Terapi EMDR: Pergerakan Mata untuk Merawat Trauma

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 05/12/2019 . 2 minit bacaan
Share now

Terdapat pelbagai terapi psikologi unik yang mungkin jarang anda dengari. Ada yang melibatkan tarian, drama mahupun pergerakan mata seperti EMDR. EMDR atau Eye Movement Desensitization and Reprocessing ialah psikoterapi yang agak baru.

EMDR tidak bergantung kepada terapi percakapan atau ubat sebaliknya menggunakan pergerakan mata yang melegakan tindak balas emosi apabila mengingati kejadian traumatik lalu.

EMDR semakin popular, terutamanya untuk merawat gangguan tekanan post-traumatik (PTSD). PTSD sering berlaku selepas pengalaman traumatik seperti peperangan, pemerkosaan, atau kemalangan kereta.

Trauma dan kesan fizikal

Amigdala dalam otak manusia mencetuskan tindak balas lawan-atau-lari apabila berhadapan dengan pertistiwa buruk, ini termasuklah dengan menghasilkan hormon stres (stress hormone) yang akan berhenti apabila tiada lagi ancaman. Sebaliknya, dalam peristiwa yang terlalu traumatik, anda mungkin akan terperangkap dalam perasaan terancam terutamanya apabila terdapat ransangan yang mengingatkan anda tentang memori tersebut lantas mencetuskan tindak balsa hormon stres yang berterusan.

Dalam jangka panjang, mangsa trauma mungkin menggunakan pelbagai cara untuk menghilangkan kesakitan diri. Ini termasuklah makanan, senaman, kerja – atau lebih teruk, dadah dan alkohol.

EMDR sebagai rawatan trauma

Terapi EMDR bukanlah rawatan satu sesi. Ia menggunakan pendekatan lapan fasa psikoterapi dan memerlukan pesakit untuk mengingat kenangan yang menyakitkan sementara ahli terapi membimbingnya melalui satu siri pergerakan mata.

Setiap set pergerakan mata berlangsung sekitar 30 saat, dan direka untuk meniru mekanisme yang berlaku semasa tidur nyenyak; Rapid Eye Movement (REM).

terapi EMDR

Kajian telah menunjukkan bahawa pergerakan mata membantu mengalihkan perhatian otak daripada kesan memori traumatik. Gabungan memori pesakit dan dan pergerakan mata membantu otak memproses kenangan yang traumatik.

Ini menjadikan trauma bukan lagi  “memori yang terperangkap” dan pesakit dapat melepaskannya. EMDR mempunyai kadar kejayaan yang tinggi jika pesakit menghabiskan semua sesi rawatan. Sesetengah pesakit dapat memproses satu peristiwa traumatik dalam sekurang-kurangnya tiga sesi, manakala pesakit lain memerlukan 12 atau lebih sesi untuk memproses peristiwa trauma sepenuhnya. Setiap pesakit adalah berbeza, dan anda harus mematuhi cadangan ahli terapi anda untuk hasil terbaik.

Kajian sains terhadap EMDR

Walaupun terapi EMDR biasa digunakan sesetengah ahli psikiatri dan terbukti berkesan, kaedah ini masih dianggap kontroversi bagi yang lain kerana mekanisme keberkesanannya yang tidak diketahui. Pun begitu, kajian baharu menunjukkan mekanisme  EMDR mengubah tindak balas emosi daripada  memori trauma.

Dalam kajian yang diterbitkan JNeurosci didapati bahawa pergerakan mata daripada sisi ke sisi boleh menyahaktifkan amigdala, bahagian otak yang penting untuk belajar tentang ketakutan. Kajian kedua pula menunjukkan bahawa kaedah menyahaktifkan amigdala ini membantu otak mengasingkan kaitan antara ransangan dan tindak balas ketakutan. Aktiviti amigdala yang berkurang dalam terapi EMDR ini dipercayai disebabkan telah disibukkan dengan pergerakan mata daripada sisi ke sisi.

Dalam kata lain, anda tidak lagi melihat ransangan atau memori tersebut sebagai menakutkan. Bagi mangsa kemalangan contohnya, mereka mungkin berasa lega masih hidup dan bukan lagi tertumpu kepada ingatan nasib buruk kerana mengalami kemalangan.

Jika anda menghadapi masalah PTSD atau masalah berkaitan trauma yang lain, anda boleh mencuba terapi EMDR dengan ahli terapi berlesen.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  BUANG Tabiat Ini, Jangan Gosok Mata Kalau Termasuk Habuk! Jika Tidak, Ini Yang Akan Jadi!

  Mata termasuk bendasing boleh terjadi bila-bila masa sahaja. Debu, kotoran, dan partikel-partikel kecil yang ditiup angin boleh termasuk ke dalam mata.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Mata 29/10/2020 . 3 minit bacaan

  Si Kecil Mengadu Penglihatan Tak Jelas? Jom Buat Ujian Mata Di Rumah Dengan Cara Ini

  Jika anak mengadu penglihatan kabur, anda boleh melakukan ujian mata sendiri di rumah, bagaimana? Ketahui caranya dalam perkongsian artikel ini.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Keibubapaan, Penjagaan Kanak-kanak 13/10/2020 . 3 minit bacaan

  Mata Tiba-Tiba Tak Boleh Nampak? Jangan Panik! Ambil Tahu Punca Keadaan Ini Berlaku

  Pernahkah anda mengalami gangguan penglihatan secara tiba-tiba sehingga membuatkan anda tertanya-tanya penyebab kebutaan itu belaku?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Mata 08/10/2020 . 3 minit bacaan

  Orang Kata Mata Tumbuh Ketumbit Sebab Mengintai, Tapi Kajian Pula Buktikan Puncanya Stres?

  Orang lama kata punca ketumbit adalah sebab mengintai, namun ada kajian yang buktikan ia mungkin sebab stres? Jom klik untuk baca lebih lanjut!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Mata 07/10/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  penyakit mata kuning jaundis

  Mata Kuning Sebab Jaundis? Bukan Saja Berlaku Pada Bayi, Tapi Juga Kanak-kanak & Orang Dewasa

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 20/01/2021 . 3 minit bacaan
  rawatan kemoterapi

  Lelaki Jangan Risau, Kanser Testis Tahap Akhir Boleh Sembuh! Ini Cara Rawatannya

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 06/01/2021 . 3 minit bacaan
  jaga mata

  Apa Yang Dimaksudkan Dengan Mata Yang Sihat? Ketahui Simptom, Diagnosis & Rawatan

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 22/12/2020 . 5 minit bacaan
  khasiat daun sirih untuk mata

  Guna Daun Sirih Untuk Rawat Masalah Rabun? Boleh Percaya Ke?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 23/11/2020 . 3 minit bacaan