home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Delirium Pada Kanak-kanak

Delirium Pada Kanak-kanak

Kini delirium (kecelaruan) masih menjadi masalah serius kepada kesihatan kanak-kanak. Ia berlaku apabila penghantaran dan penerimaan normal isyarat otak menjadi kurang upaya. Kesan ketidakupayaan ini disebabkan oleh banyak faktor yang menyebabkan otak mdah diserang dan menyebabkan kerosakan dalam aktiviti otak. Perkara paling penting adalah ibu bapa harus bersedia untuk keadaan kecemasan yang mungkin berlaku pada anak mereka.

Apakah delirium?

Delirium adalah keadaan fikiran sangat terganggu yang berlaku semasa demam, mabuk, dan gangguan lain dan dicirikan oleh kegelisahan, ilusi, dan ketidakpuasan pemikiran dan ucapan. Ia juga dipanggil “keadaan berlawanan akut”. Delirium bermula secara kebetulan dan membuat seseorang takut, terutama orang yang mengalaminya.

Apakah penyebab delirium?

Penyakit atau jangkitan boleh menyebabkan kecelaruan yang serius. Sebilangan besar ubat boleh mencetuskan delirium juga. Punca lain seperti demam tinggi, kecederaan kepala, dehidrasi, keracunan, mengganggu kitaran tidur-tidur juga menyebabkan kanak-kanak mengalami kecelaruan.

Apakah simptom delirium pada kanak-kanak?

Sesetengah simptom adalah perkara biasa untuk delirium, tanpa mengira punca, sementara sesetengahnya adalah sebab tertentu. Ia mungkin termasuk kekeliruan-tidak mengetahui di mana mereka berada pada hari itu, dengan siapa mereka bersama atau siapa mereka. Mereka mungkin dengan mudah mengalami gangguan atau ketidaksabaran. Mereka boleh memilih perkara yang tiada. Mereka hanya kecewa dan mereka tidak bertindak balas tenang seperti biasa. Mereka mempunyai masalah dengan perhatian atau ingatan. Mereka mengalami kesukaran untuk kekal berwaspada.

Simptom lain seperti gangguan tidur, tingkah laku baru atau berbeza seperti agresif, kecurigaan, bercakap dengan cara yang tidak masuk akal, melihat atau mendengar perkara yang tidak benar, dan sebagainya.

Apa yang boleh saya lakukan jika anak mengalami delirium?

Ada beberapa perkara mudah yang boleh anda lakukan untuk membuat anak anda berasa selesa sementara menunggu doktor atau penjaga kesihatan. Pertama, anda harus tenang dan meyakinkan anak anda di tempat tidur. Kemudian ingatkan dia perlahan-lahan di mana mereka berada dan berapa lama. Anda mungkin perlu memberikan perkara yang biasa seperti bantal kegemaran, gambar keluarga atau muzik yang menghiburkan. Anda jangan berdebat dengan anak yang keliru. Idea yang baik adalah alihkan perhatian anak anda dengan pemikiran atau imej yang gembira. Jika perlu, anda boleh menyediakan cermin mata. Menjaga anak anda selamat semasa gangguan adalah sangat diperlukan. Kedua-dua ibu bapa perlu menggalakkan kanak-kanak keluar dari tempat tidur jika dibenarkan secara perubatan. Anda mungkin perlu menerangkan kepada anaknya kemudian jika mereka mempunyai soalan atau tetap kecewa tentang kekeliruan atau halusinasi.

Berapa lamakah masa untuk anak saya untuk menjadi lebih baik?

Delirium menjadi lebih baik apabila penyebabnya dirawat. Anak anda boleh pulih dengan cepat, tetapi ia juga boleh mengambil masa beberapa hari atau minggu. Mereka yang mengalami demensia boleh mengambil masa yang agak lama untuk mengatasi kecelaruan.

Bagaimana perasaan anak saya selepas rawatan?

Anak anda mungkin tidak ingat apa yang telah berlaku, terutama jika dia mempunyai masalah ingatan sebelum ini. Tetapi anak anda mungkin berasa tidak bahagia dan mengingati kenangan yang mengerikan dan membimbangkan lagi adalah anda akan marah. Ia boleh membantu apabila bercakap dengan seseorang yang dapat menjelaskan apa yang berlaku. Ini mungkin ahli keluarga, penjagaan kesihatan atau doktor. Mereka boleh melalui buku harian mengenai apa yang berlaku setiap hari. Kebanyakan orang berasa lega ketika mereka memahami apa yang berlaku dan sebabnya.

Untuk memahami keadaan delirium dengan lebih baik, ibu bapa perlu membaca lebih banyak maklumat mengenai keadaan ini, mengambil beberapa panduan untuk mencegah delirium. Sekiranya keadaan lebih serius, jumpa doktor dan penjagaan perubatan untuk merawat delirium anda anda dengan teliti.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat, diagnosis atau rawatan perubatan.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

Delirium: prevention, diagnosis and management. https://www.nice.org.uk/guidance/cg103. Accessed August 21, 2016.

Delirium. http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/delirium/basics/definition/con-20033982. Accessed August 21, 2016

Be alert to delirium in pediatric patients. https://consultqd.clevelandclinic.org/2015/06/be-alert-to-delirium-in-pediatric-patients/. Accessed August 21, 2016.

Common causes of delirium in children. http://www.rightdiagnosis.com/symptoms/delirium_in_children/common.htm. Accessed August 21, 2016.

Delirium in children and adolescents. http://www.aacap.org/AACAP/Families_and_Youth/Facts_for_Families/FFF-Guide/Delirium-in-Children-and-Adolescents-120.aspx. Accessed August 21, 2016.

What is delirium? http://www.news-medical.net/health/What-is-Delirium.aspx. Accessed August 21, 2016.

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Farah Aziz Disemak pada 07/02/2019
Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor
x