Nak Anak Genius? Beri Si Manja 8 Makanan Super Ini

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 28/02/2020 . 2 minit bacaan
Share now

Tahukah anda bahawa sesetengah pemakanan tertentu dapat membantu perkembangan otak si manja. Berikan anak anda makanan-makanan di bawah bagi merangsang minda mereka sekali gus membantu meningkatkan daya tumpuan serta ingatan kanak-kanak. Berikut 8 makanan super untuk lahirkan anak bijak. 

8 makanan berkhasiat untuk anak bijak

#1. Telur

Kanak-kanak dan telur tidak dapat dipisahkan. Jadi, usahlah anda melarang si manja daripada makan telur kerana terdapat banyak khasiat pada makanan ini, khususnya dalam membantu merangsang minda anak anda. Kandungan asid lemak EPA yang ada pada telur amat baik untuk kecerdasan otak si manja. Lebih-lebih lagi, kuning telur yang kaya dengan choline, iaitu zat yang amat baik dalam membantu perkembangan memori dan daya ingatan kanak-kanak.

Makanan super #2. Ikan salmon

Jenis ikan berlemak seperti salmon ini adalah satu lagi sumber yang baik untuk asid lemak DHA Omega-3 dan EPA. Zat-zat ini adalah amat penting dalam perkembangan dan fungsi otak kanak-kanak. Malahan, kajian turut menunjukkan bahawa mereka yang mengambil lebih asid lemak dalam diet harian mempunyai minda yang lebih tajam. Salmon terlalu mahal? Tidak mengapa, Mama! Anda boleh tukarkan salmon kepada tuna ataupun ikan kembung.

#3. Pasta

Bagi merangsang fungsi otak, kanak-kanak memerlukan sumber karbohidrat kompleks yang ada pada pasta. Karbo kompleks yang diserap oleh tubuh akan dipecahkan kepada glukos, yang mana zat ini amat penting untuk penghasilan tenaga pada tubuh (dan juga otak). Jika si manja anda penggemar nasi, anda boleh masakkannya beras perang! Beras perang merupakan salah satu sumber karbo kompleks dan bijirin penuh yang kaya dengan serat.

Anak bijak jika ambil #4. Susu

Susu sering dikaitkan dengan kalsium untuk menguatkan tulang. Tapi, jangan tak tahu susu juga baik untuk minda kanak-kanak. Selain kalsium, susu juga kaya dengan protein dan vitamin B yang penting untuk perkembangan tisu otak si manja. Jadi, Mama! Teruskan pemberian susu kepada anak anda walaupun selepas dia sudah bercerai susu!

#5. Avokado

Avokado bukan sahaja menjadi makanan pejal pertama yang boleh diperkenalkan kepada si manja, bahkan juga anda masih boleh teruskan pemberian buah ini kepada kanak-kanak. Avokado kaya dengan lemak tak tepu yang boleh membantu meningkatkan perkembangan otak. Malahan, komposisi lemak avokado juga dikatakan sama dengan yang ada dalam susu ibu. Apa lagi, Mama! Boronglah buah hijau ini untuk si manja anda.

Makanan super #6. Bayam

Jika nak pupuk anak makan bayam, berilah dia tonton rancangan kartun Popeye. Dalam rancangan kartun itu, mungkin nampak Popeye menggunakan sayuran bayam untuk menjadikan dia kuat. Namun di sebaliknya, anda boleh lihat bahawa otak Popeye juga berfungsi dengan lebih tajam selepas makan bayam. Kandungan vitamin E dan vitamin K yang ada pada daun bayam yang berwarna hijau gelap amat baik untuk menajamkan ingatan kanak-kanak.

#7. Kekacang

Kekacang seperti kacang badam, hazel dan walnut adalah kaya dengan asid lemak dan folat serta vitamin E dan vitamin B6. Zat-zat ini membantu menajamkan minda kanak-kanak.

#8. Daging pejal

Daging pejal atau tanpa lemak mengandungi zink, zat besi dan protein yang amat baik untuk memastikan kesihatan otak si manja. Kandungan zat besi dalam daging tanpa lemak dapat membantu kanak-kanak kekal bertenaga dan memberi tumpuan di dalam kelas. Sementara, zink pula dapat membantu dalam memori kanak-kanak.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Ini 11 Perkara Yang Boleh Pengaruhi Tumbesaran Anak, Ibu Ayah Wajib Ambil Tahu!

  Proses tumbesaran anak dipengaruhi pelbagai faktor berbeza. Ini adalah perihal perkembangan kanak-kanak yang perlu ibu bapa fahami.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Farah Aziz
  Keibubapaan, Penjagaan Kanak-kanak 19/06/2019 . 4 minit bacaan

  Ini 6 Jenis Makanan Yang Boleh ROSAKKAN Otak, Sila Ambil Secara Berpada-Pada!

  Tahu tak sebenarnya ada keperluan makanan untuk otak bagi menjamin kesihatannya? Namun kebanyakan individu lebih gemar makan makanan yang merosakkan otak. 

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Amy
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Fakta Nutrisi, Pemakanan Sihat 05/03/2019 . 3 minit bacaan

  Manfaat Omega-3 & DHA Untuk Otak, Ini Yang Terjadi Bila Anda Kurang Ambil Makanan Ini!

  Adakah anda mengambil makanan otak setiap hari? Ia penting untuk membantu kesihatan anda setiap hari dan harus diamalkan dengan kerap.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Fakta Nutrisi, Pemakanan Sihat 12/02/2019 . 2 minit bacaan

  Membaca Untuk Otak yang Sihat

  “Membaca jambatan ilmu” Peribahasa Melayu ini telah digunakan sejak sekian lama. Ia melambangkan ketinggian kedudukan ilmu yang diletakkan oleh nenek moyang kita dahulu. Mengapa membaca selalu ditekankan ...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhamad Firdaus Rahim
  Isu Kesihatan Mental Lain, Kesihatan Mental 15/08/2018 . 2 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  perkembangan otak bayi

  Mahu Anak Yang Bijak? Ibu Cuba Lakukan 9 Rangsangan Ini Pada Si Manja, Baik Untuk Otak

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 14/01/2021 . 3 minit bacaan
  tabiat membaca

  Kalau Nak Anak Bijak, Ibu Kena Rajin Baca Buku Masa Hamil, Benarkah?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 28/10/2020 . 3 minit bacaan
  otak lelaki

  Lelaki Mudah Fokus, Wanita Pula Multitasking, Mengapa? Ada Kaitan Dengan Saiz Otak Kita?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Diterbitkan pada 11/08/2020 . 3 minit bacaan
  klimaks seks

  Ini Sebab Klimaks Penting Semasa Hubungan Intim, Ada Kaitan Dengan Otak

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 08/05/2020 . 3 minit bacaan