Tolong! Anak Suka Tengok TV Dekat, Tak Bahaya Ke Untuk Matanya? Ini Jawapan Pakar

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 09/06/2020 . 2 minit bacaan
Share now

“Husna, tengok tv belakang sikit. Dekat sangat tu.” Haaa…ni dialog biasa kalau anak penulis tengok televisyen pada jarak yang dekat. Siapa antara pembaca macam penulis, angkat tangan! 

Rosakkan mata?

Penulis yakin sangat, pasti ramai dalam kalangan ibu bapa yang melakukan perkara sama seperti penulis, bukan? Tak nak mengakulah tu. Ish ish ish…tak baik tau. Tetapi sebenarnya, perkara ini macam dah jadi satu kewajipan turun menurun dari satu generasi ke generasi yang seterusnya. 

Kalau dahulu, kita ditegur oleh ibu bapa sebab menonton televisyen (TV) pada jarak dekat kerana tidak mahu mata rosak, dan sekarang kita pula yang menegur anak-anak yang tengok televisyen dekat-dekat. Namun, betul ke mata boleh rosak?

Jeng jeng jeng…sebenarnya kepercayaan kita bahawa menonton tv pada jarak dekat boleh merosakkan mata adalah satu mitos semata-mata. Ia wujud disebabkan trauma serta fobia berikutan masalah teknikal yang berlaku pada waktu dahulu.

Mitos berkaitan tv

Daripada pembacaan penulis, pada tahun 1960-an, sebuah syarikat pengeluaran televisyen, General Electric, membuat kenyataan bawah tv berwarna yang dikeluarkan mereka mengalami kesilapan.

Kesilapan yang berlaku ini menyebabkan alat elektronik ini mengeluarkan pancaran sinar-x secara berlebihan. Walau bagaimanapun, masalah ini dapat diselesaikan pihak General Electric dengan menempatkan perisai kaca bertimbal di sekitar tabung atau tiub sinar televisyen. 

Itulah alkisahnya bagaimana wujud kepercayaan menonton televisyen secara dekat boleh merosakkan mata. Tetapi malangnya isu itu tidak berakhir di situ sahaja, sebab sehingga ke hari ini, kita masih percaya mengenainya.

Fakta penglihatan

Menonton televisyen pada jarak dekat sebenarnya adalah satu tabiat yang dilakukan oleh kebanyakan kanak-kanak. Jom kita fahami dulu mengapa wujudnya tabiat seperti ini dalam kalangan kanak-kanak.

  1. Sebenarnya jarak penglihatan antara kanak-kanak dengan individu dewasa adalah berbeza.
  2. Kanak-kanak boleh fokus pada jarak dekat lebih baik berbanding individu dewasa tanpa memberikan tekanan kepada mata. Keadaan ini disebabkan oleh keadaan kanta mata yang lebih fleksibel dan sesuai untuk pandangan jarak dekat.
  3. Mata boleh menukar bentuk untuk pandangan jarak jauh atau dekat dan mata kanak-kanak adalah yang paling fleksibel untuk situasi ini.
  4. Fleksibiliti mata akan berkurangan mengikut pertambahan usia, jadi kanak-kanak akan mula menjarakkan diri daripada tv apabila semakin membesar.
  5. Tabiat ini wujud kerana keterbatasan mata untuk melihat dan memahami sesuatu.
  6. Adakalanya wujud keinginan dalam diri kanak-kanak untuk masuk ke dalam rancangan tv yang ditonton mereka.

Akhir kata

Sebenarnya tidak salah untuk anda sebagai ibu bapa berasa risau apabila anak-anak gemar menonton tv secara dekat. Ini kerana tabiat ini mungkin boleh mendatangkan bahaya jika si manja menontonnya untuk tempoh yang lama dan dalam keadaan pencahayaan yang tidak mencukupi. Jadi tidak salah untuk ambil langkah berjaga-jaga, bukan? Siapa yang tak sayangkan anak.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Anda mungkin berminat untuk membaca artikel:

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy

Baca juga:

    Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

    Tak Perlu Jumpa Orang, TV Dah Cukup Untuk Bersosial-Kajian, Ini Cara Baru Tingkat Kesihatan Mental!

    Anda tinggal seorang disebabkan oleh PKPB? Tonton sahaja TV kerana ia terbukti memenuhi hubungan sosial manusia dan beri kesan baik kepada kesihatan mental

    Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
    Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
    Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Mental 02/06/2020 . 3 minit bacaan

    Mitos & Fakta Berkaitan Mata – Lobak Merah Paling Popular

    Lobak merah dan mata, adalah 2 perkara yang selalu dikaitkan bersama. Tetapi betul ke makan lobak baik untuk penglihatan?

    Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
    Ditulis oleh Asyikin Md Isa
    Gaya Hidup Sihat, Fakta Menarik 02/03/2020 . 3 minit bacaan

    Sakit Mata Atau Alami Masalah Berkaitan Pernafasan? Ia Mungkin Angkara Jerebu

    Kes asma telah meningkat naik sebanyak 16% pada minggu lepas dengan angka sebanyak 1,375 kes berbanding 1,187 kes akibat jerebu

    Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
    Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
    Tips Kesihatan, Gaya Hidup Sihat 20/09/2019 . 2 minit bacaan

    Anak 5 Tahun Hanya Dibenarkan 1 jam Masa Skrin Sehari? Ketahui Garis Panduan Penggunaan Gajet

    Terlalu banyak masa skrin bermakna kurang masa dihabiskan kanak-kanak menjadi aktif, yang boleh memudaratkan perkembangan kemahiran mereka.

    Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Amy
    Ditulis oleh Helma Hassan
    Keibubapaan, Tips Keibubapaan 29/03/2019 . 5 minit bacaan

    Artikel lain untuk anda

    ciri-ciri kebutaan pada bayi

    Ibu Ayah, Kalau Bayi Gemar Gosok Mata, Perhatikan Tanda Ini, Takut Nanti Jadi Buta!

    Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
    Ditulis oleh Nisreen Nadiah
    Diterbitkan pada 15/10/2020 . 3 minit bacaan
    sakit mata

    Sakit Mata Boleh Berjangkit? Ini Sebab Mengapa Tak Boleh Pandang Orang Yang Ada Keradangan Mata!

    Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
    Ditulis oleh Nisreen Nadiah
    Diterbitkan pada 04/09/2020 . 3 minit bacaan
    mata merah

    Pernah Tak Terfikir Kenapa Mata Jadi Merah Dan Bengkak Selepas Menangis? Ini Sebabnya!

    Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
    Ditulis oleh Nisreen Nadiah
    Diterbitkan pada 20/08/2020 . 3 minit bacaan
    floaters mata

    Ini Sebab Pandangan Sering Berbintik Jika Lihat Objek Cerah, Petanda Mata Tak Sihat?

    Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
    Ditulis oleh Nisreen Nadiah
    Diterbitkan pada 01/07/2020 . 3 minit bacaan