home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Keadaan Kesihatan dan Penyakit akibat Merokok

Keadaan Kesihatan dan Penyakit akibat Merokok

Anda pastinya tahu bahawa merokok boleh menyebabkan kanser paru-paru dan penyakit jantung. Anda juga tahu ia akan membuatkan gigi akan menjadi kuning. Anda pasti sedar bahawa ia juga akan membuatkan kulit anda berkedut, mengotorkan jari dan mengurangkan deria rasa dan deria bau anda.

Tetapi jika sebab-sebab di atas masih belum berjaya buat anda untuk berhenti merokok, berikut terdapat beberapa penyakit yang mungkin akan hadir dalam hidup anda akibat merokok:

Psoriasis

Merokok tidak akan menyebabkan penyakit autoimmune (autoimmune disorder), iaitu rasa gatal, secara langsung. Walau bagaimanapun, terdapat dua perkara yang penyelidik pasti tentang psoriasis. Pertama, ia ada kaitan dengan genetik. Kedua, merokok dan tembakau memberi faktor risiko lebih dua kali ganda untuk psoriasis terjadi kepada mereka yang sudah sedia memiliki genetik psoriasis.

Gangren

Anda mungkin pernah mendengar tentang gangren. Ia berlaku apabila tisu di dalam badan anda terurai, dan ia menghasilkan bau yang tidak menyenangkan. Apabila bahagian hujung saluran darah anda tidak mendapat bekalan darah yang mencukupi, ia akan membawa kepada gangren. Merokok untuk tempoh jangka masa yang panjang akan menjadi punca kepada saluran darah yang tersekat sekali gus menyebabkan kurangnya pengaliran darah.

Mati pucuk

Sepertimana keadaan gangren, merokok untuk tempoh yang lama juga boleh memotong bekalan darah ke alat kelamin lelaki. Ingin menggunakan Viagra sebagai makanan tambahan? Ia mungkin tidak akan berlaku. Reaksi kimia dalam badan yang berlaku sebagai tindak balas terhadap merokok akan menyebabkan ubat-ubatan seperti disfungsi erektikal (erectile dysfunction, ED) tidak mendatangkan apa-apa faedah.

Strok

Walaupun saluran darah anda bertindak balas terhadap karsinogen, namun ia juga boleh membawa darah beku berbahaya ke bahagian otak anda. Sekiranya darah beku tidak membawa maut, ia boleh menyebabkan kerosakan otak yang serius.

Buta

Jika anda memilih untuk terus merokok daripada berhenti, berkemungkinan akan menyebabkan degenerasi makula (macular degeneration) atau gangguan mata kronik. Ia boleh mengakibatkan saluran darah ke retina tersekat dan menjadikan buta secara kekal.

Degenerative disk disease
Penyakit kemerosotan cakera melibatkan kesakitan pada bahagian tulang belakang. Merokok adalah punca yang mempercepatkan proses kemerosotan ini. Ia berlaku apabila cecair di antara tulang belakang dan cakera hilang, mengakibatkan tulang belakang tidak dapat dilindungi dan tidak mendapat sokongan yang sepenuhnya. Akhirnya menyebabkan anda mendapat sakit belakang yang kronik, pendarahan dalam cakera, dan mungkin menjadi osteoarthritis (OA).

Kanser lain

Anda biasa mendengar tentang kanser paru-paru – penyakit biasa yang disebut sebagai alasan untuk memberi anda sebab berhenti merokok. Tetapi jangan lupa, penyakit kanser lain juga boleh berlaku, seperti:

  • Hati, buah pinggang, atau pundi kencing.
  • Bibir, atau mulut.
  • Tekak, laryngeal, atau esophageal.
  • Perut, atau kolon.
  • Pankreas
  • Serviks

Mungkin juga Leukemia, ini kerana risiko untuk dijangkiti semakin meningkat apabila anda merokok.

Tekad hati

Apabila anda sudah bersedia untuk berhenti, terdapat banyak cara untuk memulakan langkah menjadi perokok bebas. Sememangnya pilihan positif ini banyak dugaan dan cabaran, tetapi jika mendapatkan sokongan dan bantuan yang betul, ia pastinya membuahkan hasil yang berbaloi. Ini adalah soal kehidupan anda, kesihatan anda, maka pilihlah dengan bijak.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

More reasons to quit smoking

https://www.healthline.com/health/quit-smoking/more-reasons-to-quit-smoking/ Accessed on Nov 22, 2018.

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Asyikin Md Isa Disemak pada 28/11/2018
Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor
x