home

What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other

5 Tip Kesihatan Faraj

5 Tip Kesihatan Faraj

Faraj yang sihat adalah asas kesihatan dan kesejahteraan seksual. Dengan mengamalkan tabiat dan kesedaran yang sihat, mungkin untuk mengelakkan gatal-gatal, ruam, dan jangkitan. Bagaimana untuk memastikan faraj dalam keadaan sihat? Lihat artikel ini.

1. Makan Probiotik

Walaupun berkhasiat, diet yang seimbang adalah penting untuk kesihatan reproduktif, probiotik mempunyai peranan yang sangat istimewa. Saluran faraj mempunyai tahap bakteria baik yang menjaga kesihatannya. Paling penting, ini termasuk bakteria Lactobacillus. Penyelidikan juga membuat spekulasi bahawa jumlah bakteria yang tidak mencukupi dalam faraj boleh menyebabkan kecenderungan yang lebih besar kepada jangkitan, dari jangkitan yis kepada HIV jenis 1. Jadi, jika anda ingin mengoptimumkan kesihatan faraj anda, makan makanan yang kaya dengan bakteria probiotik.

2. Elakkan produk kesihatan feminin

Kebanyakan sabun secara asasnya semula jadi, sementara pH faraj semulajadi cenderung berasid. Apabila anda mencuci faraj dengan sabun terlalu kerap, ini akan memberi peluang kepada mikro berbahaya untuk tumbuh, menyebabkan vaginosis bakteria dan jangkitan kulat. Wangian dalam sabun, pembersih, dan gel juga boleh mengganggu faraj.

Menurut laporan oleh Women’s Voices for the Earth, produk kebersihan feminin disyaki menggunakan bahan-bahan seperti karsinogen, alergen, dan bahan kimia yang mengganggu endokrin. Berusaha melindungi kesihatan faraj anda dengan mengelakkan produk ini. Kekalkan penggunaan air kosong dan sabun tanpa wangian untuk membasuh faraj.Ini akan membantu menjaga kerengsaan kulit, gatal-gatal, dan sebarang ketidakselesaan.

3. Kekalkan kebersihan haid

Dengan penciptaan pad penyerap tinggi, mudah untuk melupakan betapa pentingnya menukarnya secara teratur. Jika tidak, penambahan bakteria, ruam, dan ketidakselesaan umum mungkin berlaku. Untuk mengelakkan keadaan ini daripada berkembang, para pakar mengesyorkan menukarnya setiap 6 hingga 8 jam.

4. Seksual yang selamat

Tiada yang salah dengan melindungi kesihatan seksual anda apabila anda bersama dengan. Gunakan halangan fizikal seperti kondom dan diafragma untuk melindungi diri daripada penyakit yang berpunca daripada seksual.

Satu lagi amalan seks yang selamat adalah buang air kecil selepas hubungan seksual. Kebiasaan mudah ini membantu menghilangkan bakteria dalam uretra dan pundi kencing. Anda juga boleh membasuh faraj selepas seks untuk mencegah bakteria dan badan asing yang tidak diingini memasuki saluran faraj selepas seks. Tetapi ingat, tindakan ini tidak akan menghalang jangkitan seksual. Halangan fizikal masih pilihan terbaik anda.

5. Berjumpa pakar sakit puan untuk pencegahan

Sama ada anda mempunyai kegatalan ringan atau kecurigaan sesuatu yang serius, sebaiknya berjumpa doktor. Sekiranya anda mengalami gatal berterusan lebih daripada seminggu atau jika ia menjadi keradangan dengan pelepasan bau, berjumpa doktor dengan segera. Jika terdapat amalan kebersihan faraj baru yang menarik perhatian anda, dapatkan nasihat doktor.

Kalkulator Ovulasi

Kalkulator Ovulasi

Memantau kitaran haid, menentukan waktu kesuburan dan lebih membantu anda untuk merancang kehamilan dengan baik.

Kalkulator Ovulasi

Memantau kitaran haid, menentukan waktu kesuburan dan lebih membantu anda untuk merancang kehamilan dengan baik.

Kalkulator Ovulasi

Panjang Kitaran

(hari)

28

Objektif

(hari)

7

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

9 Things You Must Do For Vaginal Hygiene And Health https://www.curejoy.com/content/healthy-vaginal-hygiene-tips/ Accessed May 25, 2018.

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Farah Aziz Disemak pada 13/09/2019
Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor