Susu Ibu Ada Bakteria?

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Diterbitkan pada 29/10/2019 . 2 minit bacaan
Share now

Susu ibu adalah merupakan sumber pemakanan terbaik buat bayi. Kebaikannya meliputi aspek genetik, khasiat pemakanan, imuniti badan, psikologi dan sosioekonomi dalam meningkatkan tahap kesihatan ibu yang menyusu dan anak yang disusu. Namun begitu, tahukah anda bahawa susu ibu mengandungi bakteria? Ikuti artikel ini untuk maklumat selanjutnya.

Rekomendasi terkini adalah untuk memberikan susu badan eksklusif iaitu pemberiannya tanpa sebarang makanan atau minuman yang lain sehingga bayi berusia enam bulan. Terdapat pelbagai jenis kebaikan yang dapat diekstrak daripada susu ibu. Artikel ini akan membincangkan kesan susu ibu terhadap populasi mikrobiota di dalam usus bayi.

Mikrobiota? Apa tu?

Mikrobiota dan mikrobioma adalah dua perkataan yang membawa maksud yang sama. Kedua-duanya merujuk kepada populasi mikroorganisma seperti bakteria, virus dan archaea yang hidup di segenap tubuh manusia. Ia merupakan salah satu faktor penting dalam menentukan tahap kesihatan seseorang individu.

Setiap manusia mempunyai jumlah populasi mikrobiota yang berbeza. Perbezaan ini bergantung kepada faktor gaya hidup, gaya pemakanan dan sumber mikrobiota semasa kecil. Ia penting dalam memastikan keteraturan fungsi fisiologikal tubuh badan. Gangguan pada ekosistem populasi mikrobiota akan meningkatkan risiko untuk mendapat jangkitan.

Susu ibu adalah merupakan sumber mikrobiota terbaik buat bayi. Beberapa dekad yang lalu, pengkaji menganggapnya sebagai sumber makanan yang steril (tiada mikroorganisma) sehingga terbukti bahawa ia mengandungi beberapa spesis bakteria seperti Staphylococcus, Streptococcus dan lain-lain.

Agak sukar untuk kita siasat asal usul mikroorganisma yang terdapat di dalam susu ibu. Ia mungkin datang daripada susu itu sendiri, kulit ibu semasa menyusukan anak atau mikrobiota yang berasal dari mulut bayi, ditelan sewaktu menyusu. Namun apa yang pasti, bayi yang diberikan susu ibu mempunyai populasi mikrobiota berbeza dengan bayi yang diberikan susu formula.

Peranan susu ibu dalam pembentukan populasi mikrobiota usus

Pada tahun 2016, kajian telah menunjukkan proses pemindahan mikrobiota dari ibu kepada bayi telah pun bermula sepanjang tempoh kehamilan. Namun, proses pendedahan bayi kepada populasi besar mikrobiota ibu bergantung kepada kaedah ibu bersalin, penggunaan antibiotik sebelum bersalin dan penyusuan anak.

Saluran faraj ibu mempunyai jumlah populasi mikrobiota yang tinggi. Bayi yang dilahirkan melalui kaedah C-Section (pembedahan) tidak melalui ruang ini, maka, populasi mikroorganisma tersebut tidak dapat dipindahkan kepada bayi. Namun begitu, ibu mempunyai alternatif lain untuk memastikan perkembangan mikrobiota yang sihat dalam usus anak iaitu pemberian susu badan.

Kajian yang dibuat pada tahun 2018 telah mendapati bahawa kunci kepada pembentukan komposisi dan struktur mikrobiota bergantung kepada sama ada bayi tersebut diberi susu ibu atau pun tidak. Pada peringkat awal, bayi yang diberikan susu badan mempunyai populasi bakteria Lactobacillus dan bifidobacteria sebagai populasi majoriti manakala mereka yang diberikan susu formula mempunyai kepelbagaian jenis populasi bakteria seperti mereka yang berusia 3 tahun.

Lactobacillus dan Bifidobacteria mengeluarkan asid asetik yang tinggi. Fungsinya adalah untuk melindungi usus bayi daripada terkena jangkitan kuman. Bayi yang diberi susu formula tidak mempunyai kepekatan asid asetik yang tinggi maka mereka lebih cenderung untuk terkena jangkitan usus.

Jadi, penting ke untuk ibu memberikan susu badan eksklusif kepada bayi sebelum berumur 6 bulan? Ya, kepentingan untuk tidak mencampurkan pemakanan bayi di bawah 6 bulan itu perlu kerana ia boleh mengubah komposisi mikrobiota di dalam usus bayi. Sebab itulah penting buat ibu untuk tidak mencampurkannya dengan makanan atau minuman lain. Berikanlah susu ibu kepada anak anda kerana itulah pemberian terbaik yang boleh memberi manfaat dalam jangka masa panjang.

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis, atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Nak Bawa Baby Baru Lahir Berjalan-jalan? Sebelum Buat, Baca Ini Dulu (Ada Tip Untuk Parents)

  Mommies mesti tak sabar nak bawa bayi keluar berjalan-jalan, kan? Tapi boleh ke bayi baru lahir dibawa berjalan? Ini yang perlu anda ketahui.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Keibubapaan, Tahun Pertama Bayi 06/11/2020 . 3 minit bacaan

  7 Tanda Bayi Anda Mengalami Masalah Sembelit & Cirit-Birit, Laktoferin Boleh Membantu Masalah Ini!

  Bayi sembelit dan cirit-birit? Usah bimbang! Ada tip dan susu formula terbaik untuk bayi sembelit yang ibu ayah boleh cuba.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Ditaja oleh
  susu formula terbaik untuk bayi
  Keibubapaan, Tahun Pertama Bayi 05/11/2020 . 6 minit bacaan

  Ini Yang Mungkin Berlaku Pada Kulit Ibu Ketika Menyusukan Bayi, No. 3 Paling Jarang Perasan

  Penyusuan susu ibu bertujuan memberikan nutrisi yang mencukupi kepada bayi. Namun, adakah terdapat kesan terhadap kulit ibu disebabkan oleh penyusuan bayi?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Keibubapaan, Penyusuan Badan 27/10/2020 . 3 minit bacaan

  Ibu Sedang Hamil Bayi Kembar? Ini Cara Penyusuan Terbaik & Posisi Menyusu Badan Yang Sesuai

  Ibu kepada bayi kembar akan berdepan masalah saat penyusuan? Tidak semestinya, kerana ada cara menyusu anak kembar yang boleh dicuba.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Keibubapaan, Penyusuan Badan 09/10/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  jangkitan kulat kaki atlet

  Celah Jari Kaki Berkeruping & Gatal? Ini Petanda Kaki Makan Air, Cara Ubatinya Begini…

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 01/12/2020 . 3 minit bacaan
  vulva bengkak wanita

  Ladies, Pernah Tak Alami Bibir Faraj Membengkak? 5 Kondisi Ini Boleh Jadi Penyebabnya

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 20/11/2020 . 3 minit bacaan
  kesihatan usus

  Benarkah Saluran Usus & Otak Saling Berkaitan? Ini 4 Keadaan PATUT Anda Ketahui…

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 19/11/2020 . 3 minit bacaan
  jangkitan bakteria

  Ibu, Kalau Anak Demam, Jangan Pandai-pandai Bagi Antibiotik! Ada 17 Risiko Pada Si Manja

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 12/11/2020 . 3 minit bacaan