapa hari akan datang, kemudian hilang apabila period berakhir. Kekejangan haid boleh dicetuskan oleh tekanan dan disebabkan pengecutan rahim. Yoga disyorkan oleh pakar sebagai terapi relaksasi untuk kekejangan haid. Di bawah 5 pergerakan yoga boleh melegakan senggugut anda dan cukup mudah sebagai permulaan.

Gaya kanak-kanak liar
Gaya yoga ini sangat baik untuk ketegangan belakang. Letakkan lutut di lantai dan dapatkannya lebih luas, bersandar badan anda ke hadapan sehingga ia menyentuh lantai, turunkan dan cuba untuk mencapai sejauh yang boleh dengan jari anda. Pusingkan kepala anda ke satu sisi, rehat selama 5 nafas dalam panjang, kemudian beralih ke bahagian yang bertentangan dan rehat untuk 5 nafas lagi. Anda boleh mengulangi gaya ini sebanyak mana yang anda mahu.

Sudut terikat
Duduk dengan kaki lurus di hadapan badan anda. Bengkokkan lutut anda dan bawa tumit ke pinggul anda selagi anda boleh. Dapatkan jari kaki terbesar dengan ibu jari dan telunjuk anda. Duduk dalam gaya ini selama 1 hingga 5 minit seperti yang kehendaki, ingat untuk menghirup dan menghembus nafas secara mendalam. Selepas beberapa pengulangan, angkat lutut anda dan kembalikan kaki anda ke kedudukan normal.

Gaya Camel
Berlutut lurus di atas lantai dan lengkungkan punggung anda sedikit ke depan. Jarak antara lutut 2 hendaklah sama dengan lebar pinggang anda. Letakkan kaki anda kuat di atas tanah, hembus nafas, tolak dada anda ke atas dan rehatkan tangan anda di bahagian belakang pinggul anda. Perlahan-lahan menghirup dan menghembus nafas sambil meregangkan badan depan anda. Langkah seterusnya akan sukar bagi sesetengah orang kerana memerlukan sedikit kelonggaran. Ambil tangan anda dari pinggul anda dan tekan pada tumit anda. Kempiskan perut anda untuk betul-betul mengecut dan stabilkan teras. Pandang siling dan mula bernafas. Anda boleh melakukan gaya ini selama 30 – 60 saat pada satu masa, ia boleh memperbaiki postur anda dan menguatkan otot belakang anda jika berlatih setiap hari.

Gaya Moose

Lakukan cangkungan penuh dengan kaki anda berdekatan. Jika anda mengalami kesukaran untuk mencari keseimbangan, cuba kempiskan otot perut anda dan tetap fokus, jika tidak, anda boleh meletakkan selimut di bawah tumit anda untuk sokongan. Pusingkan badan anda ke kanan kemudian lipatkan tangan anda di sekitar kaki anda dan kuncikannya di belakang anda. Menarik nafas dan menghembus nafas, kekalkan dalam kedudukan ini selama 30 hingga 60 saat dan kemudian beralih sisi. Gaya khusus ini boleh meningkatkan bahu dan ketegangan belakang.

Kalkulator Ovulasi

Kalkulator Ovulasi

Memantau kitaran haid, menentukan waktu kesuburan dan lebih membantu anda untuk merancang kehamilan dengan baik.

Kalkulator Ovulasi

Memantau kitaran haid, menentukan waktu kesuburan dan lebih membantu anda untuk merancang kehamilan dengan baik.

Kalkulator Ovulasi

Panjang Kitaran

(hari)

28

Objektif

(hari)

7

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

4 Yoga Poses to Ease Menstrual Cramps. http://www.active.com/fitness/articles/4-yoga-poses-to-ease-menstrual-cramps acessed March 18, 2017

Yoga for Menstruation. http://www.yogajournal.com/category/poses/yoga-by-benefit/menstruation/ acessed March 18, 2017

Crush Those Cramps With These 5 Yoga Poses. https://www.popsugar.com/fitness/Yoga-Poses-Relieve-Cramps-131470 acessed March 18, 2017

Gambar penulis
Ditulis oleh Farah Aziz pada 04/04/2018
Maklumat perubatan disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
x