Terapi Haiwan Bagi Kanak-kanak Cerebral Palsy

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 05/12/2019 . 3 minit bacaan
Share now

Terdapat banyak ikatan antara manusia dan haiwan yang tidak dapat dinafikan. Ia satu pengalaman rehabilitasi tidak dapat ditandingi oleh bentuk terapi lain bagi individu yang mempunyai keperluan khas atau ketidakupayaan.

Penyelidikan terus menunjukkan bahawa terapi bantuan haiwan dan haiwan peliharaan membantu individu-individu yang memerlukan mencapai tujuan pemulihan, mengalami kesejahteraan yang lebih baik, dan meningkatkan fungsi fizikal, sosial, kognitif, emosi, dan tingkah laku.

Apa itu terapai bantuan haiwan?

Terapi bantuan haiwan (AAT) adalah bentuk terapi yang bertujuan untuk meningkatkan fizikal, emosi, sosial, tingkah laku dan fungsi kognitif pesakit dengan penglibatan haiwan. Kucing, ikan, kuda, anjing dan haiwan lain bukan sahaja sebagai sahabat unik kepada individu kurang upaya, kecederaan atau keperluan khas lain tetapi sebagai haiwan terapeutik yang dering digunakan bagi tujuan membimbing, uliti, pendengaran atau penglihatan, kesejahteraan psikologi, perlindungan dan lain-lain.

Terapi bantuan haiwan dan cerebral palsy/ keperluan khas

Cerebral palsy dianggap sebagai kecacatan yang paling biasa dalam kalangan kanak-kanak. Ia disebabkan oleh kerosakan otak pada masa sebelum kelahiran atau selepas kelahiran. Strok dianggap sebagai salah satu sebab kanak-kanak mengalami gangguan itu. Istilah ini merujuk kepada gangguan yang memberi kesan kepada pergerakan.

Bagi kanak-kanak dan keperluan khas yang berbeza, interaksi dengan haiwan boleh memberi pelbagai manfaat kepada pemulihan dan kesejahteraan umum.  Laporan AAT menunjukkan bahawa kanak-kanak keperluan khas yang mempunyai hubungan dengan haiwan akan mewujudkan rawa tanggungjawab, menunjukkan motivasi bagi mencapai matlamat pemulihan dan secara umumnya menunjukkan kebahagiaan dan meningkatkan fungsi mereka.

Haiwan peliharaan terapeutik yang dilatih untuk melaksanan tugas-tugas yang tepat dan penting menyediakan peluang bagi kanak-kanak keperluan khas membentuk ikatan unik dan menyesuaikan diri dengan kehidupan dengan perbezaan khusus mereka.  

Terapi bantuan kuda

Terapi bantuan kuda adalah istilah yang merangkumi semua rawatan atau terapi latihan yang melibatkan kuda. Kuda digunakan dalam pelbagai program terapi seperti fizikal, bahasa pertuturan, terapi rekreasi dan lain-lain.

Secara fizikalnya, terapi kuda berfungsi untuk meningkatkan keseimbangan, gaya hidup, kemahiran motor kasar, pelbagai gerakan (ROM), kekuatan, koordinasi dan nada otot. Seperti semua terapi bantuan haiwan dan terapi haiwan yang lain, terapi kuda mempunyai manfaat kognitif, sosial, emosi, dan tingkah laku yang mendalam. Kanak-kanak yang mempunyai pelbagai kecacatan, kecederaan, dan keperluan khas mendapat manfaat daripada terapi yang dibantu oleh kuda.

Sebahagian daripada keperluan khusus ini termasuk ADHD, cerebral palsy (CP), gangguan tingkah laku, kecederaan otak traumatik, autisme serta ketidakupayaan intelektual dan perkembangan (I/DD). Kanak-kanak dan orang dewasa yang mempunyai keperluan istimewa boleh mendapat manfaat daripada terapi kuda.

Ahli terapi fizikal yang pakar dalam bekerja bersama kanak-kanak kurang upaya sering menggunakan haiwan dalam pendekatan terapi mereka. Ahli terapi mungkin membawa pesakit cerebral palsy di ladang kuda supaya dia boleh menggunakan kuda dalam rawatan keseluruhan kanak-kanak berkenaan.

