Cuti Bersalin: Adakah Cuti Paterniti Tidak Perlu?

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 24/06/2020 . 4 minit bacaan
Share now

Proses penjagaan anak selepas bersalin, terutama dalam minggu pertama kelahiran bayi bukanlah satu tempoh yang mudah. Ini lebih memberikan cabaran khususnya bagi individu wanita yang pertama kali bergelar ibu dan lebih mencabar jika proses kelahiran itu adalah melalui prosedur pembedahan C-Section yang mana ibu itu sendiri memerlukan penjagaan rapi. Ini bermakna, kehadiran pasangan, iaitu suami di sisi ketika melalui proses penjagaan awal ini adalah sangat penting. Jadi adakah ketika isteri mendapat cuti bersalin, penting untuk suami juga diberikan cuti ‘paterniti’?

Tempoh cuti bersalin ditambah

Berdasarkan laporan yang ditulis dalam Harian Metro, Timbalan Menteri Sumber Manusia, Datuk Mahfuz Omar berkata, Kementerian Sumber Manusia akan meminda Akta Kerja 1955 bagi membolehkan pekerja wanita di sektor swasta menikmati cuti bersalin daripada 60 hari kepada 90 hari.

Tambah beliau lagi, pihaknya juga sedang dalam usaha untuk meminda akta yang membolehkan golongan bapa yang bekerja di sektor swasta diberikan cuti paterniti (cuti isteri bersalin) selama 3 hari.

Draf pindaan Akta Kerja 1955 sedang dipersiapkan dan akan dikemukakan kepada Jemaah Menteri bagi tujuan memperkenalkan cuti paterniti. Draf tersebut akan dibentangkan di Parlimen selepas perbincangan dengan Majlis Penasihat Buruh Kebangsaan (NLEC), wakil kesatuan sekerja dan wakil majikan.

Ini berikutan, memetik laporan daripada The Star Online, terdapat gesaan yang dibuat oleh Pertubuhan Pertolongan Wanita (WOA) supaya cuti paterniti sekurang-kurangnya tujuh hari diperkenalkan dalam sektor swasta. Ini kerana golongan bapa di sektor swasta tidak layak mendapat cuti daripada segi perundangan untuk cuti paterniti, manakala golongan bapa dalam sektor awam, menikmati tujuh hari cuti paterniti bergaji.

Tidak perlu cuti paterniti

Namun, berdasarkan laporan daripada Berita Harian, Pengarah Eksekutif Persekutuan Majikan-majikan Malaysia (MEF), Datuk Shamsuddin Bardan berkata, cadangan kerajaan untuk memberikan cuti paterniti selama tiga hari kepada pekerja sektor swasta tidak dipersetujui kerana pemberian cuti wajib selama tiga hari kerana isteri bersalin akan memberi kesan kepada kos operasi syarikat.

Menurut dakwaan beliau, berdasarkan kajian, majikan terpaksa menanggung kos lebih RM150 juta setahun sekiranya kerajaan tetap mahu memperkenalkan langkah itu dengan meminda Akta Kerja 1955.

Tambah beliau lagi pemberian cuti selama tempoh itu untuk membina ikatan kekeluargaan utuh antara suami, isteri dan anak yang baru dilahirkan, perlu diubah dengan cara lain tanpa membabitkan sebarang kos di pihak majikan.

Kepentingan cuti paterniti buat isteri

Cuti Bersalin Cuti ‘Paterniti’ Tidak Perlu - kepentingan

Sebenarnya, soal cuti paterniti ini bukanlah sekadar untuk membina ikatan kekeluargaan, antara ibu, ayah dan anak yang baru dilahirkan tetapi dalam masa yang sama ia adalah sebagai untuk membantu isteri yang baru melahirkan anak untuk menjaga anak itu sendiri. Ini kerana dalam minggu pertama selepas kelahiran, isteri akan mengalami perubahan dramatik dalam tahap hormon, dan ia sudah tentu akan mempengaruhi emosi.

Menurut Pembantu Profesor Obstetrik dan Ginekologi di University College of Physicians and Surgeons di New York, Dr. Hilda Hutcherson, situasi itu adalah sesuatu yang normal dan perubahan emosi itu merupakan perkara yang tidak mendatangkan kebimbangan.

Selalunya, kebanyakan wanita tidak bersedia dengan perubahan emosi yang bakal mereka lalui selepas melahirkan anak. Sering kali kita membayangkan situasi selepas kelahiran anak adalah satu fasa yang gembira dan bahagia.

Tempoh rapuh untuk ibu

Tempoh postpartum (selepas bersalin), merupakan satu tempoh paling rapuh bagi wanita, terutama bagi yang melalui proses kelahiran melalui pembedahan. Ia bukan sekadar melibatkan kesakitan fizikal, tetapi ia turut melibatkan aspek perubahan emosi. Ketika tempoh ini, badan akan mengalami pelbagai perubahan sepanjang proses pemulihan badan.

Semasa tempoh ini, badan seorang wanita akan kerap untuk berasa sakit dan lesu. Ia akan memerlukan tempoh masa selama 4 hingga 6 minggu untuk kembali pulih dan rasa kembali bertenaga. Walau bagaimanapun, jika kaedah bersalin adalah secara pembedahan C-section, ia mungkin perlu mengambil tempoh yang lebih lama untuk pulih.

