Aaron Aziz Tersentak Bila Anak Tanya Gaji untuk Sejam, Ini 5 Cara Luang Masa Berkualiti dengan Anak

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 14/06/2020 . 3 minit bacaan
Share now

“Berapa banyak gaji Daddy untuk sejam?” Apakah perasaan anda sebagai ibu bapa jika mendapat pertanyaan seperti ini daripada ahli keluarga anda terutamanya anak anda? Ini yang dialami oleh pelakon terkenal, Datuk Aaron Aziz. Baru-baru ini, anak bongsunya, Dahlia Arissa yang berumur 9 tahun, bertanyakan kepada isterinya berkenaan jumlah bayaran yang diterimanya dalam tempoh sejam.

Isterinya, Datin Diyana Halik kemudiannya menjawab bahawa bayaran yang diterimanya terlalu mahal dan bertanya kembali kepada anaknya mengapa bertanyakan berkenaan hal tersebut. Luluh hatinya apabila anak bongsunya itu memberitahu bahawa dia ingin ‘membeli masa’ selama satu hingga dua jam untuk bersama-sama pelakon itu.

Dilema seperti yang dialami oleh Aaron Aziz ini bukan sahaja berlaku dalam kalangan golongan selebriti sahaja, malah ia turut berlaku dalam kalangan ibu bapa yang sibuk bekerja dari pagi sehinggalah malam.

Secara tidak sedar, kesibukan bekerja telah menjadikan ibu bapa mengabaikan tanggungjawab mereka dalam meluangkan masa bersama anak-anak. Ada juga yang langsung tidak menghiraukan berkenaan hal ehwal kebajikan anak-anak dan menyerahkan kesemuanya secara bulat-bulat kepada pembantu rumah.

Ibu bapa yang prihatin terhadap anak-anak mereka perlulah sentiasa cakna berkenaan keadaan dan situasi anak-anak mereka. Oleh itu, apa yang boleh anda usahakan bagi memastikan anak-anak anda tidak berasa terpinggir dan mendapat perhatian yang secukupnya daripada anda?

Langkah mudah luangkan masa bersama anak

aaron aziz

 • Wujudkan rutin hujung minggu. Anda boleh memilih waktu tertentu semasa hujung minggu seperti pagi atau petang Sabtu untuk melakukan aktiviti bersama-sama di rumah atau keluar bersiar-siar. Siapkan makan tengah hari di rumah dan bawa bersama sebagai bekalan berkelah ketika bersiar-siar. Cara ini lebih menjimatkan dan lebih mengeratkan hubungan antara ahli keluarga.
 • Makan malam bersama. Ia mungkin kelihatan biasa, tetapi ia boleh menjadi satu medium terbaik untuk kesemua ahli keluarga berkumpul setelah sibuk dengan tugasan masing-masing di siang hari. Pada waktu makan malam, kesemua ahli keluarga berpeluang untuk berborak mengenai aktiviti mereka pada siang hari. Ibu bapa boleh bertindak dengan cara memberikan nasihat dan galakan kepada anak-anak selain menunjukkan minat kepada apa yang disampaikan oleh anak-anak.

ibu bapa

 • Bantu kerja rumah anak. Untuk ibu bapa yang sibuk dengan pekerjaan, cuba untuk pulang ke rumah pada waktunya bagi memberikan sedikit ruang bersama anak anda dengan cara membantu mereka menyiapkan kerja rumah yang diberikan oleh guru. Cara ini sedikit-sebanyak membantu anak anda menyelesaikan kerja sekolah mereka dengan bantuan dan sokongan anda. 
 • Bermain permainan video. Anda tidak perlu terlalu tegas dalam mendidik anak. Sesekali, anda boleh memilih untuk melakukannya dengan cara yang lebih santai seperti bermain permainan video bersama-sama anak anda.

ibu bapa

 • Rancang percutian berkala. Untuk rancangan jangka panjang, anda boleh merancang untuk mengadakan percutian bersama ahli keluarga terutamanya pada musim cuti persekolahan. Gunakan cuti tahunan anda untuk bercuti bersama-sama anak anda. Percutian tidak semestinya memerlukan kos yang besar dan lokasi yang jauh, asalkan tempat yang dituju cukup memberikan kepuasan kepada anda sekeluarga.

Kesimpulan

Sebagai ibu bapa, anda perlu meletakkan keutamaan atau prioriti kepada anak-anak anda. Masa bersama anak dan keluarga bukanlah satu pilihan, sebaliknya ia adalah satu kemestian bagi individu yang bergelar ibu dan bapa.

Sesibuk manapun anda bekerja, anak adalah keutamaan yang paling atas berbanding pekerjaan anda. Contohilah Aaron Aziz yang berusaha untuk meluangkan masa bersama anaknya sejurus mengetahui luahan hati kecil anaknya berkenaan ketidakcukupan masa yang diluangkan bersama mereka.

Institusi keluarga yang baik bermula daripada ibu dan bapa yang prihatin. Oleh itu, jadilah ibu bapa yang prihatin kepada kehendak dan keperluan anak-anak walaupun anda begitu komited terhadap kerja dan tugas anda. 

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Teruja Nak Lakukan Ujian Kehamilan? Pasangan Baru Berkahwin Ambil Tahu Ini Dulu Sebelum Buat!

  “Adakah aku mengandung?” Ini adalah salah satu daripada soalan terpenting dalam hidup seorang  insan yang bergelar wanita. Ini cara periksa ujian kehamilan.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Kehamilan, Rancang Kehamilan 03/09/2020 . 3 minit bacaan

  Bukan Orang Dewasa Sahaja, Si Kecil Anda Pun Berisiko Alami Gangguan Tidur Apnea!

  Mungkin ramai yang belum cakna mengenai apa itu sleep apnea. Benarkah gangguan tidur apnea juga boleh berlaku kepada bayi? Jom klik artikel ini untuk tahu!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Keibubapaan, Penjagaan Kanak-kanak 01/09/2020 . 3 minit bacaan

  Kantoi Depan Anak Tatkala Asyik Asmaradana! Apa Yang Ibu Bapa Perlu Lakukan?

  Pernahkah anda terfikir bahawa apa perlu dibuat jika berlaku situasi suami isteri bersetubuh dan terkantoi dengan anak? Jom klik untuk tahu!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Gaya Hidup Sihat, Seks Hubungan 10/08/2020 . 3 minit bacaan

  Semarakkan Rasa Jalinan Kasih Antara Ibu Dan Anak

  Perhubungan yang terjalin, khususnya antara ibu dan anak ketika dalam kandungan adalah ikatan yang paling istimewa. Tetapi bagaimana untuk menunjukkannya?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Keibubapaan, Tips Keibubapaan 02/07/2020 . 4 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  tip keibubapaan

  Si Kecil Hiperaktif? Apa Kata Ibu Cuba 11 Tip Didikan Ini, Pasti Membantu!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 25/09/2020 . 3 minit bacaan
  kerja rumah

  Pening Fikirkan Rumah Yang Bersepah Selepas Bersalin? Usah Stres, Jom Cuba 5 Tip Ini!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 15/09/2020 . 3 minit bacaan
  bayi julur lidah

  Si Kecil Asyik Jelir Lidah Bukan Mahu Mengejek, Ibu Bapa Kena Tahu 7 Sebab Ini, Ada Yang Bahaya!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 11/09/2020 . 3 minit bacaan
  selamat untuk kanak-kanak

  TIKTOK Trend Terbaru Kanak-kanak, Ibu Ayah Kena Tahu 5 BAHAYA Jika Anak ‘Gila’ Berdansa

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 10/09/2020 . 3 minit bacaan