Kategori terapi kuda

Hippotherapy

Hippotherapy adalah satu bentuk terapi kuda yang bertujuan untuk meningkatkan fungsi neurologi pesakit, pemprosesan deria, dan keupayaan fungsi keseluruhan melalui pergerakan kuda. Kanak-kanak dengan pelbagai keperluan dan kecacatan khas telah menggunakan hippotherapy untuk tujuan terapeutik.

Kebanyakan kanak-kanak ini mempunyai kecacatan dan gangguan neurologi termasuk cerebral palsy, autisme, gangguan tingkah laku, gangguan psikiatri, kecederaan otak traumatik, kecederaan tulang belakang, dan banyak lagi.

Semasa sesi hippotherapy, kuda berjalan menggerakkan pelvis dengan cara yang meniru cara manusia berjalan. Matlamat hippotherapy adalah untuk membantu pesakit bergerak dengan tindak balas kepada pergerakan kuda, yang akhirnya mewujudkan corak normal berjalan manusia, meningkatkan pemprosesan deria, dan memupuk fungsi neurologi.

Tunggangan terapeutik

Terapi menunggang kuda berbeza daripada hippotherapy kerana ia mengajar kemahiran menunggang kuda tertentu. Selain itu, ia merangkumi tujuannya daripada pergerakan kuda sahaja. Dalam sesi menunggang kuda terapeutik, seorang pengajar mengajar teknik menunggang pemulihan keperluan pelajar khas dan menggalakkan ikatan antara pelajar dan kuda.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Echolalia

  Learn about echolalia. Why do people have echolalia? What are the risk factors of echolalia? What can we do to cope with it?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
  Ditulis oleh Phuong Tran
  English 14/02/2019 . 4 minit bacaan

  Ibu, Perhatikan 4 Tanda Awal Autisme Ini Pada Anak Untuk Bertindak Lebih Cepat!

  Ibu bapa perasan sesuatu yang tidak kena pada anak? Perhatikan tanda awal autisme ini. Mungkin mereka memerlukan bantuan yang lebih dari anda!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid

  5 Tip Bekerja Dengan Dewasa Menghidap Spektrum Autism

  Dewasa yang mempunyai spektrum autism mempunyai ciri-ciri khusus yang menyebabkan hidup sangat mencabar bagi mereka. Mengetahui cara untuk bekerja dengan individu ini membantu memastikan mereka mendapat rawatan ...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Farah Aziz
  Isu Kesihatan Mental Lain, Kesihatan Mental 19/09/2018 . 2 minit bacaan

  Gangguan Spektrum Autistik, Autism Dalam Kalangan Dewasa

  Anda sering berasa berbeza, teteapi tidak mengetahui puncanya. Satu diagnosis gangguan spektrum autism (ASD) membantu untuk mengetahui punca sesetengah perkara yang selalunya dirasakan sukar, sedangkan orang lain ...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
  Ditulis oleh Farah Aziz
  Isu Kesihatan Mental Lain, Kesihatan Mental 19/09/2018 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  cerebral-palsy

  Kanak-Kanak Istimewa Cerebral Palsy: 5 Perkara Yang Anda Perlu Tahu Tentang Mereka

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Ahmad Wazir Aiman Mohd Abdul Wahab
  Diterbitkan pada 03/10/2019 . 2 minit bacaan
  nora

  Nora Anne Quoirin: Kehilangan yang Membuka Mata Ramai Pihak

  Fakta Perubatan Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 15/08/2019 . 3 minit bacaan

  Adakah Gangguan Autisme Boleh Sembuh Jika Tanda-Tanda Dikesan Lebih Awal Pada Anak?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 03/04/2019 . 3 minit bacaan
  telur besar

  ‘Grow Some Balls’ – Here’s Why Bigger Isn’t Always Better

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Wazir Aiman Mohd Abdul Wahab
  Diterbitkan pada 28/02/2019 . 3 minit bacaan