Semasa postpartum, terdapat beberapa simptom-simptom yang akan dialami oleh badan, antaranya seperti di bawah:

 • Bengkak
 • Pendarahan faraj
 • Kesakitan faraj
 • Bengkak payudara
 • Kekejangan
 • Masalah pundi kencing
 • Masalah pergerakan usus
 • Rambut menipis
 • Kehilangan pigmentasi kulit
 • Kemurungan selepas bersalin
 • Kekurangan tenaga

Bahaya kesan postpartum

Kebanyakan individu wanita, selepas kelahiran bayi akan melalui fasa emosi yang dipanggil “baby blues” semasa beberapa hari terawal selepas bersalin. Puncak fasa ini biasanya pada hari keempat dan akan berkurangan dalam masa kurang daripada dua minggu. Walau bagaimanapun, terdapat kemungkinan untuk seseorang wanita mengalami blues lebih daripada tempoh tersebut, malah terdapat juga risiko untuk wujudnya kecenderungan untuk mencederakan diri sendiri atau bayi, ia adalah berkaitan dengan kemurungan selepas bersalin (Postpartum depression) atau meroyan yang boleh dikaitkan dengan kecelaruan emosi serta perasaan dan keresahan perinatal (Perinatal Mood and Anxiety Disorder, PMAD).

Cuti Bersalin Cuti ‘Paterniti’ Tidak Perlu - bahaya postportum

Pentingnya sokongan suami

Sememangnya cuti selama tiga hari tidak mungkin mencukupi buat isteri, kerana ia terlalu singkat. Tetapi sekurang-kurangnya, dalam tempoh yang singkat itu dapat membantu mengurangkan tekanan dan bebanan yang dihadapi isteri pada awal-awal kelahiran anak, terutama bagi pasangan yang pertama kali mendapat cahaya mata.

Walaupun terdapat perkhidmatan bidan berbayar yang boleh didapati pada masa kini. Namun, hakikat yang perlu disedari adalah bukan semua pasangan mampu untuk mendapatkan khidmat bidan berbayar untuk menjaga isteri ketika dalam proses pantang. Malah lebih menyedihkan terdapat juga pasangan yang tidak dapat menyediakan keperluan bayi dengan lengkap.

Jadi sebenarnya, kehadiran suami selepas proses kelahiran anak, bukan sahaja untuk mengukuhkan ikatan kekeluargaan antara ibu bapa dan anak, tetapi cuti tersebut sebenarnya sebagai bantuan untuk meringankan bebanan dan tekanan yang mungkin dihadapi isteri.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Anda mungkin berminat untuk membaca artikel:

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Sudah Berapa Kali Anda Buang Air Kecil Hari Ini? Kalau Terlebih Ini Mungkin Tanda Penyakit!

  Berapa kali dalam sehari anda patut kencing? Individu kerap buang air kecil lebih daripada 5 kali sehari bermakna mempunyai tahap kesihatan tidak normal?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Urologi, Masalah Pundi Kencing 11/09/2020 . 3 minit bacaan

  Tengok Cermin Ketika Bersalin? Bukan Saja Buat Ibu Lebih Semangat Nak MENERAN, Ada Manfaat Lain!

  Saat bersalin adalah momen besar wanita dan menjadikan pengalaman ini kekal di ingatan. Namun bagaimana jika si ibu dapat melihat dari sudut bahagian intim?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Kehamilan, Kelahiran Bayi 03/09/2020 . 3 minit bacaan

  Pilih Bersalin Czer Sebab Tak Nak Sakit? Nanti Dulu, Ibu! Dengarnya Ada Risiko Anak Dapat Asma

  Kajian terbaru menunjukkan terdapat kaitan antara kaedah pembedahan czer dengan kebarangkalian untuk anak mendapat penyakit asma.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Kehamilan, Kelahiran Bayi 12/08/2020 . 3 minit bacaan

  Seks Semasa Hamil Trimester Ketiga Mudahkan Bersalin? Baca Ini Sebelum Percaya!

  Ada orang percaya bahawa seks merupakan salah satu cara cepat bersalin 39 minggu atau trimester terakhir kehamilan. Jom klik untuk tahu kesahihannya!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Kehamilan, Perkembangan Kehamilan 16/07/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  koyakan faraj

  Risau Faraj Terkoyak Masa Bersalin? Cuba Tip Ini Untuk Kurangkan Risikonya, Pasti Berkesan!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 13/10/2020 . 3 minit bacaan
  pemeriksaan vagina

  Takut Dengar Pengalaman Kena Seluk Semasa Bersalin? Ibu, Fahami Tentang Pemeriksaan Faraj!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 25/09/2020 . 3 minit bacaan
  melahirkan anak kedua

  Benarkah Bersalin Anak Kedua Lebih Mudah & Cepat? Ini Yang Bakal Ibu Anak Dua Perlu Tahu

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 17/09/2020 . 3 minit bacaan
  kerja rumah

  Pening Fikirkan Rumah Yang Bersepah Selepas Bersalin? Usah Stres, Jom Cuba 5 Tip Ini!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 15/09/2020 . 3 minit bacaan