home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Lebih 1 Daripada 4 Rakyat Malaysia Mengalami Penyakit Mental

Lebih 1 Daripada 4 Rakyat Malaysia Mengalami Penyakit Mental

Penyakit mental kini merupakan antara beban utama di seluruh dunia. Di Malaysia, hampir 30% rakyatnya mengalami keadaan mental, menurut Tinjauan Kebangsaan Kesihatan dan Morbiditi 2015 (NHMS).

Umur 16-19 tahun paling banyak terkesan

Mengikut data daripada laporan yang sama, golongan dewasa muda berumur antara 16 hingga 19 tahun menunjukkan peratusan paling tinggi. Ini adalah waktu yang sangat kritikal dalam pembesaran seseorang. Ia adalah tempoh transisi antara remaja dan dewasa.

Terdapat banyak faktor yang mungkin menyumbang kepada keadaan ini. Peperiksaan besar Sijil Pelajaran Malaysia (SPM), tekanan daripada keluarga, ketidakstabilan hormon dan transisi daripada alam persekolahan kepada pendidikan tinggi adalah antara sebab yang ada.

Tahap pendidikan adalah faktor yang penting

Jika dilihat dari sudut tahap pendidikan, mereka yang mempunyai tahap pendidikan tertinggi sekolah menengah paling banyak terjejas. Ini mungkin disebabkan kurang peluang kerjaya dan gaji yang lebih rendah berbanding mereka yang mempunyai kelulusan lebih tinggi.

Namun, apa yang sedikit menghairankan adalah peratusan paling rendah bagi penyakit mental adalah dalam kalangan mereka yang tidak mempunyai pendidikan formal, jauh lebih rendah daripada tahap pendidikan tinggi (tertiari).

Gaji rendah meningkatkan risiko penyakit mental

Laporan menunjukkan bahawa peningkatan gaji seseorang adalah berkadar songsang (inversely propotional) dengan kelaziman penyakit mental sehingga gaji RM9,000 dan ke atas di mana risiko bertambah semula.

Data ini jelas menunjukkan kaitan rapat antara ekonomi dan kesihatan mental masyarakat. Beban dan tekanan daripada masalah ekonomi dan pendapatan negara ternyata menjejaskan kesihatan orang awam.

Kajian dan fokus terhadap penyakit ini harus diberikan

Lebih banyak kajian dan usaha harus diambil dalam membendung masalah ini. Peningkatan kes dalam kalangan dewasa muda dan kanak-kanak adalah satu petanda yang membimbangkan memandangkan mereka adalah golongan yang bakal menerajui negara pada masa akan datang. Jika sudah mengalami masalah kesihatan serius di umur yang muda, negara akan ketandusan sumber manusia.

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) juga telah menyeru semua negara agar langkah yang bersepadu dan serius perlu diberikan dalam menangani penyakit mental serta penyakit-penyakit tidak berjangkit (NCD). Akses kepada rawatan dan penjagaan perlu diperluas kerana banyak pesakit yang tidak tahu atau malu mendapatkan bantuan.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

National Health and Morbidity Survey 2015 – http://iku.moh.gov.my/images/IKU/Document/REPORT/nhmsreport2015vol2.pdf

Gambar penulis
Maklumat perubatan disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Muhamad Firdaus Rahim
Disemak pada 10/08/2018
x